Заштитник грађана

е-БИЛТЕН

Јануар-Март 2015

Француски Национални орден за заслуге Саши Јанковићу

 

Заштитник грађана Саша Јанковић одликован је данас француским Националним орденом за заслуге у рангу витеза. Орден је уручила амбасадорка Француске у Србији Кристин Моро на свечаности у резиденцији амбасаде, која је том приликом рекла да Саша Јанковић указује на проблеме у друштву и доприноси њиховом решавању. Својим ангажовањем придобио је поверење и поштовање грађана Србије.

„Најлепше што ми је овај посао дао је да ме тера да будем бољи човек него што бих иначе био и да ме среће са добрим људима. Онима у невољи и онима који својим радом чине да невоља буде мање“ истакао је Јанковић и додао да „ако је шта вредно чувати, борити се и жртвовати за њега то су слобода, братство, једнакост, правда, достојанство... а не само пуки, голи живот. И то је универзална истина, људи то осећају у било ком делу света подједнако".

Опширније

23. март 2015.  

 

Инцидент на Паради поноса – саопштења и документи

Кривичне пријаве против двојице припадника Управе Војне полиције

 

Поводом инцидента током прошлогодишње Параде поноса, када су се припадници Жандармерије сукобили са четири лица од којих су два браћа високих јавних функционера, заштитник грађана Саша Јанковић поднео је кривичне пријаве против двојице припадника Управе Војне полиције због напада на припаднике Жандармерије у вршењу службене дужности и придружио се кривичној пријави коју је полиција, по налогу тужилаштва, већ поднела против седморице припадника Жандармерије због тортуре и злостављања након сукоба. Заштитник грађана је такође обавестио тужилаштво да је Војнобезбедносна агенција одузела снимке видео надзора из локала у околини и разговарала са сведоцима догађаја пре полицајаца којима је тужилаштво наредило да спроведу истрагу.

Опширније

14. јануар 2015.  

 

Документи МУП-а у вези са инцидентом током Параде поноса

 

Поводом јучерашње изјаве министра унутрашњих послова Небојше Стефановића да наводи које је о   инциденту током Параде поноса изнео Заштитник грађана постоје само у изјавама седморице припадника Жандармерије против којих је Сектор унутрашње контроле у Министарству унутрашњих послова поднео пријаве“, објављујемо само део докумената Министарства унутрашњих послова који нису означени степеном тајности. Документи означени степеном тајности садрже још више детаља. У документима које објављујемо учињени су непрепознатљивим лични подаци службених лица и имена грађана који су учествовали у инциденту.

Опширније

22. јануар 2015.  

 

Саопштење Заштитника грађана поводом наставка опструкције поступка контроле у вези са инцидентом током Параде поноса

 

Поводом наставка опструкције поступка контроле у вези са инцидентом током Параде поноса, Заштитник грађана саопштава да је нужно да се у Републику Србију што пре врати законито стање у коме сваки државни орган ради оно што му је надлежност и извршава обавезе које му Устав и закони налажу.

Између државних органа не може да постоји полемика у стварима у којима су њихов однос и међусобне обавезе уређени императивним прописима. Заштитник грађана мора да изврши своју контролну функцију, а други државни органи дужни су да му пруже све податке које поседују, а који су неопходни за остваривање његовог контролног или превентивног деловања.

23. јануар 2015.  

 

Заштитник грађана упутио нови допис министру одбране

 

Заштитник грађана Саша Јанковић упутио је данас допис министру одбране Братиславу Гашићу у коме га позива да без одлагања документовано одговори на питања и достави све релевантне податке који су од значаја за поступак контроле Министарства одбране, а у вези са инцидентом на Паради поноса.

27. јануар 2015.  

 

Позив да се започети поступци хитно врате у институционални ток

 

Поводом распламсавања јавних полемика о надлежности и примени закона од стране органа јавне власти обележених неутемељеним оптужбама и политичком реториком, Заштитник грађана позива да се сви започети поступци неодложно и хитно врате у институционални ток.

Заштитник грађана ће у будућем раду наставити да извршава своју контролну и превентивну функцију у складу са Уставом и законом, очекујући да ће други државни органи остваривати прописану сарадњу, односно да ће му по његовом захтеву бити стављени на увид сви подаци неопходни за остваривање његове надлежности.

03. фебруар 2015.  

