Заштитник грађана

е-БИЛТЕН

Октобар-Децембар 2015

Mеђународна конференција „Изазови у остваривању људских права у избегличкој/мигрантској кризи“

 

Сарадња омбудсмана у региону има велики значај у решавању проблема везаних за избегличку кризу, оцењено је на конференцији „Изазови у остваривању људских права у избегличкој/мигрантској кризи“, која је данас завршена у Београду. На конференцији су учествовали представници институција Омбудсмана и националних институција за људска права из 26 земаља, као и представници дипломатског кора и невладиног сектора.

„Ако јесмо независне институције имамо право да независно спроводимо свој мандат“ нагласио је заштитник грађана Србије Саша Јанковић. Он је оценио да ће јачање сарадње помоћи омбудсманима да подсете своје владе на обавезе у заштити људских права избеглица/миграната.

Опширније

24. новембар 2015.  

 

МУП спровео препоруке Заштитника грађана у вези са инцидентом за време Параде поноса

 

Министарство унутрашњих послова обавестило је Заштитника грађана да је, поводом недостатака у раду Министарства на инциденту за време Параде поноса у коме су учествовали припадници Жандармерије, спровело све препоруке које је заштитник дао како се слични пропусти не би поновили.

Грешке у раду, дешавају се свакоме, а контрола постоји да би се оне откриле и спречило да се поново десе. Начин на који је Министарство унутрашњих послова сарађивало у поступку контроле и поступило по препорукама, добар је пример како орган власти после утврђених пропуста и упућених препорука контролног органа треба да ради. Наравно, неке последице конкретног догађаја не могу се више исправити, али уверен сам да је могућност да се исте грешке понове сада много, много мања“, став је заштитника грађана Саше Јанковића.

Опширније

20. новембар 2015.  

 

Одговор Генералног секретаријата председника Републике на предлог за разрешење директора ВБА

 

Одговор Генералног секретаријата председника Републике Србије на предлог Заштитника грађана председнику да разреши директора Војнобезбедносне агенције Министарства одбране.

05. октобар 2015.  

 

Утврђене многобројне неправилности у раду Комуналне полиције у поступању према новинарској екипи сајта „Истиномер“

 

У поступању Комуналне полиције града Београда према новинарској екипи сајта „Истиномер“, 25. септембра 2015. године, и у даљем раду овог органа који је уследио поводом истог догађаја, начињено је 30 незаконитости и неправилности, утврђено је у поступку контроле Заштитника грађана.

Најзначајнији пропусти у раду Комуналне полиције односе се на незакониту и неправилну употребу физичке снаге, неутемељено упозоравање грађана да је снимање комуналних полицајаца забрањено, вршење провере идентитета грађана више пута током обављања једног службеног задатка, изрицање претње комуналног полицајца да ће оштетити уређај за снимање уколико се снимање не прекине и непоштовање достојанства грађана према којима се примењују овлашћења.

23. децембар 2015.  

 

Грађани оштећени незаконитим и неправичним поступцима Пореске управе

 

Филијале Пореске управе Смедерево и Нови Сад 2, као и друге организационе јединице ове управе, контролисале су умањење нето прихода лица у јавном сектору (тзв. „солидарно опорезовање“) после истека прописаних рокова и неблаговремено су доносиле решења којима су утврђивале обавезу плаћања разлике нето прихода (тзв. „солидарни порез“) грађанима, утврдио је Заштитник грађана.

30. децембар 2015.  

 

Уважена препорука Заштитника грађана да се обустави наплата солидарног пореза за труднице

 

Заштитник грађана поздравља закључак Владе Србије којим је, после годину и по дана, уважена његова препорука да се обустави неправилна и неправична наплата солидарног пореза, а онима којима је порез тако већ наплаћен – новац врати. Омбудсман жали што то није учињено раније, јер би се тако избегло додатно оптерећење за грађане.

Заштитник грађана је још у марту 2014. године, поступајући по притужбама више десетина грађанки и организација, спровео поступак контроле рада Пореске управе Министарства финансија и утврдио да се солидарни порез наплаћује не само, како је сврха закона, на зараде веће од 60.000 динара, већ и на више месеци закаснеле па одједном, кумулативно исплаћене накнаде зарада трудницама.

17. децембар 2015.  

 

Азиланти и мигранти нису злостављани у Србији

 

Заштитник грађана већ три године прати поступање надлежних органа према избеглицама и мигрантима који пролазе кроз нашу државу, и може се констатовати да није било примера злостављања тих људи, рекао је заменик заштитника грађана Милош Јанковић на данашњој седници скупштинског Одбора рад, социјална питања, друштвену укљученост и смањење сиромаштва, на којој се разматрало актуелно стање збрињавања тражилаца азила у Србији. Он је додао да је омбудсман дао више од 50 препорука за исправљање мањих повреда права.

