Заштитник грађана

е-БИЛТЕН

Септембар-Новембар 2011

 

Право на добру управу унети у Устав

 

Заштитник грађана Саша Јанковић изјавио је данас на конференцији “Људска права и   парламентарци” да ће се приликом прве наредне измене Устава Србије заложити да се у највиши правни акт унесе и право грађана на добру управу, чиме би се прекинули предуги и скупи поступци пред органима јавне власти.

"Сматрам да у прву наредну измену Устава треба да уђе и право на добру управу, као једно од темељних људских права", нагласио је Јанковић и додао да се грађани Србије најчешће жале на лош рад органа управе, предугачке и скупе поступке пред органима јавне власти.

Опширније

06. октобар 2011.  

 

Саша Јанковић: Неопходне измене и допуне Закона о Заштитнику грађана

 

Измене Закона о Заштитнику грађана треба да омогуће да се организације цивилног друштва укључе у процес избора омбудсмана, што је уобичајено у свету, такође, и да пооштре санкције за опструкцију поступка који води то независно тело, рекао је републички заштитник грађана Саша Јанковић на скупу на којем се расправљало о изменама и допунама Закона о Заштитнику грађана и Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја.

Он је рекао да су измене и допуне закона неопходне, како би се могле испратити велика очекивања грађана од ове институције. Такође је изразио наду да ће добити подршку стручне јавности за неколико кључних елемената.

Опширније

15. новембар 2011.  

 

Саопштење Заштитника грађана поводом актуелне дебате о допунском раду у здравству

 

Заштитник грађана Саша Јанковић саопштава да никада, ни једним актом нити речју, није тражио да се обустави лечење грађана, а посебно не лечење оболелих од мултиплекс склерозе. Уместо тога, Заштитник грађана од почетка инсистира на томе да се примена било које методе која помаже у савладавању мултиплекс склерозе не сме незаконито третирати и плаћати као допунски рад, већ је то основна здравствена услуга и лечење на које имају право сви оболели без обзира на имовно стање.

Опширније

31. октобар 2011.  

 

Јанковић: Одлуке Управног одбора Клиничког центра у Нишу пут ка ефикаснијем, доступнијем, бржем, јефтинијем и законитијем лечењу грађана

 

Заштитник грађана Саша Јанковић примио је записник са седнице и одлуке Управног одбора Клиничког центра Ниш којима се тежи отклањању неправилности у раду које је утврдила контрола републичког омбудсмана, али и увођењу реда у друге аспекте рада те значајне здравствене установе. У вези са тим, Заштитник грађана жели да јавно изрази своје задовољство због садржине тих одлука.

„Одлуке Управног одбора Клиничког центра у Нишу пут су ка ефикаснијем, доступнијем, бржем, јефтинијем и законитијем лечењу грађана, односно спречавању низа неправилности и незаконитости. Желим да верујем да ће бити спроведене у потпуности, а то ће бити и проверено“, саопштава републички омбудсман.

18. новембар 2011.  

 

Победа грађана над затвореношћу и инертношћу државе

 

Заштитник грађана Саша Јанковић изражава задовољство поводом усвајања измена Закона о пребивалишту и боравишту које су 17. новембра, на предлог Владе Републике Србије, а по иницијативи Заштитника грађана, изгласане у Скупштини Србије. Тим изменама се омогућава да и грађани који немају услова да пријаве сталну адресу добију лична документа и тако буду у прилици да остваре низ других права и интереса.

18. новембар 2011.  

 

Међународни дан толеранције

 

Борбу против дискриминације проширити на цело друштво

Највећу одговорност за борбу против дискриминације има држава, чији је задатак да те вредности прошири на цело друштво, како достојанство ниједног грађанина не би било угрожено, рекао је републички заштитник грађана Саша Јанковић на данашњем округлом столу „Борба против дискриминације у Србији“ у Палати Србија, на којем је представљен извештај Европске комисије против расизма и нетолеранције (ЕCRI) о стању људских и мањинских права у Србији.

16. новембар 2011.  

 

Дани омбудсмана у Новом Пазару

 

Заштитник грађана Саша Јанковић изразио је наду да Парада поноса неће поново бити искоришћена као повод за насиље, поделе и деструкцију.

