Заштитник грађана

е-БИЛТЕН

Јануар-Март 2014

Редован годишњи извештај Заштитника грађана за 2013. годину

 

Заштитник грађана Саша Јанковић, у складу са законом, предао је 15. марта 2014. године Народној скупштини Републике Србије Редован годишњи извештај Заштитника грађана за 2013. годину.

Опширније

17. март 2014.  

 

Саша Јанковић: Рад медија је од кључног значаја за права грађана

 

Медији у Србији су постали алат у рукама нетранспарентних политика, поручио је данас заштитник грађана Саша Јанковић на трибини поводом 20 година НУНС. Јанковић је истакао да се све више кроз такве медије губе права грађана на приватност, и додао да је проблем што се у Србији информације о нечијој кривици не добијају више из судских пресуда, већ из медија.

Опширније

26. март 2014.  

 

Заштитник грађана о примени „солидарног пореза“

 

Неправилно је и неправично зарачунавати „солидарни порез“ трудницама и другим грађанима чији месечни приходи нису већи од 60.000 динара, али су без њихове кривице уплаћени одједном за више месеци, утврдио је републички Заштитник грађана у поступку контроле рада Министарства финансија.
Права грађана којима је наплаћен „солидарни порез“ на кумулативно исплаћене заостале месечне приходе, прекршена су вишеструко – прво кашњењем месечне зараде, односно накнаде зараде због породиљског одсуства, што угрожава егзистенцију, а онда и неоснованим умањењем новчаног прихода због неправилне наплате пореза, утврдио је заштитник грађана Саша Јанковић.

Опширније

10. март 2014.  

 

Препоруке Заштитника грађана Министарству унутрашњих послова, Дирекцији полиције и Комесаријату за избеглице и миграције

 

Заменици заштитника грађана, које је Народна скупштина Србије изабрала 26. новембра, положили су данас заклетву пред председником парламента Небојшом Стефановићем.

Заклетву су положили Милош Јанковић, Роберт Сепи, Гордана Стевановић и Владана Јовић.

14. фебруар 2014.  

 

Постоји политичка воља за решавање проблема азиланата

 

Већина азиланата у Србији су мигранти који не желе азил, већ су у транзиту ка некој земљи ЕУ. Такође, Србија ће учинити све да се проблем азиланата реши, али за то је потребна међународна сарадња, речено је данас на конференцију за медије под називом „Изазови Републике Србије у области азила и миграција: приоритети на унутрашњем и међународном плану“,коју је организовао Заштитник грађана у сарадњи са Министарством унутрашњих послова и канцеларијом Високог Комесара за избеглице Уједињених нација у Београду.

18. фебруар 2014.  

 

Саша Јанковић: Пореска управа обманула јавност

 

Заштитник грађана Саша Јанковић јавно тражи од министра финансија Лазара Крстића да санкционише одговорне у Пореској управи при Министарству финансија за дрско обмањивање јавности поводом наплате камате на камату.
Пореска управа јуче је саопштила, а медији пренели да Заштитник грађана не зна да је „на иницијативу Пореске управе промењен конформни метод обрачуна камата и да се нови принцип обрачуна примењује од 1. јануара 2011. године, дакле пре него што је УС одлуком поништио одредбу из Закона о висини стопе затезне камате.“

Међутим, простим увидом у Службени гласник Републике Србије бр. 93. из 2012. године свако може видети да је камата на камату (конформна метода обрачуна) у пореском поступку укинута законом који је донет два месеца након одлуке.

.

10. јануар 2014.  

 

Сарадња кроз надзор

 

Ради заштите права детета угрожених неефикасношћу суда у извршавању сопствених одлука, Заштитник грађана и Министарство правде и државне управе предузимају мере, пазећи на независност судијске функције.

19. фебруар 2014.  

 

Јанковић: Борба против насиља не води се само у судници

 

Права жена и борба против насиља не води се само у судници, води се у школама, на плочницима, у нашим становима. Борбу против насиља не можемо да сведемо само на суђења, рекао је заштитник грађана Саша Јанковић, на манифестацији „Једна милијарда устаје за правду за жене“ коју су организовали Аутономни женски центар, Мрежа жена против насиља и Центар модерних вештина.

14. фебруар 2014.  

 

Покренути широку кампању против насиља

 

Заштитник грађана Саша Јанковић учествовао је данас на скупу грађана на централном градском тргу у Нишу, са кога је упућен захтев надлежним државним органима, васпитним установама и медијима да крену у оштру кампању против насиља, а од политичара je затражено да се одговорно понашају. Повод одржавања скупа је убиство студента медицине Вука Стоиљковића (22) 10. фебруара ове године.

Опширније

21. фебруар 2014.  

