a

Савез удружења Кућа људских права и демократије скреће пажњу Народној скупштини Србије и другим доносиоцима одлука да је недопустиво да се питање измене Закона о Заштитнику грађана и избор Заштитника грађана још увек не налази на дневном реду Народне скупштине.

Одлагање расправе и најаве да ће о питању измена овог закона, као и о избору Заштитника грађана одлучивати наредни сазив скупштине довело би ову независну институцију у ВД стање и на тај начин озбиљно угрозило њен успешан рад на заштити људских права и ограничило ефекте започетих процеса уређења области људских права.

Неодговорним понашањем и одуговлачењем поступку избора, може бити угрожен и недавно добијен А статус који је институцији Заштитника грађана доделио Међународни координациони комитет националних институција за људска права који делује под окриљем Уједињених нација. Статус А Омбудсмана је истовремено и оцена додељена држави Србији за досадашње резултате на законској регулацији људских и мањинских права у складу са препорукама Венецијанске комисије.

Од надлежних очекујемо да увиде значај очувања угледа независних институција које су у Србији почеле настајати након петооктобарских промена и да се у најкраћем року пред народним посланицима, у овом сазиву Скупштине, нађе предлог измена закона, као и да се покрене поступак избора Заштитника грађана.

Кућа људских права и демократије:

Грађанске иницијативе

Београдски центар за људска права

Комитет правника за људска права Yukom

Хелсиншки комитете за људска права у Србији

Центар за практичну политику