a

b_300_0_16777215_00_images_stories_img_1548.jpegЗаменица Заштитника грађана др Зорица Мршевић и начелница у Стручној служби Драгана  Грабовица посетиле су 1. септембра 2010. године Геронтолошки центар Кикинда. Капацитет Центра  је 180 места и у њему је, за сада, смештено 165 корисника/ца. Састоји се од два објекта која су смештена на различитим локацијама. У старом објекту се налазе углавном корисници чији смештај финансира буџет и корисници психички измењени. Такође, у њему су смештена и дементна лица и оболели од Алцхајмерове болести. Како су информисане представнице Заштитника грађана, податак да број захтева за смештај дементних и оболелих од Алцхајмерове болести у Центру непрекидно расте.

Највећи број корисника/ца је са подручја Кикинде али их има из свих делова Војводине па и других делова Србије и Београда. Просечна стаост корисника услуга Геронтолошкох центра је око 80 година. Као и у другим установама овог типа, претежно су  кориснице - жене, којих има око две трећине.

Посета Геронтолошком центру у Кикинди потврдила је очекивања да се ради о једној од најбоље организованој институцији те врсте у Србији. Кабловска телевизија, апартмански смештај високог стандарда, климатизоване заједничке просторије, очувани намештај и нови теписи, неговане зелене површине, завидан ниво хигијене и у стационарном делу где су смештени зависни и полузависни корисници, само је део специфичности ове институције по чему се она разликује од других, које је надзорни тим Затитника грађана до сада посетио.

panel flajer