 

Саопштење за јавност поводом обележавања Међународног дана матерњег језика

 

Поводом Међународног дана матерњег језика, Заштитник грађана Републике Србије истиче да домаћи прописи право на употребу и неговање матерњег језика гарантују по високим стандардима, али да у пракси има потребе да се његова примена унапреди како када је у питању неки од језика националних мањина, тако и када се ради о употреби српског језика и његовог ћириличког писма.

Опширније

20. фебруар 2014.  

 

Неопходно подизање капацитета Министарства грађевинарства и урбанизма у области премера и катастра непокретности

 

Право грађана на једнаку заштиту права и правно средство, као и право на имовину свакодневно се повређују због неодговарајућих капацитета Министарства грађевинарства и урбанизма, Одељења за управне послова у области премера и катастра непокретности, стоји у Мишљењу Заштитника грађана.

Опширније

02. јануар 2014.  

 

Неизвршење решења комуналне инспекције - незаконито и неефикасно поступање органа

 

Град Београд, Градска управа, Секретаријат за инспекцијске послове и Управа Градске општине Палилула нису предузели мере за спровођење административног извршења 27 решења комуналне инспекције и закључака о дозволи извршења, уврдио је Заштитник грађана.

Опширније

02. јануар 2014.  

 

Препорука Специјалној болници за психијатријске болести “Др Славољуб Балаковић”

 

Специјална болница за психијатријске болести „Др Славољуб Бакаловић“ у Вршцу хоспитализовала је у затворено одељење грађанку на основу њене изјаве о сагласности за пријем у Болницу, мада су постојали одлучни разлози за сумњу у релевантност изјаве њене воље, која није узета ни у складу са тада важећом законском одредбом, утврдио је Заштитник грађана.

Опширније

02. јануар 2014.  

 

Иницијатива Заштитника грађана за измену Закона о буџетском систему

 

На основу притужби грађана и указивања удружења особа са инвалидитетом, Заштитник грађана је упутио Влади Републике Србије Иницијативу за измену Закона о буџетском систему, ради остваривања и заштите права запослених особа са инвалидитетом.

Опширније

27. јануар 2014.  

 

Амандман на Предлог закона о општем управном поступку

 

Заштитник грађана поднео Народној скупштини амандман на Предлог закона о општем управном поступку.

Опширније

12. фебруар 2014.  

 

Иницијатива за измену Закона о безбедности саобраћаја на путевима

 

Заштитник грађана упутио Влади Републике Србије Иницијативу за измену Закона о безбедности саобраћаја на путевима.

Опширније

26.фебруар 2014.  

 

Игнорисан предлог интерног контролног механизма

 

Заштитник грађана утврдио да Министарство унутрашњих послова није покренуло дисциплинске поступке према полицијским службеницима сходно Извештају о извршеним проверама Управе за послове унутрашње контроле полиције Сектора унутрашње контроле полиције.

Опширније

26. фебруар 2014.  

 

Поступање органа противно законским одредбама

 

Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурањe није у целости поступио у складу са налозима из пресуде Управног суда, што је противно одредбама Закона о општем управном поступку.

Опширније

27. фебруар 2014.  

 

Извештај о посети Окружном затвору Чачак

 

Заштитник грађана у сарадњи са специјалистом судске медицине са Института за судску медицину реaлизовао је 15. новембра 2012. године и 26.августа 2013. године посету Окружном затвору Чачак и том приликом сачинио извештај са препорукама.

Опширније

28. фебруар 2014.  

 

Извештај о посети Казнено-поправном заводу за жене у Пожаревцу

 

Заштитник грађана у сарадњи са Покрајинским омбудсманом АП Војводина, удружењем грађана и спољним сарадницима експертима реализовао је од 19. до  21. март 2012. године и 08. октобра 2013. године посету Казнено-поправном заводу за жене у Пожаревцу и том приликом сачинио извештај са препорукама.

Опширније

28. фебруар 2014.  

 

Апел независних контролних органа свим учесницима у изборној кампањи

 

Заштитник грађана, Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности и Агенција за борбу против корупције апелују на све учеснике  у изборној кампањи да поштују слово и дух прописа и да се уздрже од свих поступака којима се непосредно или посредно угрожава истинска слобода грађана у остваривању изборног права и права у вези са изборима.

Три независна контролна органа посебно указују да се у изборној кампањи не смеју употребљавати јавне службе и ресурси нити задовољавати здравствене и социјалне потребе грађана. Нема места агресивности у кампањама „од врата до врата“ које грађани доживљавају као претњу, а посебно је недозвољено  евидентирање грађана без њихове изричите и писане сагласности. Предизборне активности у школама, обдаништима, играоницама и сличним просторима са децом недопуштене су и крајње непримерене.

