a

sasa na fpn1.jpg

Заштитник грађана Саша Јанковић одржао је данас пред пуним амфитеатром предавање студентима треће године Факултета политичких наука у Београду, и том приликом упознао студенте са радом и надлежностима овог органа.

Он је навео да се овој институцији обратило 38 хиљада грађана, а поднето преко десет хиљада притужби. Државни органи су од покренутих три хиљаде поступака у 787 случајева су отклонили недостатке у раду још у току вођења поступка Заштитника грађана, што указује на то да органи поштују контролу ове институције, јер је њен циљ унапређење рада органа јавне власти.

Извршење препорука Заштитника грађана је око 70 одсто, што је и европски просек, али је свакако незадовољавајући проценат за оне чија су права остала повређена.

На интересовање студената, омбудсман је истакао да је једина санкција за неизвршење препорука Заштитника грађана јесте излазак у јавност, у крајњем случају предлог за разрешење функционера. Како је рекао, медији редовно прате активности ове институције, и развила се изузетно добра сарадња са њима.