Заштитник грађана

е-БИЛТЕН

Октобар-Децембар 2013

Међународни дан људских права

 

Заштитник грађана Саша Јанковић уручио је данас председнику парламента Небојши Стефановићу извештај који прати спровођење Стратегије за унапређење положаја Ромаи том приликом поручио да је положај ове популације још увек тежак и да је потребно радити на унапређењу њиховог економског положаја и запошљавању.

Опширније

10. децембар 2013.  

 

Заједничко саопштење Заштитника грађана и Уједињених нација у Србији поводом Међународног дана људских права

 

Поводом овог важног дана, с великим поносом примећујемо да се ситуација у области људских права у Србији непрекидно побољшава, али и напомињемо да још увек не можемо бити задовољни, јер су рањиве групе и даље искључене. Ово је утврђено и током недавне посете Високе комесарке Уједињених нација за људска права Србији, као и у Универзалном периодичном прегледу кроз који је Србија прошла јануара 2013.

Опширније

09. децембар 2013.  

 

Саопштење Савета за родну равноправност Заштитника грађана поводом учесталих напада на бранитељке и бранитеље људских права

 

Савет за родну равноправност Заштитника грађана, који окупља стручњаке и стручњакиње у овој области, најоштрије осуђује учестале нападе на бранитеље и бранитељке људских права у Републици Србији.

Спремност државе да заштити људска права и унапређује демократске стандарде у многоме се огледа у подршци јавном деловању људи који се баве заштитом и промоцијом људских, мањинских и права жена и деце. Законодавни оквир у Републици Србији забрањује дискриминацију и штити равноправност као једно од основни људских права, иако је област заштите бранитеља и бранитељки људских права најмање нормативно одређена.

Опширније

25. децембар 2013.  

 

Заменици заштитника грађана положили заклетву

 

Заменици заштитника грађана, које је Народна скупштина Србије изабрала 26. новембра, положили су данас заклетву пред председником парламента Небојшом Стефановићем.

Заклетву су положили Милош Јанковић, Роберт Сепи, Гордана Стевановић и Владана Јовић.

02. децембар 2013.  

 

Заштитник грађана осуђује медијске нападе на Соњу Бисерко

 

Републички Заштитник грађана осуђује недавни напад на активисткињу људских права Соњу Бисерко у Вечерњим новостима и истовремено изражава озбиљну забринутост због тога што тај чин није осудио нико из извршне власти.

09. децемббар 2013.  

 

Саша Јанковић: Свој глас ћу увек дизати против прављења мета од оних који су у мањини, против претњи и атмосфере линча, против самозване патриотске полиције

 

Поводом уредничког коментара у Вечерњим новостима под насловом „Соња Јанковићева“, заштитник грађана Саша Јанковић саопштава (и тражи од Вечерњих новости да у складу са Законом, без скраћивања, измена и на истом месту објаве):

„Као заштитник грађана никада се нисам бавио уређивачком политиком Вечерњих новости, која подразумева и право главног и одговорног уредника да критикује и коментарише, чак и увредљиво, мој рад. Свој глас ћу, међутим, јер тако верујем и то ми је дужност, увек дизати против прављења мета од оних који су у мањини, против претњи и атмосфере линча, против самозване патриотске полиције.

16. децембар 2013.  

 

Препорука Заштитника грађана Центру за социјални рад Бор и Полицијској управи Бор

 

И поред недвосмислених индиција о постојању насиља у породици, надлежни органи нису благовремено предузели мере заштите жене, коју је бивши партнер, на крају, убио наочиглед заједничке деце.

14. октобар 2013.  

 

Извештаји о посетама Казнено-поправном заводу Сремска Митровица

 

Заштитник грађана, у сарадњи са Покрајинским омбудсманом АП Војводина, Хелсиншким одбором у Србији, Београдским центром за људска права и уз учешће експерата медицинске струке, реализовао је у априлу 2012. године редовну посету Казнено- поправном заводу Сремска Митровица и том приликом сачинио извештај о посети са препорукама.

01. октобар 2013.  