Опширније

28. фебруар 2014.  

Извештај о посети Окружном затвору Панчево

 

Заштитник грађана у сарадњи са Хелсиншким одбором у Србији и Београдским центром за људска права реализовао је 19. априла 2013. године посету Окружном затвору у Панчеву и том приликом сачинио извештај са препорукама.

Опширније

28. фебруар 2014.  

Извештај о посети ПУ за Град Београд

 

Заштитник грађана, у сарадњи са удружењем Београдски центар за људска права, реализовао је од 2. до 5. децембра 2013. године редовну посету Полицијској управи за Град Београд и том приликом сачинио извештај са  прeпорукама.

Опширније

04. март 2014.  

Заштитник грађана осудио претњу смрћу активистима Геј – стрејт алијансе

 

Заштитник грађана Саша Јанковић изразио је данас у разговору са представницима Геј-стрејт алијансе пуну подршку напорима те организације за укидање дискриминације ЛГБТ особа и оштро осудио јучерашњу телефонску претњу смрћу њеним активистима. 

"Република Србија је земља свих њених грађана, равноправних без обзира на било које лично својство, а појединци који мисле другачије и прете другима нападом на живот треба да осете оштрину њених закона. Свако је до данас имао прилику да се образује о разноврсности људског родног и сексуалног идентитета, победи предрасуде и хомофобију у себи. Нема никаквог оправдања за претње насиљем и државни органи их морају оштро санкционисати", став је заштитника грађана.

 

Опширније

11. март 2014.  

Обележавање Међународног дана за елиминацију расне дискриминације

 

Поводом обележавања Међународног дана за елиминацију расне дискриминације, Заштитник грађана истиче да су најбољи лекови за њу квалитетно образовање и доследна примена антидискриминационих приписа, а да јој највише погодује сиромаштво.

Опширније

21. март 2014.  

Центар за социјални рад Бујановац пропустио да предузме делотворне мере заштите

 

Поступајући по пријави за насиље у породици, Центар за социјални рад Бујановац није обезбедио корисници безбедно окружење и услуге ради опоравка и осамостаљивања, већ је инсистирао да се врати у своју примарну породицу, упркос њеним изјашњавањима да то не жели, утврдио је Заштитник грађана.

Опширније

24. март 2014.  

Саопштење Заштитника грађана поводом Међународног дана жена

 

Заштитник грађана, поводом обележавања 8. марта, Међународног дана жена, истиче да је поразно да у 21. веку жене још увек трпе дискриминацију на радном месту и насиље. Републички омбудсман очекује да ће сви закони, стратегије и планови које је Србија усвојила, а пре свега њихова доследна примена, као и одговорност за супротно, уродити бржим унапређењем положаја жена у нашем друштву.

Опширније

07. март 2014.  

Вишеструки пропусти Градског центра за социјални рад из Београда

 

Неблаговремени и неефикасни рад Градског центра за социјални рад из Београда, као и несарадња његових организационих целина довели су до низа пропуста у раду органа старатељства и повреде права и најбољих интереса  детета.

Опширније

24. март 2014.  

 

Градска управа неправилно поступала на штету права деце са сметњама у развоју

 

Секретаријат за социјалну заштиту и Секретаријат за саобраћај Градске управе града Београда, поступали су на различите начине у истој правној ситуацији, која се односила на одлучивање о правима деце са сметњама у развоју, утврдио је Заштитник грађана.

Опширније

28. март 2014.  

 

Извештај о посети Казнено-поправном заводу за малолетнике Ваљево

 

Заштитник грађана у сарадњи са удружењима грађана, Хелсиншким одбором у Србији, Комитетом правника за људска права и Одбором за људска права Ваљево и уз учешће спољних сарадника – експерата медицинске струке реализовао је 4. и 5. маја 2013. године редовну посету Казнено – поправном заводу за малолетнике Ваљево и том приликом сачинио извештај са препорукама.

Опширније

30. март 2014.  

 

Заштитник грађана и УНИЦЕФ потписали Меморандум о разумевању

 

Заштитник грађана Саша Јанковић и директор Канцеларије УНИЦЕФ-a у Србији Michel Saint-Lot потписали су данас Меморандум о разумевању. Потписивању меморандума је присуствовала заменица заштитника грађана за права детета Гордана Стевановић. Овај документ израз је подршке УНИЦЕФ-a Заштитнику грађана у остваривању својих надлежности у циљу унапређења права деце и младих.

Опширније

31. март 2014.  

 

Заштитник грађана, Република Србија

Информације: телефон: 011/2068-100; адреса: Делиградска 16, Србија, Београд, zastitnik@zastitnik.rs,  www.zastitnik.rs