У разговору са организаторима Параде поноса у Београду, Јанковић је истакао да нико нема право да од њих захтева да се одрекну свог Уставом загарантованог права на мирно окупљање, и да за евентуалну штету и насиље одговорност имају само они који га организују, спроводе и толеришу.

29. септембар 2011.  

 

Девојчица уписана у средњу школу након поступка који је водио Заштитник грађана

 

Медицинска школа у Врању уписала је у први разред девојчицу ромске националности тек након поступка који је Заштитник грађана водио пред Министарством просвете и науке. И ако је испуњавала критеријуме за упис по програму мера афирмативне акције предвиђених за средњошколце ромске националности, девојчица није била уписана у жељену школу јер решење о упису, које припрема Министарство просвете, Медицинска школа није примила до 12. октобра 2011. године.

13. октобар 2011.  

 

Заштита бранитеља људских права предуслов за поштовање и заштиту људских права

 

Бранитељке и браниоци људских права у Србији изложени су насиљу, медијским нападима и држава мора да истражи све претње и акте насиља против њих. Акције државе би требало да буду јавнe, брзe и ефикаснe, речено је на данашњој конференцији „Према националној политици о бранитељима и бранитељкама људских права“, одржаној у Палати Србија.

Заштитник грађана Републике Србије од свог оснивања подржава и помаже рад организација цивилног друштва и активно се залагао за адекватно регулисање организовања и положаја невладиних организација усвајањем Закона о удружењима – рекао је на скупу заменик заштитника грађана Милош Јанковић.

Опширније

02. новембар 2011.  

 

Успостављање механизама заштите људских права подједнако важни за грађане и за припаднике сектора безбедности

 

Реформа сектора безбедности представља један од неопходних предуслова за демократизацију друштва који води напуштању концепта „државне безбедности“, и померању фокуса ка концепту „националне безбедности“, изјавио је Саша Јанковић на међународном скупу „Улога независних контролних тела у реформи сектора безбедности у Албанији“ 8. новембра 2011. године у Тирани, који је организовао Институт за демократију и медијацију из Албаније, уз подршку  Фондације Конрад Аденауер и Женевског центра за демократску контролу оружаних снага.

Опширније

10. новембар 2011.  

 

Заштитник грађана Саша Јанковић апеловао на солидарност и толеранцију међу различитим друштвеним групама

 

Заштитник грађана Саша Јанковић изразио је данас забринутост због учесталих инцидената којима је у основи мржња и апеловао на солидарност и толеранцију међу различитим друштвеним групама који су посебно потребни у тешком периоду за грађане и државу.

Вандализам у културном центру у Новом Саду, насиље у Темерину, позив на ликвидацију Независног удружења новинара Србије, појачана напетост у вези Параде поноса, тензије у Санџаку неке су од појава које говоре о високим унутардруштвеним напетостима.

Опширније

21. април 2011.  

 

Заменик заштитника грађана учествовао на конференцији о етничким границама

 

На позив градске самоуправе града Вршца и Етнографског института, заменик заштитника грађана др Горан Башић говорио је на конференцији посвећеној етничким границама. На конференцији у чијем раду учествују стручњаци из региона и Србије било је речи о положају аутохтоних мањина, интеграцији Рома и мерама које државе предузимају како би уредиле ова питања. Заменик заштитника грађана је говорио о проблему институционалног признавања посебних права националних мањина и њиховом односу према концепту заштите индивидуалних људских права.

Опширније

07. октобар 2011.  

 

Општине Кула и Апатин примери добре праксе у вези са унапређењем положаја Рома

 

Имајући у виду сазнања Заштитника грађана о примерима добре праксе општина Кула и Апатин у вези са унапређењем положаја Рома, заменик заштитника грађана Горан Башић je н акон обиласка ромских насеља, изјавио да су ове општине пронашле одрживе моделе решавања и унапређења положаја Рома и да оба модела могу бити примери који ће све остале општине следити у решавању социјално-економских проблема Рома. Он је о овој теми разговарао и са председником општине Кула Светозаром Буквићем и председником општине Апатин Живорадом Смиљанићем и њиховим сарадницима.

Опширније

13. октобар 2011.  

