a

b_300_0_16777215_00_images_stories_sa_novinarima.jpegЗаштитник грађана Републике Србије Саша Јанковић рекао је данас да се 90 посто притужби грађана тој институцији односе на лош рад државне управе, а не на класична кршења људских права. То значи да је државна управа политизована и да у њој не раде довољно стручни, одговорни и мотивисани службеници, казао је Јанковић у разговору са новинарима у београдском Медија центру.

Како је истакао, грађани не смеју недопустиво дуго да чекају на уверење о држављанству, јер је њихово право да управа брзо одлучи о сваком захтеву и да за решење наведе прецизно и суштинско образложење. Омбудсман је оценио да ће такво стање потрајати све док се управа не деполитизује и не уреди тако да службеничка елита почне да прелази у државну управу из банака и других организација.

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић истакао је да ако држава донесе закон о отварању досијеа служби безбедности, мора истовремено да утврди средства за његово спровођење. За спровођење закона о отварању досијеа потребна су веома значајна средства и зато треба да се каже и колико ће људи радити на том послу, као и колико је средстава потребно, рекао је Шабић.

Челници двеју независних државних институција су позвали медије на сарадњу и коректно и правовремено информисање јавности о раду ових институција.

„Недоследним и сензационалистичким извештавањем пропушта се учвршћивање суштинског ауторитета ових институција, као и изградња поверења грађана у њих“, указао је омбудсман Саша Јанковић.

Разговор са новинарима је организован у оквиру пројекта редовних сусрета заштитника грађана и повереника са новинарима и уредницима домаћих медија, чији је циљ допринос изградњи институција као предуслов за правну државу. Пројекат спроводи немачка Фондација "Конрад Аденауер“.