a

Породице особа које су притворене због насиља током и након прошлогодишње Параде поноса 10. октобра 2010. године у Београду затражиле су данас од Заштитника грађана заштиту права притворених.

У разговору са замеником Заштитника грађана Милошем Јанковићем, породице су оцениле да је притвор, поготово у дужини од преко три месеца непотребан и да је притворенима услед тога угрожено и право на школовање. Истакли су и да су притворени, иако из Београда, до недавно били смештени у притворским јединицама у затворима широм Србије, а да је од краја новембра  већи део њих смештен у Окружном затвору у Београду, у коме због пренасељености смештај не испуњава законом и стандардима прописане услове, а на свежем ваздуху проводе само пола сата дневно. Посебно је указано да су незадовољни пруженом здравственом заштитом.

Указано је и да је притвор шаблонски одређиван због „могућности да се понови извршење дела“, иако се Парада поноса одржава једном годишње.

Јанковић је породицама пренео да ће услови смештаја притвореника бити проверени по свакој појединачној притужби, као и да је на тај проблем, који погађа све притворенике, Заштитник грађана већ указивао и давао препоруке за његово отклањање.

Такође, заменик Заштитника грађана подсетио је да је омбудсман Саша Јанковић и пред Одбором за правосуђе и управу, и у годишњем извештају Народној скупштини, критиковао појаву да се притвор користи као својеврсна санкција, и да је уместо у притвору, решење за борбу против криминала у ефикасном и брзо спроведеном судском поступку.