Заштитник грађана

е-БИЛТЕН

Јул-Септембар 2014

Јанковић: Без већих инцидената у Београду одржан Геј прајд

 

Заштитник грађана Саша Јанковић изражава задовољство због тога што је у Београду без већих инцидената одржан Геј прајд, симболична шетња којом се скреће пажња на проблеме ЛГБТ особа и позива на престанак њихове дискриминације.
Заштитник грађана се посебно захваљује припадницима полиције и других државних служби и органа који су показали да, када постоји политичка спремност, људска права не морају бити жртвована зарад безбедности. Њихов допринос је тим већи што су овај велики задатак обавили у сред борбе за своја синдикална права, чиме су показали да им је дужност изнад свега. Због тога верујем да ће даљи дијалог њихових синдикалних представника са својим послодавцем – државом, бити унапређен.
„Сада је важно да свако, не чекајући идући Геј прајд, ради свој посао на уклањању предрасуда и подстицању свеукупне толеранције у друштву, кроз образовање, културу, информисање, спорт…, како би полиција наредне године имала мање посла“, сматра заштитник грађана.

Заштитник грађана изражава жаљење због појединачних инцидената и подсећа да се сваки од њих мора у потпуности расветлити.

Опширније

28. септембар 2014.  

 

Мишљења и препоруке независних тела – смернице за унапређење положаја ЛГБТ заједнице

 

Одбор за људска и мањинска права и равноправност полова и Одбор за европске интеграције Скупштине Србије позвали су данас државне органе да омогуће безбедно одржавање Параде поноса у недељу 28. септембра и апеловали да се у што краћем року донесе Декларација о забрани говора мржње и злочина из мржње

Тема заједничке седнице два скупштинска одбора била је положај ЛГБТ особа у Србији, а први пут су јој присуствовали и представници ЛГБТ организација, Владе Србије и независних институција. Председник Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова Мехо Омеровић је рекао да је ЛГБТ заједница једина група којој се отворено прети насиљем и да се тај проблем не може решити организовањем Параде поноса једном годишње. Он је такође указао на важност уважавања мишљења и препорука независних тела као смернице у унапређењу права ЛГБТ популације.

Опширније

23. септембар 2014.  

 

Изјава заштитника грађана Саше Јанковића Новинској агенцији Бета, поводом напада на немачког држављанина и предстојећег Прајда у Београду

 

Заштитник грађана  Саша Јанковић изјавио је данас Новинској агенцији Бета следеће:

Желео бих да верујем да се овакви напади више неће поновити. Али, ако их ипак буде, на било кога, очекујем да ће полиција и остали државни органи поступати брзо, делотворно и недвосмислено као што су то, можда по први пут када је у питању ЛГБТ популација, учинили у овом случају.

Надам се да ће Република Србија сваког дана постајати земља сигурнија за живот сваког грађанина, ЛГБТ или стрејт, домаћег и страног, и да због тих разлика нико неће бити мета било коме, али у овом моменту, на жалост, неки од нас су у опасности само зато што су другачији и зато смо дужни и као држава и као друштво пружити им посебну заштиту.

Опширније

14. септембар 2014.  

 

Омбудсманове препоруке се извршавају, али је стање људских права незадовољавајуће

 

Заштитник грађана Саша Јанковић примио је данас комесара немачке владе за људска права Кристофа Штресера (Christoph Strässer), који борави у тродневној посети Србији како би се упознао са стањем људских права, поготово са положајем припадника ЛГБТ популације и Рома у нашој држави.

12. септембар 2014.  

 

Извештај о контроли рада Безбедносно-информативне агенције у примени мере тајног надзора

 

Заштитник грађана упутио је Безбедносно-информативној агенцији извештај након спроведеног надзора над радом тог органа.

03. септембар 2014.  

 

Неопходне упорне и искрене мере државе и локалних заједница

 

Поводом вести да је у пожару у неформалном ромском насељу на Новом Београду ноћас страдало троје деце, Заштитник грађана, као и сваки пут када страдају деца, подсећа да није довољно изражавати тугу, већ се морамо упитати да ли се несрећа могла и морала избећи?

