a

Заштитник грађана Саша Јанковић изражава жаљење због инцидента и насиља у београдском насељу Ресник, у вези припреме за насељавање становника садашњих нехигијенских и нелегалних насеља.

Републички омбудсман позива градске власти да наставе припрему локација за расељавање, али и да истовремено нађу снаге и средстава за јачање локалне инфраструктуре – водовода, канализације, струје, вртића, болница, школа, прилика за запошљавање... То ће омогућити да се подигне, а не спусти квалитет живота локалне заједнице и да староседеоци нове комшије дочекају са осмехом на лицу, како доликује.

Свако има право на живот достојан човека, што укључује и људско место за живот, али досељавање житеља садашњих нехигијенских насеља не сме да урушава квалитет живота у средини у коју се људи досељавају. Расељавање нехигијенских и нелегалних насеља свугде у свету захтева велике припреме и огромна средства да би било без тензија, а времена и новца данас нема довољно.

Истовремено, ни једног момента не треба заборавити да насиљу нема места међу људима јер оно не спречава и не решава, већ прави нове проблеме.