a

Заштитник грађана Зоран Пашалић изјавио је за Радио телевизију Србије да је у случајевима одузимања "деце улице" од родитеља важно раздвојити организовани криминал од индивидуалних случајева крајњег сиромаштва. Пашалић је најавио да ће тражити измену прописа.

Центри за социјални рад су пре две године добили налог од надлежног министарства да се свако дете које живи и ради на улици по хитном поступку одузме од родитеља или старатеља, а Заштитник грађана је недавно уложио жалбу на ту одлуку.

Пашалић је, гостујући у “Београдској хроници”, навео да је Министарство на жалбу одговорило поруком да они раде у оквиру закона. "Ми првенствено имамо тај морални и етички аспект и ми морамо да посматрамо сваки случај појединачно", истиче Пашалић.

Наглашава да није сваки случај исти и да се морају посматрати појединачно, да не би били неправедни. "Имате ситуацију када неко проси зато што је из јако сиромашне средине и зато што сви у тој породици једино тим послом стичу неке приходе, и ситуацију када је у питању организовани криминал и када се неко бави злоупотребом деце и трговином људима", објашњава Пашалић.

Истиче да центри за социјални рад тим породицама треба да се баве када сазнају да постоји неки проблем. Дужни су да им пруже помоћ, а ако немају средстава и довољан број запослених, онда се обраћају локалној самоуправи, објаснио је Пашалић. Заштитник грађана поручује да је важно раздвојити организовани криминал од индивидуалних случајева крајњег сиромаштва.

Упитан за следеће кораке, најављује да ће тражити измену свега тога и напомиње да то није једноставан посао, објављено је на сајту РТС-а.