Медијски извештаји кажу да се пожар десио у картонској кући и да је последица запаљене свеће, која је, у 21. веку у главном граду европске Србије, децу требало да осветли и загреје.

26. септембар 2014.  

 

Пуна подршка Заштитника грађана породицама са тешко болесном децом

 

Заштитник грађана Саша Јанковић изражава пуну подршку Горици Петровић, која је из Бање Ковиљаче пешке кренула на пут дуг 150 километара, до Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјалнa питања у Београду, како би скренула пажњу на проблеме породица са тешко болесном децом и настрадалих у поплавама.

„Та мајка је потпуно у праву и њен гест је за свако поштовање.  Пре више од годину дана Народној скупштини поднео сам предлоге два закона ради веће подршке деци са инвалидитетом и тешкоћама у развоју и деци оболелој од тешких и ретких болести и њиховим породицама.

11. септембар 2014.  

 

Деца да носе најмањи терет економске кризе

 

Учесници Годишње конференције Мреже омбудсмана за децу Југоисточне Европе (CRONSEE), коју ове године организује Заштитник грађана Републике Србије у Београду, истакли су данас да деца упркос економској кризи не смеју бити у другом плану, а терет кризе треба да осете што мање.

18. септембар 2014.  

 

Предшколске установе обезбеђиваће храну за децу са специфичним потребама у исхрани

 

Секретаријат за образовање и дечју заштиту Градске управе града Београда је, поступајући по препорукама Заштитника грађана, предузео низ мера којима је у предшколским установама обезбеђено припремање оброка за децу са специфичним потребама у исхрани.

Секретаријат је упутио директорима предшколских установа у Београду дописе којима их је обавестио о обавези да „обезбеде исхрану за сву децу која бораве у предшколским установама, укључујући и децу која имају специфичне потребе у исхрани због здравствених, верских или других оправданих разлога“.

Опширније

01. септембар 2014.  

 

Договорена сарадња инспекцијских служби Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и стручне службе Заштитника грађана

 

Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре ефикасно поступа по оправданим притужбама грађана Заштитнику грађана, а унапређивање делотворности и одговорности инспекцијских служби унутар Министарства и у јединицама локалне самоуправе приоритет је у даљој сарадњи два органа, закључено је данас на састанку министарке Зоране Михајловић и заштитника грађана Саше Јанковића.

Заштитник грађана истакао је одговоран и ангажован став Министарства у погледу решавања проблема загађења у насељу које је градила Грађевинска дирекција Србије, за које Министарство, на основу најновијих података, очекује да ће бити санирано у року од неколико месеци.

Опширније

17. септембар 2014.  

 

 

Женском спортском клубу није обезбеђен једнак третман у јавним конкурсима за финансирање из буџета града

 

Градска управа Града Лознице је неправилним и неједнаким поступањем према женском Омладинском рукометном клубу „Лозница“ ускратила могућност да клуб добије средства из буџета Града на јавним конкурсима за финансирање потреба у области спорта и једнаке шансе девојчицама које у овом клубу тренирају за активно бављење спортом.

Опширније

04. септембар 2014.  

 

Осуђеник закаснио са жалбом Апелационом суду због немара Окружног затвора у Зајечару

 

Заштитник грађана је утврдио да је Окружни затвор у Зајечару онемогућио притужиоца да оствари право на жалбу код Апелационог суда у Београду, тако што је поднесак притужиоца том суду у писарници затвора завео неколико дана касније од дана предаје службеном лицу затвора. Овај пропуст у раду је за последицу имао одбацивање жалбе као неблаговремене.

Опширније

03. септембар 2014.  

 

Заштитник грађана са министарком Михајловић о зградама загађеним фенолом

 

Заштитник грађана изразио је данас у разговору са министарком саобраћаја, грађевинарства и инфраструктуре Зораном Михајловић задовољство због захтева министарке Михајловић Грађевинској дирекцији Србије да без одлагања обезбеди смештај за породице које су купиле станове у згради загађеној штетним фенолом.

