a

b_300_0_16777215_00_images_stories_makis3.jpeg

Београд је у последњих неколико година урадио више него што се у овој земљи урадило за последњих педесет и више година. Држава се томе придружила тиме што је низ закона промењено, али све што је урађено је готово невидљиво у односу на огромну количину проблема са којима се ромска популација сусреће, рекао је републички заштитник грађана Саша Јанковић новинарима приликом обиласка ромског насеља у Макишу у коме сада живе породице већином исељене из насеља испод моста „Газела“.

– Родити се испод Газеле и родити се на Дедињу, као родити се на две различите планете. Градоначелник је рекао неколико значајних ствари: постављени су највиши стандарди расељавања у Србији, није обезбеђен само кров над главом, већ и посао, социјална и здравствена заштита, и овај појединачни приступ породицама је кључ ка дуготрајном успеху.

makis6.jpgСа друге стране, Јанковић је изразио задовољство обећањем градоначелника Београда Драгана Ђиласа да стандарди постављени овим расељавањем су они испод којих се неће ићи.

Омбудсман је подсетио народне посланике на чињеницу да живот не стаје кад почне изборна кампања, и да је на њима један од преосталих задатака, а то су измене Закона о ванпарничном поступку, чиме ће се омогућити правни идентитет свих који то сада немају.

Он је такође поручио грађанима који добијају нове суседе расељавањем да грађани Србије никад нису били народ који мрзе Роме и град Београд ће се потрудити да ничији стандард живота не пада тиме што добију нове суседе.

Градоначелник Београда Драган Ђилас најавио је да ће у априлу почети расељавање ромског насеља код „Белвила“ у Новом Београду, у коме живи 250 породица, стварајући боље услове за живот тих породица.

– Радићемо по истом принципу као и до сада. Анализираћемо потребе сваке породице и понудити им локације за смештај – рекао је Ђилас. Он је додао да се расељавање обавља и због тога што постоје неодговорни и нетрпељиви људи који би због друге боје коже и различитости могли нешто да ураде. Градоначелник је навео да само седморо деце из насеља код „Белвила“ где живи 250 породица иде у школу, а да без образовања та деца немају никакве шансе у будућности.

 Министар за људска и мањинска права, државну управу и локалну самоуправу Милан Марковић је рекао да су на нивоу државе измењени неки прописи, донети нови закони, који су омогућили де се питању ромске популације приступи на свеобухватан начин: обезбеђени су објекти за становање који су задовољавајућег хигијенског стандарда, здравствена заштита, образовање, запошљавање и решавање личних докумената. Стандард који је Београд поставио мораће да примене и остале јединице локалне самоуправе. Марковић је позвао Роме да и они сами максимално подрже напоре града и државе у решавању њихове интеграције у друштво.