Заштитник грађана

е-БИЛТЕН

Октобар-Децембар 2012

Шта успорава остваривање људских права и владавину права у Србији

 

Слабе институције са јаким појединцима, премоћ политичке воље и резултата испитивања јавног мњења над владавином права, медијски ратови и популизам те бирократија и формализам највеће су препреке потпунијем остваривању људских права и владавине права у Србији и вери у њих, оцењује Заштитник грађана Саша Јанковић за овогодишњи Дан људских права.

Опширније

10. децембар 2012.  

 

Зграда и просторије Заштитника грађана доступније особама са инвалидитетом

 

Заштитник грађана Саша Јанковић апелује на представнике државних органе, односно, органе јавне власти, да конкретним поступцима допринесу равноправности особа са инвалидитетом и позива их да, као минимум напора, своје зграде и свој рад учине доступним свим грађанима.

Опширније

03. децембар 2012.  

 

Деца са тешкоћама у развоју остала су ускраћена за мере додатне подршке

 

Због недостатка јасних правила о надлежности Града и градских општина у пружању мера и услуга додатне подршке деци са сметњама у развоју у образовном процесу, начина финансирања ових мера/услуга, начина организације рада и контроле рада интерресорних комисија, деца са тешкоћама у развоју остала су ускраћена за мере додатне подршке, предвиђене одговарајућим прописима.

Опширније

11. децембар 2012.  

 

Мишљење о Нацрту закона о заштити права пацијената

 

У Мишљењу о Нацрту закона о заштити права пацијената, које је Заштитник грађана упутио Министарству здравља, истакнути су додатни аспекти које би требало размотрити у области заштите и унапређења права пацијената

20. децембар 2012.  

 

Процес инклузије деце у образовни систем оптерецен бројним недостацима

 

Процес инклузије деце са сметњама у развоју у систем образовања, односно остваривање  њиховог права на једнако доступно и квалитетно образовање, оптерећени су бројним слабостима,недореченостима и проблемима, пре свега, услед недостатка одговарајућих правила и стандарда у пружању додатне подршке у образовању, оцењује Заштитник грађана у свом саопштењу а на основу  спроведених поаступака контроле више органа управе.

07. децембар 2012.  

 

Мониторинг посете локалним општинама Пирот, Житиште и Алексинац

 

Стицање увида у  примену Закона о равноправности полова на локалном нивоу, био је разлог  посете чланова и чланица Савета за родну равноправност Заштитника грађана и експерата из ове институције  Пироту , Житишту и Алексинцу.

Из разговора са представницима локалне управе, запажања су да се  мере и активности које су у функцији равноправности разматрају и примењују на различите начине и са другачијим ефектима у политичким, економским и друштвеним сферама живота.

 

06. децембар 2012.  

 

Људска права и сиромаштво: Заменик заштитника грађана др Горан Башић посетио прихватилиште за бескућнике

 

Најефикаснији пут сузбијања сиромаштва и остваривања људских права јесте отварање нових радних места, образовање и јачање подршке сиромашним грађанима у локалној заједници. На тај начин елиминисаће се узроци због којих све више људи привремено уточиште налази у прихватилиштима, другим установама социјалне заштите и зависе од помоћи других, речено је у разговору заменика заштитника грађана др Горана Башића са бескућницима у београдском прихватилишту за одрасле.

10. децембар 2012.  

 

Дани Заштитника грађана у Прешеву, Медвеђи и Бујановцу

 

Од 11. до 14. децембра у Бујановцу, Прешеву и Медвеђи одржани су Дани Заштитника грађана током којих су заштитник грађана Саша Јанковић и сарадници одржали низ састанака са представницима локалних самоуправа и организација цивилног друштва које су активне у овим општинама.

13. децембар 2012.  