 

Анализа одговора министра Братислава Гашића Заштитнику грађана

 

Упркос на закону заснованом захтеву Заштитника грађана (чл. 29. ст. 2. Закона о Заштитнику грађана) да му Министарство одбране достави „документоване одговоре“ на питања од значаја за поступак који води, министар одбране Братислав Гашић одговорио је на паушалан начин, без и једног јединог документа који потврђује наводе из одговора.

Недокументовани одговори министра одбране на питања о ангажовању припадника војске и Војнобезбедносне агенције (ВБА) током и после инцидента на дан Параде поноса су до те мере супротни документацији коју је Заштитнику грађана доставило Министарство унутрашњих послова, али и ноторним – свима познатим чињеницама и здравом разуму да се може говорити о подсмевању правном поретку и здравом разуму.

13. фебруар 2015.  

 

Подршка Заштитнику грађана

 

Заштитник грађана Саша Јанковић разговарао је данас са директором Директората за Западни Балкан у Генералном директорату за суседне политике и проширење Европске уније Жан - Ериком Пакеом (Jean – Eric Paquet) о стању људских права у Србији. Паке је пружио пуну подршку Јанковићу у настојању да допринесе транспарентном и ефикасном функционисању органа јавне власти и заштити и унапређењу људских права и слобода.

27. фебруар 2015.  

 

Иницијативе, поступци контроле, мишљења

 Уставном суду поднет предлог за оцену уставности одредби Закона о прекршајима

 

Заштитник грађана је Уставном суду поднео предлог за оцену уставности одредби Закона о прекршајима којима се лицу које не плати прекршајну казну забрањује издавање/добијање дозвола или уверења, повраћај одузетих личних и других докумената, као и регистрација, односно пререгистрација правног лица.

Опширније

31. јануар 2015.  

 

Прихваћена Иницијатива Заштитника грађана за измену Закона о јавном бележништву

 

Одбор за правосуђе, државну управу и локалну самоуправу је на данашњем састанку прихватио Иницијативу за подношење амандмана на Предлог закона о изменама и допунама Закона о јавном бележништву, коју је упутио Заштитник грађана. 

Предложена измена треба да спречи дискриминацију слепих лица, лица оштећеног слуха и лица са инвалидитетом која не могу да говоре. Њима се Предлогом закона о изменама Закона о јавном бележништву неоправдано намеће обавеза коришћења услуга јавних бележника приликом састављања уговора о располагању непокретности.

Опширније

21. јануар 2015.  

 

 

Незаконито поступање КБЦ Земун према припадници ромске популације

 

Клиничко - болнички центар Земун, након пријема и пружања здравствене услуге пацијенткињи без здравствене исправе, припадници ромске популације, покушао је да изврши наплату услуге који није у складу са законом,  утврдио је Заштитник грађана.

Опширније

14. јануар 2015.  

 

Врањска филијала НСЗ не примењује афирмативне мере за запошљавање грађана ромске националности

 

Приликом Јавног позива незапосленим грађанима ромске националности за доделу субвенција за самозапошљавање у 2013. години услови конкурса су били нејасни, а средства конкурса потрошена пре истека рока за подношење захтева, утврдио је Заштитник грађана

Опширније

05. јануар 2015.  

 

(Не)поступањем надлежних органа управни поступак траје једанаест година

 

Приликом одлучивања по жалбама у поновљеним поступцима, Сектор за нормативне и управно надзорне послове Градске управе града Београда није поступао по обавезујућим примедбама и правним схватањима Управног суда, утврдио је Заштитник грађана.

Опширније

26. фебруар 2015.  

 

Информација о наплати доприноса службена тајна

 

Централа Пореске управе, као и филијале у Бечеју, Кикинди и Новом Саду, ускратиле су притужиоцима информације о наплати доприноса за обавезно социјално осигурање од стране послодаваца, правдајући свој поступак начелом службене тајне у пореском поступку, утврдио је Заштитник грађана.

Опширније

25. фебруар 2015.  

 

У Пожаревцу скуп Заштитника грађана о остваривању права лица лишених слободе

 

Заштитник грађана је данас у Пожаревцу организовао округли сто „Улога Заштитника грађана у остваривању принципа добре управе/осуђеници као суграђани“. У Центру за културу су се окупили представници управе града Пожаревца, полицијске управе, суда, тужилаштва, КПЗ за жене и „Забеле“, Центра за социјални рад, Опште болнице, Канцеларије за алтернативне санкције и невладиних организација, са циљем да се кроз отворен разговор о проблемима али и примерима добре праксе органа општинске управе, допринесе унапређењу рада органа управе.