 

Заштитник грађана примио притужбу коју је својеручно потписало 21.758 војних пензионера

 

Представници Удружења војних пензионера Србије уручили су данас заштитнику грађана Саши Јанковићу колективну притужбу на рад Фонда за социјално осигурање војних осигураника, коју је потписало 21. 758 војних пензионера. Притужба се односи на неисплаћене припадајуће пензије за период од 01.08.2004. године до 30.11. 2007. године и неусклађене војне пензије за период од 1.1.2008. године, као и на друга питања.

Опширније

24. октобар 2011.  

 

Презентација прелиминарних резултата истраживања о насиљу у основним и средњим школама

 

Kолико су се школе потрудиле да информишу ученике о сопственим законским обавезама у превенцији и заштити ученика од насиља, злостављања и занемаривања,  формирању тимова за заштиту ученика од насиља и да ли су спроводиле неке од мера превенције и интервенције, били су основни циљеви недавно завршеног истраживања Одељења за права детета у Заштитнику грађана и Панела младих саветника који чини  30 ученика основних и средњих школа из Србије, старости 13 – 17 година.

Оно што треба да забрине је да, према одговорима ученика, насиља међу ученицима има више у основним ( потврдно одговорило 88 одсто анкетираних) него у средњим школама где је на исто питање потврдно одговорило 66 посто ученика.

Опширније

17. октобар 2011.  

 

Јанковић: Свако од нас треба да се запита да ли ће сутра, и код кога стварно, морати да иде по дозволу да би се осећао слободно у својој земљи

 

Заштитник грађана изражава жаљење због, сада већ, чињенице да Србија није безбедно место за оне које се по сексуалној орјентацији разликују од већине. Савет за националну безбедност и Министарство унутрашњих послова данас и нису имали шта друго да ураде већ да ту чињеницу признају и констатују.

Опширније

30. септембар 2011.  

 

Размена искуства о заштити и унапређењу права особа са инвалидитетом

 

Др Горан Башић, заменик заштитника грађана за права особа са инвалидитетом организовао је радни састанак са представницима цивилног сектора и међународних тела, чија је мисија заштита и унапређење права особа са инвалидитетом. Циљ састанка је размена искустава о раду на заштити и унапређењу права особа са инвалидитетом и договор о будућим активностима, кроз заједничко учешће, у реализацији и спровођењу мониторинга примене конвенције о правима особа са инвалидитетом

Опширније

26. октобар 2011.  

 

Тамара Лукшић – Орландић представила најновије иницијативе Заштитника грађана за измену Кривичног законика

 

Учествујући на конференцији „Права жртава сексуалног и партнерског насиља“, у организацији Аутономног женског центра, која се одржава у оквиру пројекта Права жртава насиља – ка европским решењима и подршку МИП Краљевине Норвешке. З аменица заштитника грађана, Тамара Лукшић – Орландић представила је најновију инцијативу Заштитника грађана за измену Кривичног законика Републике Србије.

Опширније

01. новембар 2011.  

 

Расељавање грађана из нехигијенских насеља у складу са стандардима и принципима хуманог расељавања и обавезама које је држава преузела

 

Заштитник грађана прикупља информације у вези с расељавањем ромског насеља у Блоку 61 у Новом Београду. Расељавање грађана из нехигијенских насеља мора се спроводити у складу с стандардима и принципима хуманог расељавања и обавезама које је држава преузела потврђивањем међународних конвенција и усвајањем одговарајућих стратегија и закона. Начин на који је расељено насеље испод моста „Газела“ требало би да буде пример и минимални установљени стандард за расељавање сваког другог нехигијенског насеља.

Опширније

07. новембар 2011.  

 

Kонтролнa посетa Окружном затвору у Суботици

 

Заменик заштитника грађана Милош Јанковић обавио је 7. новембра2010. године контролну посету Окружном затвору у Суботици. Током посете Милош Јанковић је обишао Завод и разговарао са управником, осуђеним и притвореним лицима.

Заштитник грађана ће на основу прикупљених информација утврдити релевантно чињенично стање и о томе сачинити извештај, који ће бити основ за доношење препоруке у циљу отклањања уочених неправилности.

Опширније

08. новембар 2011.  