 

Мишљење о приступу подацима о комуникацијама грађана по захтевима јавног тужилаштва

 

Према Уставу Републике Србије, највишем правном акту у држави, одступања од тајности писама и других средстава комуницирања дозвољена су само на одређено време и на основу одлуке суда, ако су неопходна ради вођења кривичног поступка или заштите безбедности Републике Србије, на начин предвиђен законом, стоји у Мишљењу Заштитника грађана.

Опширније

12. новембар 2013.  

 

Пуна подршка Декларацији Удружења тужилаца Србије и Закључцима Друштва судија Србије

 

Заштитник грађана Саша Јанковић изражава пуну подршку Декларацији Удружења тужилаца Србије и Закључцима Друштва судија Србије којима се указује на озбиљне изазове и проблеме у правосуђу.

Заштитник грађана позива Министарство правде, Владу и Народну скупштину да са највећом пажњом размотре забрињавајућа упозорења и конструктивне предлоге два еминентна струковна удружења.

Опширније

11. децембар 2013.  

 

Неделотворност Центра за социјални рад Краљево и Полицијске управе Краљево

 

Центар за социјални рад Краљево и Полицијска управе Краљево нису били делотворни и нису предузели све мере из своје надлежности како би заштитили жену од насиља партнера, а децу од очевог злостављања и занемаривања, утврдио је Заштитник грађана.

Опширније

28. октобар 2013.  

 

Здравствене службе кључне у заштити од злостављања лица лишених слободе

 

Улога здравствене службе је кључни чинилац у заштити од злостављања лица лишених слободе, наглашено је данас на првом састанку медицинских група Мреже Националних механизама за превенцију тортуре (НПМ) Југоисточне Европе, који се одржао у просторијама Заштитника грађана у Београду.

Опширније

24. октобар 2013.  

 

Пропуст у раду Државног већа тужилаца

 

Државно веће тужилаца није одлучило о уставној жалби притужиље, коју је поднела ради оспоравања одлуке на основу које јој је престала дужност заменика јавног тужиоца, утврдио је Заштитник грађана.

Опширније

17. октобар 2013.  

 

Непоступање по Одлуци Уставног суда

 

Заштитник грађана је утврдио да Министарство правде и државне управе није поступило по Одлуци Уставног суда и није остварило законом прописану сарадњу са Заштитником грађана.

Опширније

08. новембар 2013.  

 

Извештај о посети ПУ Шабац и полицијским станицама у саставу ове управе

 

Заштитник грађана, у сарадњи са удружењем Београдски центар за људска права, реализовао је 16. и 17. јула 2013. године редовну посету ПУ Шабац, у чијем саставу се налазе полицијске станице Лозница, Мали Зворник, Љубовија, Крупањ, Богатић, Коцељева и Владимирци. Том приликом сачињен је извештај о посети са препорукама.

Опширније

05. новембар 2013.  

 

Надлежни органи да развијају и друге програме социјалног становања најугроженијих грађана

 

Републичка агенција за становање, у сарадњи са Министарством грађевинарства и урбанизма и локалним самоуправама, треба без одлагања да предузме све мере за развој других програма социјалног становања најугроженијих грађане у Србији, каже се у Мишљењу Заштитника грађана.

Опширније

04.новембар 2013.  

 

Неједнак третман запослених у поступку остваривања права на нове износе пензија

 

Заштитник грађана је утврдио да је Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање применио неједнаке критеријуме у поступку утврђивања новог износа пензија бившим запосленима у Компанији „Робне куће Београд".

Опширније

04. новембар 2013.  

 

Ка правилнијем раду јавних комуналних предузећа и бољем познавању права и обавеза грађана

 

Мишљење Заштитника грађана у вези са унапређењем рада јавних комуналних предузећа приликом обуставе пружања услуге грађанима који не извршавају своје уговорне обавезе.

Опширније

04. новембар 2013.  

 

Немаром одговорних ускраћена могућност решавања стамбеног проблема

 

Градски штаб за ванредне ситуације Краљево није утврдио све битне чињенице и околности, чиме је притужиљи ускратио могућност да средствима солидарне помоћи реши стамбени проблем у којем се нашла услед дејства елементарне непогоде, утврдио је Заштитник грађана.

