Заштитник грађана

е-БИЛТЕН

Јул-Септембар 2012

Саша Јанковић поново изабран за заштитника грађана

 

Посланици Скупштина Србије изабрали су данас Сашу Јанковића за заштитника грађана Републике Србије у другом, петогодишњем мандату. За реизбор Јанковића су гласале све посланичке групе у парламенту.

У свом обраћању Јанковић је  рекао да су "грађани и управа и даље непријатељи" и да је оно што је у последњих пет година урађено само игла у пласту сена.

Опширније

04. август 2012.  

 

Утврдити статус енергетски заштићеног купца

 

Донедавно Министарство за инфраструктуру и енергетику, односно, актуелно Министарство енергетике, развоја и заштите животне средине није у законом прописаном року припремило и доставило Влади Републике Србије предлог акта о критеријумима, начину заштите, условима, роковима и поступку за утврђивање статуса енергетски заштићеног купца, чиме је онемогућена заштита наведених  купаца, утврдио је Заштитник грађана.

Опширније

24. септембар 2012.  

 

Народна скупштина одбила амандмане Заштитника грађана на Закон о ограничавању максималног износа зарада у јавном сектору

 

Заштитник грађана Саша Јанковић изражава жаљење што је Народна скупштина одбила његове амандмане на Закон о ограничавању максималног износа зарада у јавном сектору.

Заштитник грађана је једним амандманом тражио и да се ограничи приход запослених у свим државним, покрајинским и локалним органима и организацијама, као и јавним и другим предузећима чији је оснивач орган власти на било ком нивоу, и то без икаквих изузетака. Уместо тога, усвојени закон садржи ничим образложене изузетке, а изузети су управо органи у којима су зараде највише, међу којима су и органи који управо треба да се боре против системске корупције и гарантују правилно трошење јавних средстава.

Опширније

28. септембар 2012.  

 

Расељавање Рома

 

Због пропуста у интеграцији расељених Рома Заштитник грађана је упутио препоруке надлежним органима јавне власти. Посебно је важно да се спроведе препорука упућена надлежном Министарству да уреди начин на који ће се спроводити исељења из неформалних насеља, како би се избегле ситуације да се грађани исељавају без најаве и уважавања њиховог достојанства и заштите људских права.

21. септембар 2012.  

 

Пропусти у поштовању права запослених

 

Заштитник грађана Саша Јанковић је данас, пошто је размотрио све податке и околности које је прикупила стручна служба омбудсмана, оценио је да је у организовању посла у администрацији и јавним службама у Куршумлији било пропуста и неправилности према појединим запосленим који су ангажовани на чишћењу објеката и простора, али и да су страначки мотиви и склоности, који не би смели да буду видљиви у раду органа и запослених у јавној власти и службама, изузетно велики и присутни са свих страна, укључујући и запослене.

31. септембар 2012.  

 

Заштитник грађана изразио уверење да ће предстојећа Недеља поноса протећи без инцидената

 

Особе мањинске сексуалне орјентације слободне да појединачно или заједно, приватно или јавно изразе неслагање са дискриминацијом коју осећају, и да остваривање те њихове слободе не служи европским интеграцијама Србије, већ пуноправном животу сваког човека у свом сопственом друштву и држави, рекао је Саша Јанковић на састанку са организаторима Недеље поноса у Београду.

27. септембар 2012.  

 

У интересу грађана је да омбудсман изабран на било ком нивоу власти има слободу деловања и независност

 

Заштитник грађана Републике Србије Саша Јанковић и удружење локалних омбудсмана упозоравају да се у појединим локалним самоуправама после избора и смене носиоца извршне и законодавне власти најављује и смена локалних омбудсмана, што је недопустиво.

04. септембар 2012.  

 

Усаглашени ставови о потреби даљег јачања и унапређења контроле законитости и правилности у раду БИА

 

Заштитник грађана Саша Јанковић, повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић и директор Безбедносно информативне агенције Небојша Родић сагласили су се данас на састанку у седишту Агенције о потреби даљег јачања и унапређења контроле законитости и правилности у раду БИА, у интересу поштовања људских права и безбедности  грађана Србије.