 

Заменик заштитника грађана са представницима невладиних организација о могућностима сарадње у оквиру Националног механизма за превенцију тортуре

 

Половином ове године донете су измене Закона о ратификацији опционог протокола уз Конвенцију против тортуре, којима је прописано да Заштитник грађана Републике Србије обавља послове Националног механизма за превенцију тортуре, као и да у обављању тих послова сарађује са покрајинским омбудсманима и удружењима грађана.

Опширније

28. новембар 2011.  

 

Обележавање Светског дана менталног здравља

 

Поводом 10. октобра, Светског дана менталног здравља, Заштитник грађана подсећа да у   Србији још није донет закон којим ће се уредити организација и услови лечења особа са душевним сметњама, иако је то прописано Законом о здравственој заштити, донетим 2005. године, и изражава наду да ће нацрт тог закона ускоро проћи кроз јавну расправу.

Опширније

10. октобар 2011.  

 

Организовано упућивање деце на догађаје који нису намењени дечјем узрасту представља кршење права детета и родитеља

 

Заштитник грађана најоштрије осуђује праксу организованог упућивања деце да присуствују догађајима који по својој природи нису намењени дечјем узрасту, попут недавних догађаја у Јагодини, који представљају кршење права детета и родитеља.

Заштитник грађана већ је, ранијим поводима, високим званичницима МУП-а указивао да свака активност и свечаност Полиције и других званичних органа у коју се организовано укључују деца мора у потпуности прилагодити деци, а не обрнуто.

Опширније

19. октобар 2011.  

 

У Новом Пазару изводи из матичних књига и на ћирилици

 

Градска управа у Новом Пазару је након Препоруке Заштитника грађана отклонила уочене пропусте и обезбедила да се грађанима изводи из матичних књига издају и на ћирилици, а припадницима бошњачке националне мањине на двојезичним обрасцима – на српском и на босанском.

Опширније

19. октобар 2011.  

 

Саoпштење Заштитника грађана поводом напада на припаднике МУП у нелегалном насељу код „Белвила“

 

Напади на полицајце и насиље уопште недопустиви су и представљају тешко кривично дело, без обзира на сложен социјални, економски и други контекст у коме живе поједини грађани.

Грађани ромске националности који су напали полицајце у пратњи радника ЕПС-а који су искључивали незаконито прикључене кориснике, реаговали су на недопустив начин који прети да их одведе још даље од решења животних проблема и повећа друштвено неразумевање проблема у којима се налазе.

Опширније

11. новембар 2011.  

 

Међународни дан детета

 

Поводом 20. новембра, Међународног дана детета и 22 године од усвајања   Конвенције о правима детета, Заштитник грађана саопштава да је припремљен Преднацрт закона о правима детета, којим   ће се на свеобухватан начин уредити права детета у свим областима, као и поступање органа јавне власти у заштити тих права.
Преднацрт представља пионирски покушај да се заокружи концепт   права детета у нашој правној теорији и пракси.

Опширније

19. новембар 2011.  

 

Препорука Заштитника грађана оснажена ставом Владе Србије

 

Заштитник грађана изражава задовољство због става Владе Србије да предузетницама-породиљама, које су од Пореске управе последњих месеци добијале захтев да ретроактивно плате порез за доприносе, држава треба да измири дуг. Тиме је оснажена Препорука Заштитника грађана од 16. марта ове године да Пореска управа поништи решења којима је приватним предузетницама за време породиљског одсуства и одсуства ради неге детета утврђен допринос за обавезно социјално осигурање по основу самосталне делатности и да им врати новац који су по том основу уплатиле.

Опширније

01. јул 2011.  

 

Заштитник грађана апелује да се што пре постави директор Дирекције за реституцију

 

Заштитник грађана Саша Јанковић позвао је данас   Владу Републике Србије да без даљег одлагања постави директора Дирекције за реституцију, јер тај државни орган дуже од пола године нема руководиоца и не обавља своју основне функције, на штету права грађана.

„Грађани не смеју трпети одлагања у остваривању својих права због тога што држава не именује руководиоце органа јавне власти које је основала“, став је Заштитника грађана Саше Јанковића. С обзиром да су Устав и закон изузели Владу из контролних овлашћења омбудсмана, он није водио поступак контроле, већ је Влади упутио мишљење о потреби да без одлагања постави директора Дирекције и тако омогући остваривање функције због које је основана.