01. октобар 2015.  

 

 Изјаве омбудсмана Србије и Македоније након обиласка прелаза на српско-македонској граници

 

Мој утисак је да су неке од сцена које смо видели данас испод прихватљиве границе хуманости, изјавио је данас заштитник грађана Саша Јанковић након обиласка пунктова са македонским колегом Иџетом Меметијем, кроз које пролазе избеглице на српско – македонској граници.

Иако смо до сада успели да избегнемо трагичне ситуације и нежељене инциденте, са становишта човечности, нема оправдања за то да неко у 21. веку преко блата и смећа гура инвлидска колица, да би прешао српско-македонску границу на необележеном граничном прелазу, иако се регуларни гранични прелаз налази само стотинак метар даље, рекао је Јанковић.

Опширније

07. децембар 2015.  

 

Омбудсмани обилазе прелазе и центре за избеглице на српско-хрватској граници

 

Заштитник грађана Републике Србије Саша Јанковић и пучка правобранитељка Републике Хрватске Лора Видовић почели су јутрос заједнички обилазак избеглица у центру за избеглице у Шиду.

.

Опширније

09. децембар 2015.  

 

 

Надлежне установе нису заштитиле децу од вршњачког насиља и пружиле подршку ученицима са развојним тешкоћама

 

Основна школа „Десанка Максимовић“ у Београду и Градски центар за социјални рад у Београду нису правилно, благовремено, координисано планирали активности и предузели мере прописане за случај сумње или сазнања о злостављању и занемаривању детета. Такође, у сарадњи са другим органима и службама, нису обезбедили додатну образовну, здравствену и социјалну подршку ученицима са развојним тешкоћама, чији је правилан развој био вишеструко угрожен, утврдио је Заштитник грађана.

Опширније

23. новембар 2015.  

 

Техничке препреке у информационом систему не могу бити изговор за непримењивање закона

 

Заштитник грађана је утврдио да Национална служба за запошљавање – Филијала за град Београд - није испунила законит захтев притужиоца да му се решење и друга службена акта израде на српском језику и ћириличком писму већ је, под изговором да су настале препреке техничке природе, наставила да их издаје на латиничном писму.

Опширније

05. октобар 2015.  

 

МУП није благовремено припремио нацрт новог закона о окупљању грађана

 

Заштитник грађана констатује пропуст у раду Министарства унутрашњих послова због кога Република Србија почев од 23. октобра 2015. године нема закон који уређује слободу окупљања грађана. Уставни суд је на седници одржаној 9. априла 2015. године утврдио да Закон о окупљању грађана није у сагласности са Уставом Републике Србије, с тим да је посебним решењем одложено објављивање те одлуке, на који начин је за шест месеци одложено њено правно дејство.

Закон о окупљању грађана је престао да важи 23. октобра 2015. године - даном објављивања Одлуке Уставног суда у „Службеном гласнику Републике Србије“ бр. 88/2015. У периоду од доношења одлуке Уставног суда - 9. априла 2015. године, до њеног објављивања - 23. октобра исте године, Министарство није благовремено припремило нацрт новог закона и проследило га надлежним органима и јавности на расправу, а затим и усвајање.

Опширније

29. октобар 2015.  

 

Уклонити сметње за школовање ученика са здравственим сметњама у иностранству

 

Изменама и допунама Закона о здравственом осигурању и подзаконских прописа унапредио би се положај ученика са здравственим сметњама и хроничним болестима који дужи временски период бораве у иностранству, тако што би користили услуге здравствене заштите у иностранству на терет средстава обавезног здравственог осигурања, стоји у Мишљењу Заштитника грађана.

Опширније

27. новембар 2015.  

 

Подзаконским актима унапредити образовање ученика са сметњама у развоју и инвалидитетом

 

Недостатак подзаконских аката који ближе уређују услове и начин остваривања наставе за ученике на кућном и болничком лечењу и наставе од куће и на даљину онемогућава развијање и примену нових облика помоћи и подршке болесним ученицима и ученицима са сметњама у развоју и инвалидитетом. Доношењем тих аката унапредио би се положај ученика са сметњама у развоју и инвалидитетом и болесних ученика, отклониле неке препреке за пуно укључивање све деце у процес образовања независно од здравственог стања, капацитета и способности и допринело остваривању општег циља образовања - пуног интелектуалног, емоционалног, социјалног, моралног и физичког развоја сваког детета, ученика и одраслог, у складу са његовим узрастом, развојним потребама и интересовањима, стоји у Мишљењу Заштитника грађана.

