a

b_300_0_16777215_00_images_stories_izmena_zakona_o_zg_i_spijz-1.jpeg

Измене Закона о Заштитнику грађана треба да омогуће да се организације цивилног друштва укључе у процес избора омбудсмана, што је уобичајено у свету, такође, и да пооштре санкције за опструкцију поступка који води то независно тело, рекао је републички заштитник грађана Саша Јанковић на данашњем скупу на којем се расправљало о изменама и допунама Закона о Заштитнику грађана и Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја.

Он је рекао да су измене и допуне закона неопходне, како би се могле испратити велика очекивања грађана од ове институције. Такође је изразио наду да ће добити подршку стручне јавности за неколико кључних елемената.

Говорећи о појединим одредбама у изменама закона, Јанковић је указао да морају бити уведене посебне мере заштите подносиоца притужбе, као и да сваки орган јавне власти мора имати унутрашњи контролни механизам који ће омогућити брже решавање притужби грађана на њихов рад. "Омбудсман треба да буде врх пирамиде контролних тела, а не да постане администрација", казао је Јанковић и навео да би изменама Закона о Заштитнику грађана требало увести имунитет за људе из Стручне службе омбудсмана.

Заменица повереника за слободан приступ информацијама од јавног значаја Станојла Мандић рекла је да изменама Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја треба унапредити проактиван приступ информацијама, јер је право на информације препознато као одлично средство за контролу власти и борбу против корупције.

Министар за људска и мањинска права, државну управу и локалну самоуправу Милан Марковић је најавио да ће Влада Србије измене и допуне Закона о Заштитнику грађана и Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја под ознаком хитно проследити Скупштини Србије на усвајање, које се очекује до краја ове године.

Шеф Мисије ОЕБС-а у Србији Димитриос Кипреос рекао је на скупу да су се институције омбудсмана и Повереника за информације од јавног значаја развиле у државне органе од поверења на које се грађани могу ослонити, и да те институције у свом раду имају пуну подршку ОЕБС-а.

Стручној расправи о изменама закона о Заштитнику грађана и Закону о слободном приступу информацијама од јавног значаја, коју су организовали омбудсман и повереник у сарадњи са Мисијом ОЕБС-а у Србији, присуствовала је и потпредседница парламента Гордана Чомић, народни посланици, представници министарстава, невладиног сектора, удружења новинара и међународних организација.

panel flajer