Заштитник грађана

е-БИЛТЕН

Октобар-Децембар 2014

Заштитник грађана представио прву радну верзију модела закона о родној равноправности

 

Заштитник грађана Саша Јанковић рекао је на седници Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова Скупштине Србије, на којој је представљена прва радна верзија модела закона о родној равноправности, да нови закон треба да унапреди постојећи Закон о равноправности полова тако што ће да пружи конретније, делотворније и обавезујуће механизме заштите жена.

Опширније

10. децембар 2014.  

 

Мишљење Заштитника грађана о пропустима приликом успостављања нотарске службе

 

Успостављање модерне јавнобележничке (нотарске) службе било би успешније да је нотарска служба уведена поступно, да јој није дат екслузивитет за састављање одређене врсте уговора, да је број нотара већи, а цена њихове услуге примереније регулисана, као и да приликом избора нотара није било пропуста који су утицали на легитимност поступка и подједнак третман кандидата, каже се у Мишљењу Заштитника грађана.

Опширније

31. октобар 2014.  

 

Мишљење Заштитника грађана о уређењу висине награда и накнада за рад извршитеља

 

Заштитник грађана је упутио Мишљење Министарству правде и Комори извршитеља у вези са уређивањем висине награда и накнада за рад извршитеља, ради обезбеђивања законитости и правилности њиховог рада, а у интересу заштите професије и јавног интереса.

Опширније

15. децембар 2014.  

 

У Народној скупштини представљен Посебан извештај о примени протокола за заштиту жена од насиља

 

У партнерском насиљу у Србији је током 2013. години убијено више од 40, од почетка ове године око 20 жена, али и даље не постоји јединствена евиденција надлежних о броју пријава насиља над женама нити подаци о ослобађајућим и осуђујућим пресудама за насилнике, изјавила је данас заменица заштитника грађана за права детета и родну равноправност Гордана Стевановић на округлом столу представљајући Посебан извештај Заштитника грађана о примени Општег и посебних протокола за заштиту жена од насиља. Округли сто је организовао  Одбор за људска и мањинска права и равноправност полова поводом Међународног дана борбе против насиља.

25. новембар 2014.  

 

Превенција тортуре пут за њено искорењивање

 

Утврђивање разлога настанка тортуре и испуњавање обавеза државе и надлежних институција у превентивном деловању су пут ка њеном искорењивању, оценио је данас заштитник грађана Саша Јанковић на конференцији „Превенција тортуре и других облика мучења и борба против некажњивости“ у Београду.

28. новембар 2014.  

 

Заштитник грађана представио „Мапу пута деинституционализације у Републици Србији" у Народној скупштини

 

Поводом Међународног дана особа са инвалидитетом, заменица заштитника грађана за права особа са инвалидитетом Владана Јовић представила је данас Одбору за људска и мањинска права и равноправност полова у Народној скупштини „Мапу пута деинституционализације у Републици Србији“.

03. децембар 2014.  

 

Насиље се сузбија ефикасним кажњавањем насилника и потискивањем атмосфере конфликта у друштву

 

Заштитник грађана изражава забринутост услед пораста броја грађана који му се обраћају због претњи које добијају и који истовремено сумњају у ефикасност заштите коју су дужни да им пруже надлежни државни органи.

„Насиље у нашем друштву постало је свакодневно и свугде присутно. Грађани не осећају да су довољно заштићени од појединаца и група које сматрају да им је све дозвољено и рачунају на неефикасност државних органа. Претње и насиље над појединцима и групама много су више од приватног проблема - безбедност грађана, као Уставом гарантовано право, мора да заузме много значајније место у раду државних органа и њиховом схватању безбедности уопште“, сматра заштитник грађана Саша Јанковић.

23. децембар 2014.  

