a

Медијска удружења и асоцијације изражавају дубоку узнемиреност и незадовољство због тихе опструкције коју власти спроводе у односу на независне органе и институције у чијој је надлежности заштита грађанских права и слобода. Најновији пример је одбијање владајућег блока да благовремено изабере Заштитника грађана и тако омогући да та институција ради у пуном капацитету.

Мандат Заштитника грађана истиче у јулу. Процедура за избог новог или реизбор актуелног омбудсмана требало је одавно да почне, али се то није догодило. Са приближавањем избора умањују се изгледи да Заштитник грађана буде изабран пре истека мандата садашњем заштитнику Саши Јанковићу. То значи да би на неодређено време уместо Заштитника грађана са пуним капацитетом, Србија могла имати в.д. Заштитника грађана, чија независност ће бити ограничена.

Овакво понашање власти не можемо да тумачимо другачије него као покушај опструкције независних тела са циљем да се утиче на њихов рад. Апелујемо на владајући блок да спречи овакав развој догађаја и што пре изабере Заштитника грађана или измени Закон о Заштитнику грађана тако да онемогући маргинализацију те функције. Сматрамо да актуелни омбудсман Саша Јанковић успешно и одговорно ради свој посао, због чега препоручујемо посланицима Скупштине Србије да га реизаберу.

 Подсећамо да је владајући блок, тек након веома снажног притиска српске јавности и примедаба из међународних кругова, организовао избор Повереника за заштиту информација од јавног значаја и података о личности и тако онемогућио маргинализовање ове важне функције. Уместо да се из тог случаја извуче одговарајућа поука, исти принцип се сада понавља и у односу на Заштитника грађана.

Независно удружење новинара Србије – НУНС

Удружење новинара Србије – УНС

Асоцијација независних електронских медија – АНЕМ

Независно друштво новинара Војводине – НДНВ

Асоцијација локалних издавача Локал прес

13. марта 2012. године