13. август 2012.  

 

Осуда објављивања података о малолетним жртвама насиља у медијима

 

Заштитник грађана, Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности, Удружење новинара Србије и Независно удружење новинара Србије најоштрије осуђују објављивање података којима се омогућава препознавање малолетних жртава кривичних дела и њима и њиховим породицама наносе додатне патње.

Опширније

07. август 2012.  

 

Састанак заштитника грађана Саше Јанковића са известиоцем Европског парламента за Србију Јелком Кацином

 

Јанковић је обавестио Кацина да ће у наредном периоду посебну пажњу посветити социјалним правима грађана, унапређивању односа грађана и администрације кроз сузбијање самовоље и успостављање одговорности и изменама начина на који се у Србији поступа са притужбама грађана на рад органа власти.

Опширније

28. август 2012.  

 

 Заштита деце и ученика од насиља, злостављања и занемаривања

 

Заштитник грађана препоручио је школи “Сремски фронт“ из Шида да поново спроведе дисциплински поступак против наставника који је извршио насиље над учеником, поштујући законске одредбе којима се насиље дефинише и правила и стандарде поступања у односу на дете жртву и децу сведоке насиља.

Опширније

03. август 2012.  

 

Градска управа у Лесковцу поступила супротно препоруци Заштитника грађана

 

У наредном периоду Заштитник грађана ће с пажњом пратити поступања локалних самоуправа у Јабланичком и Пчињском огругу у вези с остваривањем и заштитом људских права припадника ове рањиве друштвене групе. Према Уставу и Закону о локалној самоуправи обавеза јединица локалне самоуправа да се старају о остваривању и заштити људских права, а да Конвенција УН о заштити особа с инвалидитетом, којој је држава приступила, обавезује органе јавне власти да поступају у најбољем интересу грађана с инвалидитетом.

Опширније

01. август 2012.  

 

Обезбеђена овера здравствених књижица за свако дете

 

Републички фонд за здравствено осигурање ће без одлагања, од сутра, обезбедити оверу књижица, односно право на пуну здравствену заштиту за свако дете, па и за ону децу чији родитељи раде код послодаваца који крше закон и не уплаћују доприносе у здравствени фонд, договорено је данас на састанку заштитника грађана Саше Јанковића и директора Фонда Александра Вуксановића. И министар здравља Зоран Станковић потврдио је Заштитнику грађана своју сагласност са таквим ставом.

Опширније

09. јул 2012.  

 

Kонференцијa за медије o надзору над применом Закона о заштити података о личности код оператора телефоније у Србији

 

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић и заштитник грађана презентирали су новинарима досадашње резултате акције надзора над применом Закона о заштити података о личности у пракси оператора телефоније у Србији и мере које су у циљу заштите уставних гаранција права грађана предузимали, укључујући и покретање одговарајућих поступака пред Уставним судом.

Опширније

06. јул 2012.  

 

Гарантована право на зараду и обавезност судских одлука не могу се жртвовати због интереса приватизације

 

Хиљаде радника остаје без својих вишегодишњих зарада упркос томе што судови доносе правоснажне и извршне судске пресуде у њихову корист, јер Закон о приватизацији стопира извршење пресуде у корист радника ако предузеће у коме су он или она радили уђе у процес приватизације кроз реструктуирање, упозорава  Заштитник грађана у мишљењу упућеном Влади Републике Србије.

Опширније

17. август 2012.  

 

Учешће Саше Јанковића на конференцији у Отави

 

ОТАВА 26. септембра - Усвајањем Меморандума, у Отави је завршена дводневна међународна конференција омбудсмана за оружане снаге, прва те врсте на тлу Северне Америке. Србија, домаћин претходне конференције одржане у Београду у пролеће прошле године, једина је међу државама бивше Југославије имала свог представника и на отавској конференцији, заштитника грађана Сашу Јанковића.

Опширније

26. август 2012.  