 

Прихваћен предлог Заштитника грађана о посебном закону за утврђивања истине у случајевима „несталих беба“

 

Заштитник грађана Саша Јанковић изражава задовољство што су надлежна министарства одлучила да, ради расветљавања свих околности и утврђивања истине у случајевима „несталих беба“, буде предложен посебан закон, како је то Заштитник грађана званично препоручио пре четири године.

„Само законом је могуће установити привремено тело са јаким истражним овлашћењима и независношћу, што су особине потребне да би се дошло до конкретних резултата и имао такав легитимитет да те резултате породице прихвате као истину. Заслуга је министра здравља Златибора Лончара што је тај став заштитника грађана прихваћен, а не, како је прво саопштено из Министарства правде, план да то тело оснује Влада подзаконским актом.“, саопштава овим поводом Саша Јанковић.

26. децембар 2014.  

 

Преузети службеници из Царинске службе УНМИК-а остали нераспоређени

 

Управа царина и Министарство финансија више од шест година нису створили услове за распоређивање 37 службеника који су у складу са закључцима Владе Републике Србије 2008. године преузети из Привремених институција Косова и Метохије – Царинске службе УНМИК-а.

Опширније

30. децембар 2014.  

 

Унапређење квалитета медицинског материјала и транспарентност јавних набавки приоритети надлежних у здравству

 

Квалитет купљеног медицинског материјала те брзина и транспарентност којом се спроводе јавне набавке у здравству треба унапредити у интересу здравља пацијената и то ће у наредном периоду бити један од приоритета надлежних државних органа, сагласили су се министар здравља Златибор Лончар, директор Управе за јавне набавке Предраг Јовановић и заштитник грађана Саша Јанковић.

Опширније

26. децембар 2014.  

 

 

Казнено поправни завод у Сремској Митровици није обезбедио ортопедска помагала

 

Казнено поправни завод у Сремској Митровици, Управе за извршење кривичних санкција Министарства правде није благовремено обезбедио притужиоцу, осуђенику, потколене протезе за обе ноге, које су неопходне за несметано кретање и вођење самосталног живота.

Опширније

26. децембар 2014.  

 

Одбијене потврде о здравственој способности деце издате у приватним здравственим установама

 

Предшколска установа "Пчелица" из Ниша одбија да прихвати уверења о здравственој способности деце која издају здравствене установе организоване у приватној својини, утврдио је Заштитник грађана.

Опширније

15. децембар 2014.  

 

МУП тражи додатни услов за пријем кандидата који није наведен у конкурсу

 

Приликом расписивања Конкурса за упис полазника у Центар за основну полицијску обуку, Министарство унутрашњих послова неправилно поступа, тиме што од кандидата захтева да немају двојно држављанство, утврдио је Заштитник грађана.

Опширније

12. децембар 2014.  

 

Заштитник грађана: Органи власти, републички и локални, морали би да познају Устав и законе Републике Србије

 

Поводом данашње изјаве градског менаџера Града Београда Горана Весића да заштитник грађана Саша Јанковић "користи своју функцију" тако што у "јавности ствара утисак да његове иницијативе имају додатну правну снагу", заштитник грађана подсећа да би органи власти, републички и локални, морали да познају Устав и законе Републике Србије.

Опширније

05. децембар 2014.  

 

Иницијатива за измену и допуну Закона о финансијској подршци породици са децом

 

Заштитник грађана поднео Иницијативу за измену и допуну Закона о финансијској подршци породици са децом у циљу потпунијег остваривања родитељског и дечјег додатка и усклађивања са одредбама Закона о основама система образовања и васпитања и начелом инклузивног образовања.

Опширније

04.децембар 2014.  

 

Агенција за привредне регистре да покрене поступак принудне ликвидације привредног друштва у ликвидацији

 

Агенција за привредне регистре Републике Србије, након истека рока за брисање ликвидационог управника привредног друштва из регистра привредних субјеката, пропустила је да покрене поступак принудне ликвидације, утврдио је Заштитник грађана.