 

Филијала Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање у Новом Пазару повредила право особа са инвалидитетом на остваривање пензије

 

Кршењем позитивних прописа Филијала Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање у Новом Пазару допринела је да буде изгубљена оригинална документација грађана, неопходна за одлучивање по њиховим захтевима за признавање права на инвалидску пензију, и није предузела мере за реконструисање изгубљених предмета, утврдио је Заштитник грађана.

Опширније

30. новембар 2012.  

 

Саопштење Заштитника грађана поводом кампање „16 дана активизма против насиља над женама“

 

Сигурна кућа за сваку жену мора да буде било која кућа, а посебно њена, истичe Заштитник грађана Саша Јанковић  пред овогодишњу светску кампању „16 дана активизма против насиља над женама“.

Државни органи морају да буду одлучнији, организованији и одговорнији у сузбијању насиља над женама.

 

Опширније

24. новембар 2012.  

 

 Окружни затвор у Панчеву није обезбедио свакодневни лекарски преглед осуђеног који штрајкује глађу

 

Заштитник грађана је утврдио да је у Окружном затвору у Панчеву начињен  пропуст у раду, који се огледа у повреди права осуђеног на свакодневне прегледе од стране лекара током трајања објављеног штрајка глађу.

Опширније

16. новембар 2012.  

 

Заштитник грађана предлаже министру полиције да се извини грађанима

 

Заштитник грађана Саша Јанковић предложио је вечерас министру унутрашњих послова Ивици Дачићу да се у име министарства извини грађанима због очигледно неоправданог и бахатог привођења грађанке у Београду, а да се према полицајцу који је то учинио примене одговарајуће мере.

Опширније

14. новембар 2012.  

 

Смањити могућност злоупотребе електронских-телефонских и интернет комуникација

 

Циљ мора да буде да се ни једном грађанину Србије незаконито не задире у комуникације, што је Уставни и законски минимум, а да највиши државни функционери буду још више заштићени од злоупотреба, али не и аболирани од истраге у случају да за њу постоји документован разлог и судска одлука, сматрају заштитник грађана Саша Јанковић и повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић.

Опширније

14. новембар 2012.  

 

Правилник о техничким стандардима прилагодити концепту „приступачности за све“

 

Приступачност јавним објектима, установама, јавним површинама, пуно споразумевање са непосредним окружењем и правовремено добијање информација, услови су друштвене укључености особа са инвалидитетом. У локалним самоуправама већина јавних објеката и површина, а тиме и услуга, није доступно особама са различитим видовима инвалидитета, каже се у мишљењу Заштитника грађана упућеном Министарству грађевинарства и урбанизма.

Опширније

09. новембар 2012.  

 

Саопштење заштитника грађана Саше Јанковића и повереника за информације од јавног значаја Родољуба Шабића поводом информација о незаконитом надзору комуникација председника државе Томислава Николића и потпредседника Владе Александра Вучића

 

Заштитник грађана Саша Јанковић и повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић изражавају дубоку забринутост због информација да су председник државе Томислав Николић и потпредседник Владе Александар Вучић били на мети незаконитог надзора комуникација.

Опширније

02. новембар 2012.  

 

Заштитник грађана апелује на послодавце да поштују право својих радника на избор банке

 

Право је сваког радника да одабере банку у којој ће имати текући или други рачун и Заштитник грађана апелује на послодавце да поштују право својих радника на избор банке.

Опширније

26. октобар 2012.  

 

Милош Јанковић изабран за члана Поткомитета Уједињених нација за превенцију тортуре

 

Заменик заштитника грађана Милош Јанковић изабран је за члана Поткомитета Уједињених нација за превенцију тортуре. Јанковић је на заседању држава-чланица Опционог протокола Уједињених нација уз конвенцију против тортуре одржаној 25. октобра у Женеви добио двотрећинску подршку.

Опширније

26. октобар 2012.  

