a

Одговарајући на молбу заштитника грађана Србије Саше Јанковића од 17. децембра 2010. године, вршилац дужности омбудсмана Албаније Флорина Нуни сагласила се са оценом српског колеге да је потребно, без прејудицирања и политичких конотација, потпуно и непристрасно истражити тврдње из извештаја Дика Мартија, и да то треба чинити увек, без обзира на место и време догађаја.

„Делим са вама оцену о универзалној и неподељивој природи људских права, као што и прихватам њихов значај за људско достојанство и мир у нашем региону“, каже се у одговору Нунијеве Јанковићу. Поводом извештаја Дика Мартија, који је у моменту писања одговора још није био прихваћен у Савету Европе, Нунијева је Заштитнику грађана истакла свој позитиван став према истраживању и поновљеном истраживању таквих ствари, где год да су се десиле. Она је додала да су највише албанске власти такође истакле потребу за пуном истрагом и обратиле се међународним телима чији мандат би омогућио остваривање овог циља, који је од „великог значаја за свест и савест наших народа и нација“.

„Подједнако заинтересована као и ви за ово и друга питања од значаја за судбину убијених и несталих особа, без обзира на њихову националност или место, верујем да су наша професионализам и неутралност највише што можемо дати у тежњи за миром, разумевањем и демократским развојем у нашем региону, као и, несумњиво, европској будућности, слободној од сенки и митова из прошлости.“, каже се у допису албанског омбудсмана српском колеги, и позива на даљу сарадњу два омбудсмана.

Оригинална писма заштитника грађана Саше Јанковића и вршиоца дужности омбудсмана Албаније Флорине Нуни на енглеском, са преводом на српски језик, доступна су на веб презентацији Заштитника грађана:  www.zastitnik.rs