 

Проблеми приступачности јавних простора особама с инвалидитетом

 

Особе са инвалидитетом суочавају са бројним проблемима у вези са остваривањем права, а неприступачност је само један од њих. Упркос томе што је општина Димитровград кроз неколико програма предузела активности у вези са друштвеним укључивањем особа с инвалидитетом, потребно је урадити још много тога како би се унапредио положај ових грађана,закључено је у разговору заменика заштитника грађана др Горана Башића са грађанима, представницима локалне самоуправе, институција јавне власти и организација цивилног друштва из Димитровграда и Пирота.

Опширније

01. август 2012.  

 

Заменик заштитника грађана у посети штрајкачима у Крагујевцу

 

Заменик заштитника грађана др Горан Башић је разговарао са радницима предузећа „Шумадија ДЕС“ међу чијим запосленима су претежно особе са инвалидитетом, и рекао им да је штрајк један од начина на који могу да утичу на остваривање својих права, али да никако не предузимају ништа чиме би угрозили здравље. Заштитник грађана ће покренути одговарајуће поступке настојећи да помогне радницима да остваре своја права пред надлежним органима.

Опширније

14. јул 2012.  

 

Чињенице о згради Геозавода у Карађорђевој улици у Београду

 

Заштитник грађана и Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности су зграду Геозавода у Карађорђевој улици у Београду на кориштење добили 27. 04. 2010. године

Зграда је, у тренутку када је додељена Заштитнику грађана и Поверенику за информације од јавног значаја и заштиту података о личности, била руинирана, што се констатује у извештају Управе за заједничке послове републичких органа упућеном  Влади Републике Србије

Опширније

31. август 2012.  

 

Тим НПМ препоручио Полицијској станици Кладово реконструкцију просторија за задржавање

 

У Извештају тима Националног превентивног механизма о посети Полицијској станици Кладово садржане су препоруке мера за отклањање уочених недостатака у раду, који се односе на забрану тортуре и других облика сурових, нељудских или понижавајућих казни и поступака и унапређење положаја лица лишених слободе.

Опширније

Документи:

Препоруке Полицијској станици Кладово

06. август 2012.  

 

Неправилности приликом пријема захтева грађана за издавање личне

 

Заштитник грађана утврдио неправилно поступање организационих јединица МУП-а у којима се, без претходног утврђивања испуњености прописаних стандарда, одбија пријем фотографија које грађани прилажу уз захтеве за издавање личне карте.

Опширније

Документи:

Утврђење и препорукa Заштитника грађана

30. април 2012.  

 

Упућене препоруке Полицијској станици Неготин

 

Извештај тима Националног превентивног механизма, садржи препоруке мера за отклањање уочених недостатака у раду Полицијске станице Неготин, који се односе на забрану тортуре и других облика сурових, нељудских или понижавајућих казни и поступака и унапређење положаја лица лишених слободе.

Опширније

10. септембар 2012.  

 

Мишљење Заштитника грађана упућено Влади Републике Србије

 

Неспровођење правоснажних и извршних судских одлука донетих у корист радника друштвених предузећа обухваћених поступком приватизације, односно немогућност исплате заосталих зарада и других потраживања у поступку њиховог реструктурирања, уочено је као један од системских проблема у Републици Србији од стране Европског суда за људска права у Стразбуру јер је реч о повреди права на мирно уживање имовине и права на суђење у разумном року.

Опширније

Документи:

Мишљење Заштитника грађана

16. август 2012.  

 

Препоруке Полицијској станици Сокобања

 

Извештај тима Националног превентивног механизма, кога су чинили представници Заштитника грађана и удружења Београдски центар за људска права, о посети Полицијској станици Ћуприја обављеној 12. марта 2012. године, садржи препоруке мера за отклањање уочених недостатака у раду, а који се односе на забрану тортуре и других облика сурових, нељудских или понижавајућих казни и поступака и унапређење положаја лица лишених слободе.

Опширније

Документи:

Препоруке Полицисјкој станици Сокобања

12. јул 2012.  

 

Заштитник грађана, Република Србија

Информације: телефон: 011/2068-100; адреса: Делиградска 16, Србија, Београд, zastitnik@zastitnik.rs,  www.zastitnik.rs