Опширније

03. децембар 2014.  

 

Потребна алтернатива мржњи и деструкцији

 

Заштитник грађана поздравља активности Министарства унутрашњих послова на откривању одговорних за недавни случај говора мржње и позивања на нетрпељивост према Ромима.

„Док држава делује, човек може да осећа само стид када види како неки људи размишљају и шта пишу о нашим суграђанима Ромима. То се у овој фази мора санкционисати, али поново истичем значај превенције, посебно кроз јачање образовног система у коме теме људских права и други хуманистички садржаји очигледно немају довољно места. Такође, свима, а посебно младим људима, потребна је стварна и доступна алтернатива мржњи, деструкцији и осећају припадности које им екстремистичке групе данас нуде на сваком кораку“, став је заштитника грађана Саше Јанковића овим поводом.

Опширније

02. децембар 2014.  

 

Заштитник грађана: Пружање и унапређење услуга социјалне заштите је обавеза, а не добра воља државе

 

Заштитник грађана саопштава да је социјална заштита људско право, а пружање и унапређење услуга социјалне заштите обавеза, а не добра воља државе, због чега нико не сме самовољно да мења сврху средстава која су Законом о буџету опредељена за побољшање положаја социјално угрожених.

Опширније

02. децембар 2014.  

 

Предлог за оцену уставности и законитости Уредбе о мерама социјалне укључености корисника социјалне новчане помоћи

 

Заштитник грађана поднео је Уставном суду Предлог за оцену уставности и законитости Уредбе о мерама социјалне укључености корисника социјалне новчане помоћи.

Опширније

01. децембар 2014.  

 

Најоштрија осуда исписивања графита мржње

 

Заштитник грађана Саша Јанковић најоштрије осуђује исписивање претећих графита мржње на кући народног посланика Саше Мирковића.

Позиви на смрт упућени било којој политичкој партији - у овом случају Српској напредној странци, односно њеним припадницима, срамни су, кажњиви, угрожавају људе и подривају сам основ демократског уређења. Починиоци оваквих дела морају бити идентификовани и санкционисани.

Опширније

29. новембар 2014.  

Саопштење Заштитника грађана поводом Међународног дана борбе против насиља над женама

 

Поводом 25. новембра, Међународног дана борбе против насиља над женама, Заштитник грађана упозорава да је у партнерском насиљу у 2013. години у Србији убијено више од 40, а од почетка ове године 21  жена и да расте број притужби на рад полиције, центара за социјални рад и установа здравствене заштите, које су упућене Заштитнику грађана.

Опширније

24. новембар 2014.  

Лишење слободе деце и њихова изолација не доводе до смањења делинквенције

 

Поводом изјава ресорног министра Александра Вулина и начина на који поједини медији извештавају о насиљу које је двоје деце од 10 и 11 година извршило над Рашом Поповим, Заштитник грађана саопштава:

Постојање деце од 10 година која организовано и континуирано крше закон и врше насиље,  поразни је резултат нерада државних и локалних органа чији је посао да такву децу, без адекватног родитељског старања, на време идентификују и избаве са погрешног пута, а то су пре свега ресор социјалног старања, у сарадњи са ресором образовања, унутрашњих послова, здравља и другим

Опширније

21. новембар 2014.  

Министарство одбране крши принципе добре управе у спровођењу јавног конкурса

 

Управа за кадрове Сектора за људске ресурсе Министарства одбране, кршећи принципе добре управе и супротно одредбама о спровођењу јавног конкурса, пропустила је да донесе одлуку о разлозима због којих притужилац није примљен у професионалну војну службу, са поуком о праву на правно средство.

Опширније

19. новембар 2014.  

Изградња далековода тек након поновне процене утицаја на животну средину

 

Надлежни органи јавне власти одобрили су почетак изградње далековода у насељу Радмиловац у Винчи по плану изградње од пре скоро три деценије, не сагледавајући у међувремену измењено фактичко стање на терену. Тиме су поступили несврсисходно и на штету права грађана на здраву животну средину, утврдио је Заштитник грађана.