Заштитник грађана покренуо је почетком месеца, по притужбама власника станова, поступак контроле рада Министарства пољопривреде и заштите животне средине, Министарства здравља и Градског завода за јавно здравље Београд, да би установио да ли је дошло до пропуста у раду тих органа због кога је настала, или није спречена штета по грађане. Грађевинска дирекција Србије, иначе, није орган јавне власти, те због тога Заштитник грађана није покренуо поступак контроле и њеног рада.

Опширније

29. август 2014.  

 

Поводом почетка рада јавних бележника Заштитник грађана покренуо поступак контроле рада Министарства правде

 

Због озбиљности навода притужби којима су кандидати за места јавних бележника указали на неправилности у поступку именовања јавних бележника, као и чињенице да су грађани Србије већ имали прилике да осете штетне последице проблема створених у поступку (ре)избора носилаца правосудних функција из 2009. године, које је својим препорукама покушао да отклони, Заштитник грађана је покренуо поступак контроле рада Министарства правде.

Заштитник грађана забринут је и због тога што, судећи по наводима медија, три дана пре почетка рада јавних бележника није познат списак јавних бележника, њихово радно време као ни висина тарифа које ће грађани плаћати.

Опширније

29. август 2014.  

 

Комунална инспекција хтела да наплати таксу уместо да поступи по пријави

 

Комунална инспекција Општинске управе општине Сврљиг пропустом у раду повредила је начело законитости и принцип добре управе тиме што није поступила по пријави притужиоца, већ му је упутила опомену за плаћање таксе, утврдио је Заштитник грађана.

Опширније

27.август 2014.  

 

Министарство правде није одговорило на обраћања притужиоца

 

Министарство правде није одговорило на обраћање притужиоца, и то у више наврата, чиме је грубо повредило право принципе добре управе, утврдио је Заштитник грађана.

Опширније

26. август 2014.  

 

Оглашавали и делили производе у предшколским установама

 

Министарство науке, просвете и технолошког развоја, Национални савет за високо образовање и Комисија за акредитацију и проверу квалитета, као радно тело које образује тај савет, поступиће правилно и сагласно законом утврђеним задацима ако обезбеде објективну, садржајну и ауторитативну спољашњу контролу рада високошколских установа када оне додељују стручне, академске и научне називе, односно звања, стоји у Мишљењу Заштитника грађана.

Опширније

19. август 2014.  

 

ЈП „Градска топлана“ Јагодина поступило по препорукама Заштитника грађана

 

Значајно пре законског рока, ЈП „Градска топлана“ Јагодина је поступило по препорукама Заштитника грађана како би у свом раду обезбедило доследну и потпуну службену употребу српског језика и ћириличког писма.

Опширније

18. август 2014.  

 

Извештај о посети Полицијској управи Крушевац

 

Зaштитник грађана, у сарадњи са Хелсиншким одбором за људска права у Србији и медицинским експертом, реализовао је 9. и 10. јуна 2014. године, у складу са Планом посета Националног механизма за превенцију тортуре за 2014. годину, ненајављену посету Полицијској управи Крушевац и том приликом сачинио извештај са препорукама.

Опширније

15. август 2014.  

 

Ирена Војачкова Солорано и Милош Јанковић посетили Обреновац

 

Стална представница УНДП и стална координаторка УН у Србији Ирена Војачкова Солорано и заменик заштитника грађана Милош Јанковић посетили су ове недеље касарну и хотел у Обреновцу, у којима су смештени грађани чије куће су уништене у поплавама, као и пункт МУП-а за обављање управних послова на коме се издају личне карте и остала документа и регистарске таблице за возила.

Локалне власти уложиле су велики напор да збрину грађане који су остали без домова, али услови у којима су они привремено смештени нису на одговарајућем нивоу. Грађани са којима су разговарали Милош Јанковић и Ирена Војачкова Солорано се највише жале на лошу хигијену, једноличну исхрану и недостатак информација о додели средстава за обнову њихових домова. Стална представница УН и УНДП је обезбедила неколико машина за прање веша које ће свакако допринети поправљању услова смештаја.

Опширније

14. август 2014.  