Опширније

01. новембар 2013.  

 

Мишљење о Нацрту закона о изменама и допунама Закона о стечају

 

Мишљење Заштитника грађана на Нацрт закона о изменама и допунама Закона о стечају, које је упућено Министарству привреде.

Опширније

25. децембар 2013.  

 

Извештај о посети ПУ Смедерево

 

Заштитник грађана, у сарадњи са Београдским центром за људска права, реализовао је 28. августа 2013. године редовну посету Полицијској управи Смедерево и полицијским испоставама и станицама у оквиру ове управе. Том приликом сачињен је извештај о посети са препорукама.

Опширније

24. децембар 2013.  

Недовољно учињено на превенцији и кажњавању тортуре

 

Србија не чини довољно у области превенције и кажњавања случајева тортуре, као једног од најтежих кривичних дела у европској правној пракси, а јавност има "незрео" однос према тортури и злостављању, оценио је заштитник грађана Саша Јанковић на данашњем округлом столу "Превенција и кажњивост за тортуру" у Београду. На скупу који су организовали Мисија ОЕБС-а у Србији и Заштитник грађана Републике Србије, Јанковић је подсетио да је ове године у октобру Уставни суд први пут донео одлуку о надокнади материјалне штете због преживљене тортуре у притвору, и нагласио да и поред бројних доказа починиоци нису кажњени.

Опширније

06. децембар 2013.  

И даље постоје препреке за пуно укључивање особа са инвалидитетом у друштво

 

Највеће тешкоће особа са инвалидитетом не потичу од саме инвалидности, него од неразумевања друштва да их прихвати. Истина, Србија има добар правни оквир, али упркос томе особе са инвалидитетом још увек нису довољно укључене, речено је данас на заједничкој седници Одбора за рад, социјална питања, друштвену укљученост и смањење сиромаштва и Одбора за просторно планирање, саобраћај, инфраструктуру и телекомуникације Народне скупштине Републике Србије, организованој поводом Међународног дана особа са инвалидитетом.

Опширније

03. децембар 2013.  

Међународни дан особа са инвалидитетом

 

У поштовању права особа са инвалидитетом Србија бележи напредак, али недовољан да победи скривену и несвесну дискриминацију ових грађана која постоји на сваком кораку, истиче заштитник грађана Саша Јанковић поводом Међународног дана особа са инвалидитетом.

Опширније

02. децембар 2013.  

Саопштење Заштитника грађана поводом кампање "Шеснаест дана активизма против насиља над женама"

 

Сваки дан мора да буде дан за кампању против насиља над женама све док свака кућа не постане сигурна женска кућа, изјавио је заштитник грађана Саша Јанковић поводом светске кампање "Шеснаест дана активизма против насиља над женама" која почиње данас.

Опширније

24. новембар 2013.  

Саши Јанковићу уручена награда "Прави мушкарац"

 

Заштитнику грађана Саши Јанковићу данас је уручена награда "Прави мушкарац" за 2013. годину, која се додељује појединцу који се својим деловањем залаже за афирмацију принципа људских права, родне равноправности, толеранције,  хуманости и ненасиља.

Опширније

19с. новембар 2013.  

Центар за социјални рад Лозница неефикасан и пасиван у одговорима на захтеве за материјалну подршку особа са инвалидитетом

 

Центар за социјални рад Лозница није одлучио о захтеву грађанина за признавање права на додатак за помоћ и негу другог лица у законом прописаном року, утврдио је Заштитника грађана.

Опширније

26. децембар 2013.  

Мишљење о Нацрту закона о приватизацији

 

Заштитник грађана упутио је Министарству привреде Мишљење на Нацрт закона о приватизацији.

Опширније

25. децембар 2013.  

 

Заштитник грађана, Република Србија

Информације: телефон: 011/2068-100; адреса: Делиградска 16, Србија, Београд, zastitnik@zastitnik.rs,  www.zastitnik.rs