Опширније

14. новембар 2014.  

Министарство финансија не одговора на приговоре радника

 

Заштитник грађана је утврдио да Министарство финансија није у законском року одлучило о основаности приговора радника Управе царина, као и да у поступку контроле Заштитнику грађана није доставило тражене информације.

Опширније

12. новембар 2014.  

Старици приоритет, другима куће

 

Политика, 3.11.2014.
Будо Нововић

Мионица, Ваљево – Није Милојка (80), удова Радојка Мијаиловића из мионичког села Попадића, једина коју је заобишла помоћ, односно изградња или санација кућа које су тешко оштећене у земљотресу из 1998. године. Међутим, она је једна од ретких којој је општинска комисија још 2002. године означила кућу за рушење и изградњу нове од чега до данашњег дана није било ништа. Напросто, општинска бирократија уз сагласност локалних моћника буквално ју је избрисала са списка приоритета и оставила да живи у кући попуцалих зидова, застрашујућих рупа на плафону и са опорим мирисом земунице. Уз све то ноћи проводи у мраку, јер већ трећу годину нема струју.

Опширније

04. новембар 2014.  

 

Извршити обнову премера у КО Велики Мокри Луг

 

Неопходно је извршити усаглашавање фактичког стања и података имовине житеља Великог Мокрог Луга у катастру непокретности, односно потребно је извршити обнову премера у делу КО Велики Мокри Луг, каже се у Мишљењу Заштитника грађана, које је упућено Градоначелнику, Скупштини града Београда, Републичком геодетском заводу и Градској општини Звездара у Београду.

Опширније

01. октобар 2014.  

 

Недоследност у службеној употреби српског језика и писма

 

ЈП „Градска топлана“ Јагодина није обезбедила доследну и потпуну службену употребу српског језика и ћириличког писма у свом раду, односно, није омогућила техничке услове за уношење података ћириличким писмом на рачунима за утрошену топлотну енергију и налозима за плаћање рачуна, утврдио је Заштитник грађана.

Опширније

30. јул 2014.  

 

Отклонити последице штетних супстанци у зидовима објеката у насељу „Др Иван Рибар“

 

Неопходно је, без одлагања, предузети све потребне мере ради отклањања последица присуства штетних супстанци у зидовима стамбених објеката у Улици Милеве Марић Анштајн у насељу „Др Иван Рибар“ у Београду, стоји у Мишљењу Заштитника грађана, које је упућено Грађевинској дирекцији Србије и надлежним министарствима.

Опширније

31. октобар 2014.  

 

Недостаци у организацији и координацији рада надлежних органа Краљева

 

Органи Града Краљева не доносе одлуке по поднетом захтеву, грађанима не достављају образложење донетих одлука и не испуњавају обавезу сарадње са Заштитником грађана, утврдио је Заштитник грађана.

Опширније

31. октобар 2014.  

 

Ветеринарска инспекција дужна да врши надзор над радом зоохигијенских служби

 

Управа за ветерину Министарства пољопривреде и заштите животне средине није испитала наводе из поднеска удружења за заштиту животиња у вези са незаконитим лишавањем живота животиња, под изговором да је за поступање неопходна уплата  административне таксе, утврдио је Заштитник  грађана.

Опширније

31. октобар 2014.  

 

Иницијатива за усвајање Предлога закона о потврђивању Факултативног протокола уз Конвенцију о правима детета

 

Заштитник грађана Саша Јанковић упутио је Влади Републике Србије Иницијативу за усвајање Предлога закона о потврђивању Факултативног протокола уз Конвенцију о правима детета о поступку достављања и разматрања представки.

Опширније

21. октобар 2014.  