Опширније

27.новембар 2015.  

 

Окружни затвор у Новом Саду дужан да обезбеди здравствену заштиту свим осуђеницима

 

Служба за здравствену заштиту Окружног затвора у Новом Саду, у непримерено дугом трајању, није предузимала све потребне радње ради пружања и обезбеђивања здравствене заштите притужиоцу, утврдио је Заштитник грађана.

Опширније

03. јул 2015.  

 

На заједничкој седници скупштинских одбора о Нацрту закона о окупљању

 

На данашњој заједничкој седници Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова и Одбора за одбрану и унутрашње послове у Дому Народне скупштине, заменик заштитника грађана Милош Јанковић указао је да нови закон којим ће се уредити остваривање Уставом зајемчене слободе окупљања грађана треба да задовољи два услова: 1) на несумњив начин да изрази да је окупљање грађана слободно, 2) да законом предвиђена ограничења слободе окупљања - временска, просторна и сва друга, буду доведена у склад са Уставом прописаним основима за ограничење те слободе, а то су заштита јавног здравља, заштита морала, права других и безбедности Републике Србије.

Милош Јанковић је подсетио да, због неблаговременог рада МУП-а на припреми нацрта новог закона, у Републици Србији тренутно не постоји закон који уређује остваривање Уставом зајемчене слободе окупљања, али је истакао да и у овој ситуацији треба приступити детаљној анализи текста нацрта, нарочито у погледу његове усклађености са одредбама Устава Републике Србије.

Опширније

15. децембар 2015.  

 

Поднесак размотрио и на њега одговорио управни инспектор на чији се рад притужба односи

 

Без разматрања поднеска и без обавештења притужиоцу, Министарство државне управе и локалне самоуправе је притужбу на рад упутило Управном инспекторату - органу на који се притужба односи. Управни инспекторат је поводом обраћања притужиоца такође неправилно поступио тако што је притужбу разматрао и потписао управни инспектор који је водио поступак по представци и на чији рад је поднета притужба, утврдио је Заштитник грађана.

Опширније

14. децембар 2015.  

 

Национална служба за запошљавање спроводи нетранспарентне конкурсе за избор директора филијала

 

Од 2013. године Национална служба за запошљавање на неуређен и нетранспарентан начин спроводи јавне конкурсе за избор директора филијала, тако што текст конкурса није довољно јасан у погледу услова и фаза по којима се спроводи, нити су учесници јавног конкурса благовремено обавештени да ли су испунили услов за даље учешће у поступку, утврдио је Заштитник грађана.

Опширније

14. децембар 2015.  

 

Мишљење Заштитника грађана на Нацрта закона о равноправности жена и мушкараца

 

Ради унапређења решења садржаних у тексту Нацрта закона о равноправности жена и мушкараца, Заштитник грађана указује на потребу да се одређене одредбе додатно размотре и прецизирају. Одредбе се односе на обавезу локалне самоуправе у оснивању тела или ангажовању запосленог за родну равноправност, обавезу пружања услуге бесплатне правне помоћи жртвама насиља у породици, као на доследну употребу појма родна равноправност.

Опширније

31. децембар 2015.  

Саши Јанковићу додељена награда Витез позива

 

Заштитник грађана Саша Јанковић, редитељ Желимир Жилник, судија Уставног суда Боса Ненадић и професорка српског језика и књижевности у Ужицу Ружица Марјановић овогодишњи су добитници награде "Витез позива" која им је вечерас свечано додељена у београдском Народном позоришту.

Опширније

10. децембар 2015.  

Саши Јанковићу међународна награда за толеранцију Фондације „Плави Дунав”

 

Толеранцију не схватам као трпљење. Негде у свету постоје велики градови где живе различити људи који се трпе и не живе заједно. Мислим да такво стање није одрживо, поготово међу различитостима, изјавио је данас заштитник грађана Саша Јанковић на традиционалној додели међународне награде за толеранцију у Бачкој Тополи. Он је рекао да смо данас сви потрешени актуелним догађањима, да сви делимо велику забринутост за будућност, као и да схвата предност живота у Бачкој Тополи, у којој се толеранција осећа душом, за разлику од познатих великих градова где се проучава на семинарима.

Опширније

16. новембар 2015.  

Заштитник грађана, Република Србија

Информације: телефон: 011/2068-100; адреса: Делиградска 16, Србија, Београд, zastitnik@zastitnik.rs,  www.zastitnik.rs