a

Обавеза Парламента је да олакшава рад институција које се баве заштитом људских права, нагласила је председница Скупштине Србије Славица Ђукић  -Дејановић отварајући дводневни Међународни семинар о односу националних институција за људска права и парламената, у Дому Народне скупштине. Она је рекла да највише законодавно тело има обавезу да правни оквир земље прилагоди људским правима.

b_300_0_16777215_00_images_stories_medjunarodni_seminar.jpeg

– Живимо у свету који доминантно карактерише идеја да је ултимативна вредност човек, јер је сваки напредак смислен једино уколико, макар посредно, даје нови квалитет животу појединца. Људска права су темељ друштава којима тежимо, истакла је Славица Ђукић - Дејановић.

 Она се захвалила републичком заштитнику грађана на његовом односу према Народној скупштини и према својим дужностима , као и на његовом доприносу сарадњи двеју институција.

Заштитник грађана Републике Србије Саша Јанковић је рекао да независност националних институција за људска права није привилегија, већ захтев и нужност који проистичу из тежње да заштита људских права не буде зависна од дневнополитичких прилика. Бити независан значи имати право и дужност да се деловање заснива на сопственим стручним и етичким надзорима, а не туђим налозима.

Он је такође истакао посебан изазов независности однос заштитника грађана са „институционалним родитељем“, парламентом.

Према његовим речима, 96 одсто испитаника широм Србије подржава оснивање и рад омбудсмана у контроли рада других независних органа.

– Преко 36 хиљада грађана се до сада на различите начине обраћало заштитнику, поднели су око 10 хиљада формалних притужби, а преко 7.700 поступака по притужбама је окончано – навео је Јанковић.

Он је оценио и да нема простора за задовољство због броја и садржина притужби и утврђених пропуста који говоре о изостанку делотворне заштите и остваривања економских и социјалних права, права на добру управу, те посебно права припадника рањивих група.

 Стални координатор Уједињених нација у Србији Вилијам Инфанте је истакао да ће резултати рада семинара допринети унапређењу сарадње парламената и националних институција за људска права, док је шеф секције за националне институције и регионалне механизме у Канцеларији Високог комесара УН за људска права Владлен Стефанов истакао да људска права треба да буду универзална на међународном нивоу.

Циљ семинара је израда и усвајање глобално применљивих принципа о односима парламената и националних институција за људска права. Учесници су представници парламената и националних институција за људска права из свих светских региона, као и представници невладиних организација. Национална институција за људска права у Србији (NHRI) је Заштитник грађана Републике Србије, кога је Међународни координациони одбор националних институција за унапређење и заштиту људских права (ICC) акредитовао највишим статусом А.

На завршној сесији, биће усвојени „Београдски принципи“ о односу националних институција за људска права и парламената.

Семинар организују Народна скупштина Републике Србије, Заштитник грађана Републике Србије, Канцеларија Високог комесара за људска права (OHCHR) и Међународни координациони одбор националних институција за унапређење и заштиту људских права (ICC).