 

МУП није правовремено поступио по препоруци Заштитника грађана

 

Безбедносној провери кандидата за Криминалистичко-полицијску академију (КПА) мањка правилан законски основ, кандидатима је ускраћено право на ефикасан правни лек против негативне провере, провером се задире у приватност трећих лица без њихове сагласности, а простор за дискреционо одлучивање о нечијој безбедносној подобности је недопустиво широк, утврдио је Заштитник грађана поводом конкретне притужбе коју је добио.

Опширније

17. октобар 2012.  

 

Саопштење поводом 10. октобра - Дана против смртне казне

 

Потписници овог саопштења поводом европског и светског дана против смртне казне изражавају уверење да она у Србији никада неће бити поново уведена и да држава Србија никад више неће погубити ниједно људско биће. Смртна казна је у Србији последњи пут извршена 14. фебруара 1992, а коначно је укинута 26. фебруара 2002. године.

Опширније

09. октобар 2012.  

 

Добра сарадња Националног превентивног механизма и МУП-а на превенцији тортуре

 

У раду полиције не постоји тортура као системска појава, али да неадекватне просторије у полицијским станицама у које се смештају лица којима је одређено полицијско задржавање могу довести до нечовечног или понижавајућег поступања. Осим тога, поступање полицијских службеника према задржаним лицима треба унапредити у циљу доследне и потпуне заштите физичког и психичког интегритета задржаних лица,закључак је састанка представника МУП-а и Заштитника грађана која има статус Националног механизма за превенцију тортуре (НПМ) на коме је разматран извештај НПМ о посетама шест полицијских управа и 26 полицијских станица и испостава на подручју тих управа обављеним у првој половини 2012. године.

Опширније

05. октобар 2012.  

 

Обeзбедити свим грађанима ромске националности право на здравствено осигурање

 

Заштитник грађана је утврдио да Републички фонд за здравствено осигурање није обезбедио свим филијалама и испоставама Фонда да једнако поступају и примењују мере „позитивне дискриминације“, које омогућавају грађанима ромске националности, са непријављеним пребивалиштем или боравиштем, да право осигураника стичу на основу личне изјаве о националној припадности и месту привременог боравка.

Опширније

01. октобар 2012.  

 

Резултати истраживања ставова младих о пожељном моделу васпитавања

 

Заменица заштитника грађана за права детета, Тамара Лукшић - Орландић, учествовала је на регионалној конференцији посвећеној заштити деце од насиља, која је одржана у Анкари 27. и 28. новембра 2012. године. Она је у оквиру сесије посвећене превентивним мерама, односно услугама усмереним на заштиту деце и породице, представила резултате активности Заштитника грађана у промоцији позитивних родитељских пракси у васпитавању деце, као истинској замени за телесно кажњавање деце у циљу њиховог дисциплиновања и васпитавања.

Опширније

29. новембар 2012.  

 

Социјално укључивање особа са инвалидитетом

 

Социјално укључивање особа са инвалидитетом се остварује, али не на начин који гарантује пуно остваривање људских права и одговарајућу заштиту њихових интереса у условима најмање рестриктивног окружења, речено је на Конференцији у Ивањици коју је организовало Удружење студената са хендикепом а на којој је говорио и заменик заштитника грађана Горан Башић.

Опширније

28. новембар 2012.  

 

Остваривање људских права особа са менталним тешкоћама

 

О остваривању права особа с менталним тешкоћама и применом стандарда Уједињених нација и Европске комисије у вези с њиховим друштвеним укључивањем заменик заштитника грађана је разговарао с представницима Европске комисије, Канцеларије Високог комесара за људска права УН и представницима међународних невладиних организација Mental Health Initiative, European Expert Group on the Transition from Institutional to Community-based Cere.

Опширније

20. новембар 2012.  

 

Тамара Лукшић – Орландић: Неопходно подизање нивоа самозаштите код деце које се постиже сталном едукацијом

 

Одбор за права детета Народне скупштине одржао је 17. новембра 2012. године јавно слушање на тему заштите од злоупотребе деце на интернету, којем је председавао председник Народне скупштине, мр Небојша Стефановић. Једна од панелиста била је Тамара Лукшић Орландић, заменица заштитника грађана за права детета, која је истакла да се први пут у историји људског друштва десио обрт, да су деца већи зналци од родитеља и одраслих, јер се боље сналазе  са информационо-комуникационим технологијама.