 

Лекарски прегледи осуђених лица у Окружном затвору у Панчеву спроведени мимо прописа

 

Лекарски прегледи осуђених лица, након мера принуде које су према њима примењене у Окружном затвору у Панчеву, Одељење у Вршцу, нису спроведени у складу са важећим прописима и стандардима, утврдио је Заштитник грађана.

Опширније

20. октобар 2014.  

 

Јанковић: Осигурати ефикаснији и законитији рад Министарства унутрашњих послова

 

Заштитник грађана Саша Јанковић јавно позива министра унутрашњих послова Небојшу Стефановића да осигура ефикаснији и законитији рад Министарства унутрашњих послова у погледу заштите националног достојанства свих грађана Србије и несметаног одвијања спортских догађаја, заштите личне и имовинске безбедности грађана aлбанске националности и испуњавања законске обавезе благовременог достављања свих потребних података Заштитнику грађана као контролном државном органу.

Опширније

17. октобар 2014.  

 

Изменити и допунити Правилник о медицинско - техничким помагалима

 

Доступност новим технологијама и медицинско-техничким помагалима, као и њихово коришћење за кретање особа са инвалидитетом, услов су личног развоја, побољшања основних животних функција и квалитета живота особа са инвалидитетом, стоји у Мишљењу са препорукама, које је упућено Републичком фонду за здравствено осигурање.

Опширније

15. октобар 2014.  

 

Заказала просветна инспекција Градске управе Ваљева

 

Заштитник грађана утврдио да су просветне инспекторке Градске управе за друштвене делатности, финансије, имовинске и инспекцијске послове града Ваљева пропустиле да благовремено одговоре на представке притужиља и изврше инспекцијски надзор, као и да је Градска управа одбила сарадњу са Заштитником грађанa.

Опширније

13. октобар 2014.  

 

Заштитник грађана осудио протест против изградње центра за азиланте код Младеновца

 

Заштитник грађана Саша Јанковић изражава забринутост и најоштрије осуђује протест против изградње центра за азиланте недалеко од Младеновца.

Вест да је локално руководство подржало, а можда и организовало протест, такав гест чини још неприхватљивијим и неодговорнијим, сматра републички омбудсман.

Опширније

07. октобар 2014.  

 

Представници МУП-а и полицијских синдиката да поново успоставе дијалог

 

Заштитник грађана Саша Јанковић позива представнике Министарства унутрашњих послова и полицијских синдиката да поново успоставе дијалог о темама и захтевима које су узрок штрајка дела припадника полиције.

"Уз дијалог, потребно је обезбедити пуно поштовање синдикалних права, а наравно и обавеза које припадници полиције, као државне службе посебног значаја, имају према закону и грађанима", додаје Јанковић.

Опширније

01. октобар 2014.  

 

Повеља захвалности Заштитнику грађана

 

Поводом 15. децембра, Дана библиотекара Србије, Библиотекарско друштво доделило је повељу захвалности за допринос развоју библиотекарства у Србији заштитнику грађана Саши Јанковићу. У име заштитника грађана, награду је на церемонији у Народној библиотеци Србије примила заменица заштитника грађана за права детета и родну равноправност Гордана Стевановић, која се захвалила на награди и указала на изврсну сарадњу између институције Заштитника грађана и Библиотекарског друштва Србије.

Опширније

15. децембар 2014.  

 

Саши Јанковићу захвалница Радио Београда

 

Заштитнику грађана Саши Јанковићу уручена је данас захвалница Радио Београда, који ових дана обележава 90 година постојања. Поводом јубилеја, у Каменој сали Радио Београда додељене су награде колегама и сарадницима, док су појединцима, институцијама и установама уручене захвалнице за сарадњу и допринос у раду ове медијске куће.

Опширније

03. октобар 2014.  

 

Заштитник грађана, Република Србија

Информације: телефон: 011/2068-100; адреса: Делиградска 16, Србија, Београд, zastitnik@zastitnik.rs,  www.zastitnik.rs