a

Поводом Међународног дана људских права, заштитник грађана Саша Јанковић је оценио да Србија сваког дана корача у правцу достизања загарантованих стандарда људских права, али да то за оне чија су права повређена није ни довољно брзо, ни довољно ефикасно.
Администрација и даље претежно верује да, када је нико не контролише, она, а не закони, одређује колико који грађанин има права и како ће их и када остварити. Одлучно санкционисање кршења људских права с једне, и образовање о људским правима са друге стране су због тога апсолутни приоритети, сматра заштитник грађана.

Заштитник грађана позива и грађане да боље упознају своја људска права и да стану у њихову одбрану у свакој прилици, без обзира да су угрожени они сами или неко други. Тек тада ће, уз институционалну изградњу, људска права бити оно што су замишљена да буду – делотворна гаранција за достојанство и слободу грађана у односу на државну власт и то за свакога и свугде, став је републичког заштитника грађана.

Ове године је Дан људских права у целом свету посвећен подршци заштитницима људских права и њиховом напору да кроз друштвене медије инспиришу промене на боље.