a

b_300_0_16777215_00_images_stories_img_15701.jpegЗаменица Заштитника грађана др Зорица Мршевић и начелница у Стручној служби Заштитника грађана Драгана Грабовица посетиле су 2. септембра 2010. године Геронтолошки центар у Суботици, где су разговарале са Ненадом Иванишевићем, директором и његовим сарадницама медицинске струке.

Представнице Заштитника грађана су информисане о смештајном капацитету Геронтолошког центра који обухвата 530 смештајних јединица,  а у  коме се тренутно  налази 685 корисника/ца.  Приметан је све већи број заинтересованих који желе  да постану будући корисници Центра, тако да је формирана и листа чекања. Запажен је и изузетно висок степен хигијене у свим деловима Центра. Нема задаха фекалија и урина, ни у собама са тринаест кревета, у којима се налазе непокретни корисници/це.

И у овом Центру, попут других институција ове врсте у Републици,  корисници су углавном жене, и представљају 80% до 90% од укупног броја. „Женска“ прича се не завршава на корисницама већ се наставља и међу запосленима: од укупног броја запослених, 336 лица, свега 15 чине мушкарци.

Предности овог Центра су добро познате и он је више пута, последњи пут прошле године, награђиван као најбољи у Србији. На питање како то постижу кад је систем за све исти, запослени су одговорили да људи нису исти.

Тренутно је  у току реализација 40 пројеката, који су фнансирани од стране Фонда за отворено друштво, Ерсте фондације, Европске уније,  министарстава која додељују средства по пројектима. Од Робних  резерви је недавно добијено 10 тона хране,  локална самоуправа финансира отворено становање,  покрајина поједине пројекте, а јавни радови су им ове године омогућили да привремено запосле додатну радну снагу, укупно 51 лице, углавном неговатељице, геронто домаћице и персоналне асистенте за зависне и полузависне кориснике.

panel flajer