a

Поводом јавне полемике о односу права мањина и прослављања Светог Саве у школама у Србији, републички Заштитник грађана, у чијој је надлежности и поштовање мањинских права, саопштава следеће:

Свети Сава се, не треба сумњати - с правом, сматра оцем наше писмености и образовања. Чињеница да је истовремено био духовник, поглавар православне цркве, не потире да је он први просветитељ на простору Србије и да је ширио дух просветитељства и писмености у временима која су претходила савременим поделама.

Због тога је свој школској деци, на дан Светог Саве, место на свечаним академијама у својим школама, јер је то дан и начин за подсећање свих, без обзира на етничку или верску припадност, на значај образовања и личног прегалаштва, а није место и време за испољавање верске припадности.

Оно, међутим, чему присуство свакако не може бити обавезно, јесу верски обреди. Дакле, свечане академије у част Светог Саве као оца писмености и образовања у Србији - да, али обавезно присуство богослужењима и верским обредима било где, па и у школи, ако се о нечему таквом размишља или ако то неко захтева, свакако - не.