a

Заштитник грађана Републике Србије  је у току 2010. године примио 101 притужбу особа са инвалидитетом, од којих су 60 посто биле основане. То упућује на чињеницу да су повреда права тих грађана била сасвим евидентна, истакао је заштитник грађана Саша Јанковић на данашњем представљању нацрта Алтернативног извештаја о спровођењу Конвенције Уједињених нација о правима особа са инвалидитетом, у Београду.

Оно на шта је омбудсман указао је да је лоше што је овој институцији стигао мали број притужби преко организација особа са инвалидитетом.

Пројекат „Јачање капацитета организација особа са инвалидитетом за учешће у консултативном процесу и праћењу примене УН Конвенције“ реализовао је Центар за самостални живот особа са инвалидитетом Србије у партнерству са Националном организацијом особа са инвалидитетом Србије уз финансијску подршку Делегације Европске Уније у Србији.

Председница Центра за самостални живот особа са инвалидитетом Гордана Рајков представљајући извештај рекла да је кључно у потпуности обезбедити приступачност свим институцијама и јавним објектима особама са инвалидитетом.

Невена Петрушић, повереница за заштиту равноправности је истакла да је њена институција још нова и није довољно видљива, као и да не располаже довољним капацитетом за рад, али да грађани свакако морају да искористе овлашћења ове институције.

Омбудсман и повереница су заједнички позвали невладине организације да пруже подршку у раду и у напорима ових институција, како би и оне могле што квалитетније и успешније да заштите и унапреде права грађана.