Заштитник грађана

е-БИЛТЕН

Јануар-Март 2013

Редован годишњи извештај Заштитника грађана

 

Заштитник грађана Саша Јанковић предао је 15. марта 2013. године, Народној скупштини Републике Србије Редован годишњи извештај Заштитника грађана за 2012. годину.

Опширније

15. март 2013.  

 

Прекршајне пријаве за опструкцију у контроли државних органа

 

Заштитник грађана Саша Јанковић најавио је данас да ће у јуну републичком парламенту предложити измене Закона о Заштитнику грађана којима ће, поред осталог, бити предвиђене прекршајне пријаве за опструкцију у контроли државних органа.
Саша Јанковић је прецизирао да ће међу предложеним изменама, поред осталог, бити и обавеза за државне органе да имају делотворан механизам за разматрање притужби грађана на њихов рад, будући да се велики број грађана обраћа Заштитнику грађана иако нису искористили све друге механизме.

Опширније

18. март 2013.  

 

Формирање регионалне мреже за превенцију тортуре

 

Због недостатка јасних правила о надлежности Града и градских општина у пружању мера и услуга додатне подршке деци са сметњама у развоју у образовном процесу, начина финансирања ових мера/услуга, начина организације рада и контроле рада интерресорних комисија, деца са тешкоћама у развоју остала су ускраћена за мере додатне подршке, предвиђене одговарајућим прописима.

Опширније

25. март 2013.  

 

Недостају системске подршке у заштити права особа са инвалидитетом

 

Заменик заштитника грађана Србије Горан Башић оценио је данас у Нишу да је недостатак системске подршке за укључивање у друштвени живот особа са инвалидитетом један од највећих проблема тих особа.

"Проблеми са којима се особе са инвалидитетом суочавају су недостатак системске подршке у локалним самоуправама за укључивање у друштвени живот, запошљавање и здравствена и социјална заштита", рекао је Башић новинарима у нишкој Скупштини града.

 

22. март 2013.  

 

Иницијатива Заштитника грађана за заштиту деце од сексуалног искоришћавања и сексуалног злоставњања

 

Заменица заштитника грађана, Тамара Лукшић Орландић учествовала је на  специјалној сесији за посланике/це Народне скупштине Републике Србије, коју су организовали организација Инцест траума центар и канцеларија Савета Европе поводом иницијативе Инцест траума центар да се укине у потпуности застара сексуалних деликата над децом. Као увод у дискусију приказани су и видео материјали ИТЦ са изјавама професионалаца који раде са децом жртвама сексуалног насиља.

28. фебруар 2013.  

 

Грађани и администрација у Србији пречесто непријатељи

 

Заштитник грађана Саша Јанковић је изјавио је на конференцији „Принципи добра управа као брана од корупције„  да су грађани и администрација у Србији пречесто непријатељи и истакао је да су ћутање управе и неизвршавање коначних судских и других одлука од стране органа управе најчешћи примери лоше управе, који имају везе и са корупцијом.

 

19. фебруар 2013.  

 

Заштитник грађана позвао надлежне министре на одговорност у вршењу дужности

 

Поводом разумљиве узнемирености грађана због опречних информација о могућој неисправности и штетности млека по здравље, заштитник грађана Саша Јанковић јавно позива надлежне министре и друге функционере на одговорност у вршењу дужности, а пре свега енергичније мере како би се спречила опасност по здравље грађана и тачно, недвосмислено и брзо информисала јавност, уместо да се противречним изјавама и гестовима грађани збуњују.

21. фебруар 2013.  

 

Како унапредити сарадњу  и комуникације Заштитника грађана и Народне скупштине Републике Србије

 

Народна скупштина Републике Србије и њена тела би у складу са својим надлежностима требало да проверавају  и прате да ли органи извршне власти спроводе препоруке Заштитника грађана, што је уобичајена пракса у многим развијеним државама, рекао је Заштитник грађана Саша Јанковић у расправи о унапређењу сарадње и комуникација  између институције Заштитника грађана и Народне скупштине. Јанковић је том приликом представио и статистичке податке из годишњег извештаја Заштитника грађана за 2012. годину који показују да је ова институција у току прошле године остварила преко 15.000 контаката са грађанима и примила преко 4.000 формалних притужби грађана.

20. март 2013.  

 

Деца жртве кривичних дела захтевају појачану пажњу државних органа и поступање које у највећој мери штити децу од секундарне виктимизације и трауматизације

 

Полазећи од посебно осетљивог положаја деце жртава кривичних дела и потребе њихове потпуније заштите од поновне трауматизације, Заштитник грађана упутио је мишљење основним и вишим судовима у Београду, Нишу, Новом Саду и Крушевцу, као и министарствима правде и државне управе, рада, запошљавања и социјалне политике и здравља.

