a

b_300_0_16777215_00_images_stories_okrugli_sto_16.11.11.jpeg

Борбу против дискриминације проширити на цело друштво

Највећу одговорност за борбу против дискриминације има држава, чији је задатак да те вредности прошири на цело друштво, како достојанство ниједног грађанина не би било угрожено, рекао је републички заштитник грађана Саша Јанковић на данашњем округлом столу „Борба против дискриминације у Србији“ у Палати Србија, на којем је представљен извештај Европске комисије против расизма и нетолеранције (ЕCRI) о стању људских и мањинских права у Србији.

b_300_0_16777215_00_images_stories_okrugli_sto_16.11.11.-2.jpeg„Ниједан грађанин Србије нити било које друге земље света не може бити достојанствен члан своје заједнице ако поред њега постоје људи или групе чије je достојанство у тој истој заједници угрожено, који су понижени, трпе предрасуде, последице свог маргинализованог положаја“, рекао је Јанковић.

Он је истакао да не треба чекати да већ постојеће ризичне ситуације ескалирају и постану претња, и да је обавеза државе да одлучно спроводи законе и онда када агресивна мањина то не подржава. Омбудсман је навео да органи извршне власти треба да прате стање и реагује на њега, и додао да је Србија у вредносној кризи, и уместо да се друштво дели, треба да се хомогенизује удруживањем посебности у једну целину.

Министар културе, информисања и телекомуникација Предраг Марковић рекао је на отварању скупа да се у нашој држави често и лако дискриминишу људи било да је реч о расној, националној или некој другој основи, због чега се свака појава дискриминаторног понашања мора учинити видљивом и да се санкционише. Он је додао да се у пракси показало да постоји добар законски оквир, али се он не спроводи добро.

Чланица Европске комисије против расизма и нетолеранције Вини Соргдрагер навела је да је у Србији у претходном периоду начињено неколико важних корака у борби против расизма и дискриминације, доношењем одговарајућих законских решења и успостављањем независних институција као што је Повереник за заштиту равноправности. Она је указала да је као један од проблема у Србији препознат положај Рома и Бошњака.b_300_0_16777215_00_images_stories_sv.jpeg

Расизам, ксенофобија, хомофобија и говор мржње се још увек толеришу у нашем друштву и за то се налази оправдање, рекла је повереница за заштиту равноправности Невена Петрушић. Она је навела да се грађани највише жале на дискриминацију из радног односа, али и по основу националне припадности, сексуалне орјентације, пола, рода и инвалидитета. Такође, више притужби грађана се односи на јавни него на приватни сектор што је, како је казала, забрињавајуће, јер су државни органи ти који би требало да промовишу вредности
толеранције.

У Извештају ЕКРИ о стању људских права у Србији, који је усвојен 23. марта 2011. године,  наводи се да је од 2007. постигнут напредак, али би власт требало да предузме мере за заштиту права мањина, спровођење кривичног закона и јачања независних институција. Члан ЕКРИ Гун Кут је рекао да је добро што је Србија донела закон о борби против дискриминације и што је изабрана повереница за равноправност. Он је указао да се Албанци суочавају са проблемом високе стопе незапослености, док Бошњаци нису довољно заступљени у државној управи. Према његовим речима, у најтежем положају у Србији су Роми због високог степена незапослености, лошег образовања и лоших стамбених услова.

Округли сто је организовала Европска комисија против расизма и нетолеранције Савета Европе у сарадњи са Заштитником грађана Републике Србије и Повереником за заштиту равноправности. Међу учесницима су били представници министарстава Републике Србије, Народне скупштине, покрајинских и локалних власти, затим представници правосуђа, државних институција за заштиту људских права, као и представници међународних и невладиних организација за људска права, верских заједница и експерти.

panel flajer