a

На скупу “Заштитници/це грађана и ЛГБТ људска права“, који је одржан у Београду 1. децембра 2010. године у организацији за лезбејска људска права Лабрис, заменица Заштитника грађана др Зорица Мршевић представила је овогодишња искустава Заштитника грађана у заштити права ове популације.

Она је анализирала модалитете деловања и ефикасност Заштитника грађана у оквиру превентивног деловања, активности против говора мржње, издавање јавних саопштења, објављивање чланака или давање интервјуа медијима, држање предавања, анализирање ситуације и појединих аспеката кршења права ЛГБТ популације, развијање заставе дугиних боја на Међународни Дан поноса, као и учешће на овогодишњој београдској Паради поноса.

На скупу који је замишљен као састанак са локалним, покрајинским и републичким омбудсманом, истакнуто је да иако у Србији постоје много рањивих група, да је међу њима ЛГБТ популација једина којој се прети уништењем и насиљем. То је разлог што се наглашава да им је потребна посебна подршка јавне власти.

Учеснице и учесници скупа су указали на постојање дужности и проактивног институционалног деловања локалних омбудсмана, посебно у погледу подизања свести у локалњ заједници, али и директног спречавања говора мржње и других видова јавног испољавања претећег и нетолерантног понашања према ЛГБТ особама.