a

Заштитник грађана Саша Јанковић изражава задовољство поводом усвајања измена Закона о пребивалишту и боравишту које су 17. новембра, на предлог Владе Републике Србије, а по иницијативи Заштитника грађана, изгласане у Скупштини Србије. Тим изменама се омогућава да и грађани који немају услова да пријаве сталну адресу добију лична документа и тако буду у прилици да остваре низ других права и интереса.

„За доношење прописа који ће хиљадама људи омогућити да добију личну карту и са њом остваре низ других права најзаслужнији је Београђанин Слободан Јовановић. Његова упорност и одлучност да оствари своје Уставом загарантовано право на лична документа натерала је све државне органе да проблем који је постојао пола века коначно почну да решавају. Због тога је ово победа грађана над затвореношћу и инертношћу државе“, сматра заштитник грађана Саша Јанковић.

Прву сагласност о начину решавања проблема грађана без личне карте постигли су на састанку одржаном 31. августа заштитник грађана Саша Јанковић и министар унутрашњих послова Ивица Дачић.

У наредна три месеца од усвајања закона потребно је да министри унутрашњих послова и рада и социјалне политике донесу подзаконска акта неопходна за правилну примену закона. Тада се очекују и први конкретни резултати законских измена.

panel flajer