Опширније

17. новембар 2012.  

 

Заштитник грађана установио Радну групу за праћење процеса измештања особа са инвалидитетом из установа психијатријске и социјалне заштите

 

Настојећи да допринесе унапређењу рада надлежних органа јавне управе и успостави одржив механизам праћења измештања особа с инвалидитетом из поменутих установа и њихове инклузије у локалној заједници Заштитник грађана је установио Радну групу чији чланови ће му помоћи да проблем „деинституционализације“ сагледа како са становишта различитих стручних мишљења, тако и уважавајући принцип потреба корисника услуга.

Опширније

07. новембар 2012.  

 

„Промовисање добре родитељске праксе у Србији“

 

Заштитник грађана сматра да је управо законска забрана кажњавања деце ударцем по неком делу тела и коришћење других облика физичке силе прави пут да се ружна пракса прогна и из породице и из односа родитеља и деце. Без изричите законске забране, физичко кажњавање се – упркос свим чињеницама о његовој штетности и апелима стручњака – сматра дозвољеним, истакла је заменица заштитника грађана Тамара Лукшић-Орландић приликом представљања инцијативе „Промовисање добре родитељске праксе у Србији“.

Опширније

25. октобар 2012.  

 

Обезбедити достoјанствен живот особама са менталним сметњама

 

Брига о особама са менталним сметњама у Србији није адекватна и задовољавајућа, али би побољшању требало да допринесе усвајање закона о њиховој заштити, које се очекује крајем године, закључак је скупа "Заштита права особа са менталним сметњама које су смештeне у стациoнaрнe установe" у организацији ОЕБС-а и Заштитника грађана.

Опширније

19. октобар 2012.  

 

Заштитник грађана на скупу за подршку националним институцијама за људска права

 

Капацитети Заштитника грађана у квалитативном и квантитативном смислу могу се сагледати кроз призму досадашњих активности и сарадње ове институције са грађанима, државним институцијама и невладиним сектором у заштити и унапређењу људских права, изјавио је Саша Јанковић у свом излагању на округлом столу за подршку националним институцијама за људска права у региону ОЕБС-а, који је од 16. до 18. октобра реализован у Варшави, Пољска.

Опширније

18. октобар 2012.  

 

Заменица Заштитника грађана за права детета Тамара Лукшић-Орландић изабрана за чланицу Бироа Европске мреже омбудсмана за децу

 

Заменица Заштитника грађана за права детета Тамара Лукшић – Орландић изабрана је на годишњој конференцији  Европске мреже омбудсмана за децу, одржаној прошле недеље у Никозији, за чланицу Бироа Европске мреже омбудсмана за децу, у коме се још налазе омбудсмани за децу Пољске, Кипра,  Шкотске, омбудсман за права детета Француске заједнице у Белгији. ENOC окупља тренутно 44 институције омбудсмана за децу из 34 европске државе

Опширније

16. октобар 2012.  

 

Проблеми ЛГБТ популације и ужег окружења

 

Постоји изражено одсуство добре комуникације унутар породице, у којој се још увек тешко мире са сазнањем да им је дете лезбејка или геј, те такво дете/адолесцент, веома често бива одбачено, а у најблажој форми родитељи не крију своју разочараност,упозорила је заменица заштитника грађана Тамара Лукшић-Орландић на трибини посвећеној проблемима на релацији ЛГБТ особе и породице.

Опширније

02. октобар 2012.  

 

Заштитник грађана, Република Србија

Информације: телефон: 011/2068-100; адреса: Делиградска 16, Србија, Београд, zastitnik@zastitnik.rs,  www.zastitnik.rs