a

Испитивање кршења права притворених

Заштитник грађана је завршио извештај о ванредној контролној посети Окружном затвору у Београду у ком су описани услови смештаја и третман шесторо припадника Анархосиндикалне иницијативе, рекао је за Данас Милош Јанковић, заменик Заштитника грађана за права лица лишених слободе.

Реч је о групи којој се ставља на терет да су бацили запаљене флаше на грчку амбасаду и написали слово А на зиду ове амбасаде у августу прошле године.

Јанковић објашњава да је са сарадницима посетио свих шест припадника те групе и разговарао с њима.

- Обишли смо све спаваонице, обавили ненадзиране разговоре са свих шест притворених лица, а разговарали смо и са управом затвора - наводи Јанковић.

Он додаје да је, на основу непосредног опажања смештајних услова и изјава притворених, закључио да недостаци смештаја, третмана и околности на које се указује у тим изјавама нису појава која представља дискриминацију тих лица.

- Недостаци смештаја, у смислу недопустиве пренасељености, недостатка непосредног дотока природне светлости и ваздуха, влажних мокрих чворова, неокречених зидова и лоше хигијене спаваоница су чињенице које представљају општу карактеристику затворског система у Србији - оцењује Јанковић. Према његовим речима, поједина лица спавају на поду, није им омогућено да проводе потребно време на свежем ваздуху, исхрана није довољно квалитетна, а здравствена заштита и кадровски капацитети су недовољни.

У вези са јучерашњом најавом Заштитника грађана Саше Јанковића да ће бити предложено покретање поступка против затворског стражара за кога је један од притвореника рекао да је примењивао физичку силу, Милош Јанковић објашњава да када Заштитник грађана покрене поступак то не значи само по себи да је дошло до повреде закона, већ да ће се то испитати.