Студијска посета НПМ Грузије

 

Представници Националног механизма за превенцију тортуре (НПМ) Републике Грузије, који су у студијској посети Републици Србији од 11. до 15. августа 2014. године, посетили су Заштитника грађана, у чијој је надлежности превенција тортуре.

Заменик заштитника грађана Милош Јанковић представио је институцију Заштитника грађана, као и рад НПМ Србије.  Током посете представници НПМ Србије и НПМ Грузије обавиће неколико заједничких посета институцијама у којима се налазе лица лишена слободе (затвор, полицијска станица, психијатријска болница и установа социјалне заштите). Том приликом НПМ Грузије ће се информисати о начину рада ових институција, а такође ће имати прилику и да се на, практичан начин, упозна са методологијом обављања посета НПМ Републике Србије.

Опширније

13. август 2014.  

Сила, претња и принуда треба да буду сметња за заснивање радног односа у школи

 

Сва кривична дела извршена према малолетним лицима, чија су битна обележја употреба силе, претње или принуде, без обзира на изречену санкцију, требало би да буду прописана као сметња за заснивање радног односа у установи образовања и васпитања, као и за избор руководиоца установе, стоји у Мишљењу Заштитника грађана.

Опширније

07. август 2014.  

Обезбедити правну сигурност и смањити опасност од злоупотреба

 

У Републици Србији је потребно да се на општи, предвидив, транспарентан и делотворан начин уреди начин пружања помоћи грађанима који су претрпели штету у случајевима елементарних непогода и сличним догађајима, како би се осигурала равноправност грађана, постигла правна сигурност и смањила опасност од злоупотребе и неправилног утрошка средстава, стоји у Мишљењу Заштитника грађана.

 

Опширније

06. август 2014.  

За тешко оштећену кућу нема средстава солидарне помоћи

 

Општина Мионица је ускратила могућност притужиљи да средствима солидарне помоћи обнови кућу, која је према процени надлежних тешко оштећена земљотресу, утврдио је Заштитник грађана.

Опширније

06. август 2014.  

Неједнаки услови за ступање у јавне службе

 

Управни одбор Директората цивилног ваздухопловства Републике Србије, у поступку избора директора и заменика директора Директората цивилног ваздухопловства, прекршио је права подносиоца притужбе да под једнаким условима ступају у јавне службе и на јавне функције, утврдио је Заштитник грађана.

Опширније

06. август 2014.  

Велики број корисника у Дому „Ветерник“ задржан на непримерено дуг рок

 

У Дому „Ветерник“ велики број корисника свих старосних доби смештен је, односно, задржан на непримерено дуг рок. Искључивањем из социјалне заједнице корисници не могу да остваре своје животне активности, док постојећи услови у Дому "Ветерник" не пружају адекватну подршку за њихово социјално оспособљавање, утврдио је Заштитник грађана.

Опширније

01. август 2014.  

 

Незаконити поступци пореских управа

 

Филијала Пореске управе у Крушевцу и Регионално одељење Пореске управе у Крагујевцу одбили су захтев притужиоца за накнаду трошкова ангажовања стручне правне помоћи у пореском поступку, супротно прописаној обавези органа да сам сноси трошкове поступка, чиме су притужиоца изложили трошковима вођења управног спора, а надлежни суд додатно оптеретили, стоји у Мишљењу Заштитника грађана.

Опширније

31. јул 2014.  

 

Недоследност у службеној употреби српског језика и писма

 

ЈП „Градска топлана“ Јагодина није обезбедила доследну и потпуну службену употребу српског језика и ћириличког писма у свом раду, односно, није омогућила техничке услове за уношење података ћириличким писмом на рачунима за утрошену топлотну енергију и налозима за плаћање рачуна, утврдио је Заштитник грађана.

Опширније

30. јул 2014.  

 

Општина Палилула не спроводи сопствене одлуке

 

Управа Градске општине Палилула града Београда није предузела све потребне мере и радње ради спровођења административног извршења сопствених одлука, утврдио је Заштитник грађана.

Опширније

29. јул 2014.  