Заштитник грађана указао је на потребу да судови у већој мери користе постојеће и доступне посебно опремљене и деци прилагођене просторије („скрин собе“) и техничка средства за пренос и бележење слике и звука и доследно примењују законске одредбе прописане ради заштите детета жртве од додатне виктимизације и трауматизације.

 

Опширније

25. јануар 2013.  

 

Стручни скуп о унапређењу положаја особа са инвалидитетом

 

Скупштина Аутономне Покрајине Војводине данас је била домаћин стручног скупа посвећеног унапређењу положаја грађана са инвалидитетом и могућностима потпуног остваривања и заштите њихових права. Дискусију је организовао Заштитник грађана Републике Србије, а учесницима је представљен и документ „Јединствене европске смернице за прелазак са институционалне заштите на бригу и подршку у заједници“, чији је аутор Европска група експерата за деинституционализацију.

 

Опширније

14. март 2013.  

 

 Како се спроводе препоруке независних тела  о остваривњу права националних мањина

 

Препоруке Заштитника грађана и других независних тела које су упутили надлежним органима због отклањања пропуста у вези са остваривањем права националних мањина не остварују се у пуној мери. Слабости постојећих прописа којима је уређена заштита права националних мањина и њихова неусклађеност са другим законима један су од узрока који оптерећује друштвене односе и положај мањина.

Опширније

27. фебруар 2013.  

 

Заштитник грађана упутио Народној скупштини амандман на Предлог закона о изменама и допунама Закона о Војнобезбедносној агенцији и Војнообавештајној агенцији

 

Заштитник грађана Саша Јанковић упутио је данас Народној скупштини амандман на Предлог закона о изменама и допунама Закона о Војнобезбедносној агенцији (ВБА) и Војнообавештајној агенцији (ВОА), којим се право војних служби безбедности да другим службама и полицији достављају податке до којих су дошле а који су ван њихове надлежности, ограничава само на питања националне безбедности и најтежих кривичних дела.

Опширније

11. фебруар 2013.  

 

Заштитник грађана: Одлуке суда обавезне за све

 

Заштитник грађана Саша Јанковић поднео је Народној скупштини предлог измена Закона о ванпарничном поступку како би некадашња правно невидљива лица могла да добију држављанство Републике Србије.

Према садашњем Закону, Министарство унутрашњих послова у поступку по захтеву за упис у књигу држављана није дужно да признаје одлуку суда којом је неко лице накнадно уписано у књиге рођених.

Опширније

06. фебруар 2013.  

 

Учешће Саше Јанковића на Регионалној конференција о заштити људских права припадника оружаних снага

 

„Припадници оружаних снага у највећем броју у својим притужбама указују на кршење социјално-економских права и представио карактеристичне случајеве из позитивне праксе у заштити и унапређењу људских права, упозорио је заштитник грађана Саша Јанковић  на Регионалној конференцији „Позитивне праксе у заштити људских права припадника оружаних снага“ одржаној у Сарајеву.

Опширније

21. март 2013.  

 

У процесу деинституционализације кључна улога државних органа

 

Питање заштите особа са инвалидитетом и менталним сметњама до недавно није занимало никог сем њихове родбине и стручњака, те да је први корак њиховог уласка у заједницу „то што су теме изашле из сенке“,  оценио је данас заштитник грађана Саша Јанковић на седници Одбора Скупштине Србије за људска и мањинска права и равноправност полова о проблемима које прaтe процес „деинституционализације“.

Опширније

28. фебруар 2013.  

 

Представници Програма стажирања за младе посетили институцију Заштитника грађана

 

Заменик заштитника грађана др Горан Башић са сарадницима, разговарао је данас са представницима националних мањина, који су у оквиру пројекта Програм стажирања за младе – припаднике националних мањина у државним институцијама у Србији“ посетили институцију Заштитника граћана. Тема састанка односила се на досадашње и актуелне активности Заштитника грађана у области заштите и унапређења људских и права националних мањина. Млади припадници албанске, бошњачке и ромске националне мањине упознати су са надлежностима и овлашћењима,  као и методима рада које у овој области примењује институција Заштитника грађана.

Опширније

12. фебруар 2013.  

 

Опасне оптужбе организације „Наши“

 

Заштитник грађана Саша Јанковић изражава забринутост због лепљења плаката којима организација „Наши“ оптужује низ невладиних организација, појединаца и Независно удружење новинара Србије за сарадњу са страним обавештајним службама.

Опширније

14. јануар 2013.  

 

Зашто босански језик није у службеној употреби у општини Прибој

 

Општина Прибој није у равноправну службену употребу увела босански јер су одборници у Скупштини општине више пута одбијали да донесу одлуку о измени члана Статута Општине којом би омогућили остваривање овог Уставом зајамченог и законом прописаног права.