Опширније

20. јул 2011.  

 

Заштитити достигнути ниво остварених права детета

 

Заштитник грађана  поднео је  Одбору за просвету Народне скупштине Републике Србије иницијативу за подношење амандмана на  чланове 13., 17. и 25. Предлога закона о изменама и допунама Закона о основама система образовања и васпитања. Амандмани Заштитника грађана имају пре свега за циљ да заштите достигнути ниво остварених права детета, тако што би се задржала или минимално модификовала садашња законска решења.

Опширније

07. јул 2011.  

 

Конкретним мерама до постизања равномерне заступљености припадника бошњачке и других националних мањина у саставу Полиције на подручју Новог Пазара

 

Заштитник грађана Саша Јанковић затражио је од Министарства унутрашњих послова да осмисли и спроведе конкретне мере како би се постигла равномерна заступљеност припадника бошњачке и других националних мањина у саставу Полиције на подручју Новог Пазара.

Опширније

08. август 2011.  

 

Одлука о заједничкој радној групи за израду законских одредби о заштити тзв. дувача у пиштаљку

 

Заштитник грађана, Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности, Агенција за борбу против корупције, Савет Владе Републике Србије за борбу против корупције и невладина организација Транспарентност Србија одлучили су да формирају заједничку радну групу за израду законских одредби о заштити тзв. дувача у пиштаљку.

Опширније

12. септембар 2011.  

 

Заштитник грађана позвао све друштвене и институционалне актере у Санџаку на појачану одговорност на јавној и медијској сцени

 

Заштитник грађана изражава забринутост због притиска који се врши на представнице појединих организација цивилног друштва у Новом Пазару преко локалних медија за које се сматра да су под утицајем једне верске заједнице и њеног лидера.

Опширније

13. септембар 2011.  

 

Јанковић препоручио општини Лазаревац обуставу правних и фактичких радњи на измештању становништа са трасе ширења рудника "Колубара"

 

Заштитник грађана препоручио је данас општини Лазаревац да одмах обустави све правне и фактичке радње на измештању становништва са трасе ширења рудника „Колубара“, јер је Управни суд поништио решење Владе Републике Србије којим је утврђен општи интерес за експропријацију приватне имовине због ширења рудника.

„Недопустив је степен неодговорности и непрофесионалности ако највиши органи власти доносе одлуке које производе огромне последице по животе и имовину грађана, а те одлуке имају такве мањкавости да их судови накнадно поништавају као незаконите“.

Опширније

21. септембар 2011.  

 

Заштитник грађана апелује на већу институционалну и породичну одговорност према старим особама

 

Поводом 1. октобра, Међународног дана старијих особа, Заштитник грађана подсећа да је Србија земља старих људи и апелује на већу институционалну и породичну одговорност према њима.

Недостатак новца у републичком и локалним буџетима значајно ограничава институционалну помоћ старим лицима, али и са постојећим новцем је често могуће урадити више. Породице старијих особа такође треба подсетити на обавезу људске бриге о својим родитељима и рођацима.

Опширније

30. септембар 2011.  

 

Студијска посета Омбудсману Португала

 

Представници стручне службе Заштитника грађана Републике Србије реализовали су 20. и 21. октобра 2011. године студијску посету Омбудсману Португала у Лисабону.

Током дводневне посете представници стручне службе имали су прилику да упореде резултате и начин свог четворогодишњег рада са радом службе Омбудсмана Португала која има вишедеценијску праксу.

Опширније

20. октобар 2011.  

 

Заштитник грађана на међународном скупу у Азербејџану

 

Заштитник грађана Саша Јанковић, на позив Савета Европе, учествовао је 2. новембра 2011. године на међународном скупу у Бакуу (Азербејџан) и у својству међународног експерта oдржао предавања на тему приступа Омбудсмана информацијама од значаја за обављање поступака и приступа информацијама од јавног значаја, за колеге из институције Омбудсмана Азербејџана.

Опширније

04. новембар 2011.  

 

Заштитник грађана, Република Србија

Информације: телефон: 011/2068-100; адреса: Делиградска 16, Србија, Београд, zastitnik@zastitnik.rs,  www.zastitnik.rs