Опширније

13.фебруар 2015.  

 

ОШ „Ђуро Стругар" није поступала у складу са законом и правилима рада

 

Иако су директорка и запослени у ОШ „Ђуро Стругар“ имали сазнања која указују на могућност да је наставник извршио насиље над учеником нижег календарског узраста, нико те информације није доставио Тиму за заштиту ученика од насиља, злостављања и занемаривања ради прикупљања додатних информација и заштитних мера.

Опширније

23. фебруар 2015.  

 

ПУ Крушевац поступила по препорукама НПМ

 

Обављајући послове Националног механизма за превенцију тортуре (НПМ), Заштитник грађана је у јуну 2014. године обавио ноћну посету седишту Полицијској управи Крушевац, након које је овој установи и надлежном министарству упућен Извештај о посети са препорукама.

У августу 2014. године Полицијска управа Крушевац је доставила изјашњење у коме се наводи да је поступљено по већини препорука, али да услед недостатка материјалних средства, просторија за задржавање није адаптирана. У јануару 2015. године ова установа је обавестила Заштитника грађана да је извршено опремање две нове просторије за задржавање у складу са важећим стандардима.

Опширније

11. фебруар 2015.  

 

МУП прихвата препоруке Заштитника грађана: Физички и психички интегритет лица лишених слободе је неповредив

 

Полицијски службеници полицијских управа Београда и Краљева застрашивaли су и нанели телесне повреде грађанину приликом лишавања слободе, довођења и полицијског задржавања, утврдио је Заштитник грађана.

Управа криминалистичке полиције прихвата препоруке Заштитника да у свом будућем раду неће повређивати права лица лишених слободе, као и да ће посебну пажњу усмерети на спречавање настанка било каквог облика злостављања ових грађана, стоји у одговору Министарства унутрашњих послова.

Опширније

31. март 2015.  

 

Одговор инспекције чека дуже од пет година

 

Општинска управа ГО Врачар у дугогодишењем поступку покренутом 2009. године није поступала по налозима и упутствима Секретаријата за имовинске и правне послове Градске управе Београда, што је грађанина оставило у бирократском лавиринту одуговлачења поступка и поништења сваке донете одлуке.

Опширније

27. март 2015.  

 

Датум рођења довео у неједнак положај децу стасалу за имунизацију

 

Министарство здравља, Институт за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“ и здравствени систем уопште довели су неправилно у неједнак положај, зависно од дана рођења, децу стасалу за имунизацију или наставак имунизације против дифтерије, тетануса, великог кашља, дечје парализе и обољења изазваних хемофилусом инфлуенце тип б.

Опширније

26. март 2015.  

Мишљење Заштитника грађана о Нацрту закона о уџбеницима

 

Заштитник грађана налази да Нацрт закона о уџбеницима представља значајно унапређење у области стручног оцењивања садржаја, одобравања и стављања уџбеника у употребу. Истовремено, ради унапређења решења садржаних у Нацрту, Заштитник грађана указује и на потребу да се одређене одредбе додатно размотре и прецизирају.

Опширније

25. март 2015.  

У затвору без одлуке суда о лишавању слободе

 

Окружни затвор у Прокупљу Управе за извршење кривичних примио је грађанина на извршење казне затвора на основу одлуке суда којом није била изречена казна затвора. На основу такве одлуке грађанин је био лишен слободе 21 дан.

Опширније

25. март 2015.  

Извештај о праћењу поступања по препорукама за унапређење положаја тражилаца азила и нерегуларних миграната

 

Заштитник грађана је, обављајући послове Националног механизма за превенцију тортуре, у протеклом периоду посветио посебну пажњу положају странаца који су изразили намеру да траже азил у Републици Србији и нерегуларних миграната на њиховом путу ка земљама Европске уније.

Министарству унутрашњих послова и Комесаријату за избеглице и миграције у фебруару 2014. године упућене су препоруке за унапређење поступања према овим лицима. У циљу праћења спровођења упућених препорука за унапређење положаја тражилаца азила и нерегуларних миграната Заштитник грађана је у периоду од 1. јула до 31. децембра 2014. године обавио 41 посету надлежним органима. О налазима из посета сачињен је посебан извештај.

Опширније

23. март 2015.  

Заштитник грађана, Република Србија

Информације: телефон: 011/2068-100; адреса: Делиградска 16, Србија, Београд, zastitnik@zastitnik.rs,  www.zastitnik.rs