a

Заштитник грађана  Саша Јанковић присуствује данас  у Ослу додели Нобелове награде за мир која је ове године припала  Лију Сјабоу, због, како је званично саопштено, „дуге и ненасилне борбе за основна људска права у Кини“.

Заштитник грађана је, као независни државни орган надлежан да се стара о заштити и унапређењу људских права, одлучио да отпутује у Осло пошто је схватио да његов апел министру спољних послова да се преиспита одлука о неприсуству церемонији није био прихваћен. Јанковић је са Јеремићем разговарао у среду, 8. децембра, а одлуку донео дан касније.

Пошто пут више није било могуће организовати редовним саобраћајем, Јанковићу је у последњем моменту понуђен авион  Владе Републике Србије као и логистичка помоћ амбасаде у Норвешкој. Такође, замољен је да на скупу пренесе личне изразе поштовања председника Владе, што је са задовољством прихватио.

Заштитник грађана истиче да је одлучио да присуствује церемонији  коју организује норвешка Нобелова фондација јер је широко прихваћено да људска права надилазе сваку политику, а посебно јер је овогодишњи лауреат обичан грађанин, а не државник или политичар.

Јанковић подсећа да је инсистирао и инсистира на независности Заштитника грађана већ од првог дана избора на ту дужност, коју обавља као први икада изабрани омбудсман у Републици Србији. Због тога може само да жали због нетачних интерпретација о томе како је, и на чију одлуку, дошло до његовог пута у Осло.

Заштитник грађана је, према  Уставу Републике Србије, један од највиших државних органа, самосталан и независан од извршне и других власти, а Закон о Заштитнику грађана прописује да нико нема право да утиче на његов рад и поступање.