 

Здравствена инспекција није преиспитала пријаву пацијента

 

Здравствена инспекција Министарства здравља пропустила је да благовремено преиспита све наводе из пријаве грађанина на незаконит рад здравствене установе, чиме је допринела наступању застарелости покретања и вођења прекршајног поступка, утврдио је Заштитник грађана.

Опширније

28. јул 2014.  

 

Једна дијагноза више решења

 

Покрајински секретаријат за здравство, социјалну политику и демографију одбио је захтев за остваривање права на додатак за помоћ и негу другог лица детету Ф.Н.Л., иако је дете у ранијем периоду остваривало идентично право, утврдио је Заштитник грађана.

Опширније

25. јул 2014.  

 

Нема одговора на притужбе и ургенције

 

Заштитник грађана утврдио да председник Општине Бор, Општинско веће и председник Скупштине општине нису одговорили на притужбе и поднеске притужиоца, као и на акте и ургенције Заштитника грађана за добијање информација које су од значаја за вођење поступка.

Опширније

24. јул 2014.  

 

Бивша директорка ОШ „Краљ Петар Први“ није заштитила здравље ученика

 

Бивша директорка ОШ „Краљ Петар Први“ пропустила је да упути на лекарски преглед наставника за кога је у два наврата примила информацију да је оболео од заразне, односно тешке болести и није обезбедила да се лекарском прегледу подвргну сви запослени у Школи, након сазнања да је један од запослених преносилац заразне болести, и тиме угрозила здравље већег броја ученика и запослених, утврдио је Заштитник грађана.

Опширније

23. јул 2014.  

 

Додељене награде Заштитника грађана за есеје о људским правима

 

Студент Стефан Шпаравало и новинарка Зорица Лазаревић добили су награде за најбоље есеје о људским правима на конкурсу који је организовао Заштитник грађана. Награђеном студенту Факултета политичких наука за рад "Ми смо 10%" и новинарки Блица за рад "Невидљиви у видљивом свету" награде је уручила новинарка Даница Вученић.

Приликом уручивања награда заштитник грађана Саша Јанковић је рекао да свако припада некој мањини, а да у кризи највише страдају најрањивији.

Опширније

22. јул 2014.  

 

Забринутост због мањка стручне, јавне и институционалне расправе

 

Заштитник грађана Саша Јанковић изражава забринутост због мањка стручне, јавне и институционалне расправе и транспарентности током доношења закона и позива надлежне органе на поштовање важећих прописа о законодавној процедури.

У садашњем сазиву Народна скупштина донела је 41 закон, сваки од њих у хитној процедури и са таквом праксом би се морало престати. Право стручне и најшире јавности на расправу о нацртима и предлозима закона, као и право и обавеза државних органа и институција да дају мишљења и допринесу квалитету законских предлога, кључни су за доношење добрих и применљивих прописа, саопштава заштитник грађана.

Опширније

14. јул 2014.  

 

Министарство привреде није испунило своје обавезе у прописаном року

 

Министарство привреде Републике Србије је пропустило да у прописаном року предложи Влади начин регулисања евидентираних потраживања из радних односа запослених и бивших запослених у друштвеним предузећима, утврдио је Заштитник грађана.

Опширније

11. јул 2014.  

 

Неправилности у раду Службе за катастар непокретности Београд

 

Служба за катастар непокретности Београд 2, у саставу Републичког геодетског завода, није одлучивала по редоследу пријема захтева притужиље, што је довело до низа неправилности и вишеструког прекорачења законског рока за поступање по захтеву, утврдио је Заштитник грађана.

Опширније

10. јул 2014.  

 

Дом здравља „Рума“ поступио по препорукама Заштитника грађана

 

Дом здравља „Рума“ поступио је по препорукама Заштитника грађана и прекинуо да узорковање крви пацијентима наплаћује додатних 50 динара.

Опширније

03. јул 2014.  

 

Заштитник грађана, Република Србија

Информације: телефон: 011/2068-100; адреса: Делиградска 16, Србија, Београд, zastitnik@zastitnik.rs,  www.zastitnik.rs