Општинска управа није допринела превазилажењу овог проблема, на који су препорукама указивали Заштитник грађана и Повереница за заштиту равноправности, али и надлежни државни органи, Национални савет бошњачке националне мањине, невладине организације и грађани.

Опширније

21. фебруар 2013.  

 

Неопходно да се држава увек изнова одређује према злочину у Штрпцу и сличним злочинима

 

Монструозни злочин почињен над грађанима Србије на данашњи дан 1993. у месту Штрпци никада не сме да се понови, а да се не би поновио не сме ни да се заборави због чега је неопходно да се држава увек изнова јасно одређује према том и сличним злочинима.

Опширније

27. фебруар 2013.  

 

О проблемима социјалног становања

 

Велики број социјално угрожених грађана, посебно Рома, и поред ниске цене закупнине социјалних станова, не може редовно да измирује обавезе. Многима од њих „социјална помоћ“ је једини сигуран извор прихода. Због тога систем социјалног становања мора да обухвата и мере за запошљавање и економско оснаживање најсиромашних грађана, али и друге јефтиније облике становања, речено је у разговору заменика заштитника грађана др Горана Башића и директорке Републичке агенције за становање Маје Лакићевић.

Опширније

15. март 2013.  

 

Представници Програма стажирања за младе посетили институцију Заштитника грађана

 

Заменик заштитника грађана др Горан Башић са сарадницима, разговарао је данас са представницима националних мањина, који су у оквиру пројекта Програм стажирања за младе – припаднике националних мањина у државним институцијама у Србији“ посетили институцију Заштитника граћана. Тема састанка односила се на досадашње и актуелне активности Заштитника грађана у области заштите и унапређења људских и права националних мањина. Млади припадници албанске, бошњачке и ромске националне мањине упознати су са надлежностима и овлашћењима,  као и методима рада које у овој области примењује институција Заштитника грађана.

Опширније

12. фебруар 2013.  

 

У правни систем увести мере подршке и помоћи родитељима деце и особа са инвалидитетом

 

Заштитник грађана Саша Јанковић одржао је 11. фебруара 2013. године састанак са родитељима деце са сметњама у развоју, представницима удружења родитеља и удружења која заступају права и интересе особа са инвалидитетом, који је реализован поводом иницијативе за увођење мера помоћи и подршке родитељима који се непосредно брину о свом детету коме је неопходна стална нега.

Опширније

12. фебруар 2013.  

 

Јанковић: Просечан грађанин не зна чему више да верује

 

Заштитник грађана Саша Јанковић упозорио је данас у уводном излагању на јавном слушању "Медијске слободе  - није време за ћутање" да практиковање слободе изражавања представља демократски императив, али и да она мора имати ограничења, на пример, када се иза те слободе заклањају неистине или увреде.

Опширније

28. јануар 2013.  

 

Први овогодишњи редован састанак Панела младих саветника

 

У петак 18. јануара 2013. год. одржан је први редован састанак Панела младих саветника Заштитника грађана у овој години под слоганом „Добри – бољи – чланови Панела“, на којем су учествовали чланови првог сазива Панела и новоизабрани чланови.

Заштитник грађана Саша Јанковић је, поздрављајући чланове Панела, указао на значајне активности које је Панел током претходне две године спровео, а нарочито на истраживања Панела о насиљу у школама и ставовима деце и младих о телесном кажњавању у циљу дисциплиновања и васпитања деце.

Опширније

21. јануар 2013.  

 

 Заштитник грађана честитао свим грађанкама 8.март

 

Од многих области у којима суштинске равноправности мушкараца и жена још увек нема, Заштитник грађана ће у 2013. години посебно пратити како се остварује заштита трудница и породиља на послу и колико се успешно предузимају мере против родно заснованог насиља.   Републички омбудсман ће због тога појачати контролу рада органа власти у обезбеђивању исплате накнаде за време трудничког боловања, породиљског одсуства и одсуства ради неге детета и заштите од отказа за време трудноће.

Опширније

07. март 2013.  

 

Заштитник грађана придружује се апелу за наставак рада Свратишта за децу која живе и/или раде на улици

 

Апелујемо на надлежне државне и градске органе да хитно пронађу решење за одрживо и свеобухватно финансирање једне од најважнијих услуга социјалне заштите - Свратишта за децу улице, имајући у виду да се од 1. априла предвиђа затварање Свратишта.

Опширније

28. март 2013.  

 

Заштитник грађана, Република Србија

Информације: телефон: 011/2068-100; адреса: Делиградска 16, Србија, Београд, zastitnik@zastitnik.rs,  www.zastitnik.rs