a

Полицијска станица Стари град у Београду извинила се писаним путем Иницијативи младих за људска права поводом привођења групе активиста те организације, признавши да су „утврђени пропусти приликом примене полицијских овлашћења“. Извињење је уследило након што је Заштитник грађана утврдио да су начињени пропусти и упутио препоруку за њихово отклањање.

Полицијски службеници из Полицијске станице Стари град су 1. априла 2010. године у раним јутарњим часовима у службеним просторијама саслушали деветоро активиста Иницијативе младих за људска права, а поводом исписивања порука посланицима на тротоару испред Народне скупштине. Иницијатива младих је у притужби Заштитнику грађана навела да је њеним активистима у полицијској станици речено да „нису лишени слободе, али да морају бити саслушани“.

Заштитник грађана је констатовао да је том приликом начињен пропуст у примени полицијских овлашћења и од органа јавне власти затражио да га исправи, као и да се извини Иницијативи младих за људска права.

„Овлашћена лица Полицијске управе за град Београд Дирекције полиције Министарства унутрашњих послова, неће принудно доводити грађане који се усмено позивају у службене просторије ради прикупљања обавештења, увек ће им саопштити разлоге позива, а полицијским возилом ће их превести до службених просторија искључиво уз њихову сагласност“, наведено је у препоруци Заштитника грађана упућеној 1. јуна 2011. године.

„У наредном периоду полицијски службеници Полицијске станице Стари град поступаће у складу са законом и подзаконским актима који регулишу област унутрашњих послова и грађанима који се усмено позивају у службене просторије ради прикупљања обавештења увек ће саопштити разлоге позива, а полицијским возилом ће их привести искључиво уз њихову сагласност“, наведено је у информацији коју је Полицијска станица Стари град проследила Заштитнику грађана.

Заштитник грађана изражава задовољство због начина на који је Полицијска станица Стари град реаговала на препоруку, као и због чињенице да је грађанима чија су права нарушена упућено јавно писано извињење. Орган јавне власти у овом случају је признао да је погрешио и обавезао се да то убудуће неће чинити.