a

Заштитник грађана оцењује да су данас житељи нехигијенског нелегалног насеља код новобеоградског „Белвила“ успешно премештени у неупоредиво боље животне услове уз пуно поштовање њиховог достојанства, што је први корак на дугом путу њихове друштвене интеграције.

„Данашњи догађај био је пре спашавање него расељавање. Нечовечни су, страшни услови у којима је око хиљаду људи, претежно Рома, годинама живело. Они су данас, уз поштовање њиховог достојанства и без принуде, са свим својим скромним покућством, премештени у насеља са струјом, водом, чврстим кровом над главом. Одатле деца иду у школу, људи добијају лична документа, здравствену заштиту, прилике да се запосле и зараде, социјалну помоћ. Иако и сама веома скромна, нова насеља су спас из очаја и први корак на путу постепене друштвене интеграције наших најугроженијих суграђана“, саопштава овим поводом заштитник грађана Саша Јанковић.

Заменик заштитника грађана Горан Башић и запослени из стручне службе током целог дана били су уз житеље нелегалног насеља, у њиховим новим насељима на територији Београда али и у пет градова и општина у Србији у које су они који тамо имају имовину враћени. Заштитник грађана пратио је и контролисао рад градских социјалних, здравствених, саобраћајних, грађевинских, образовних, ветеринарских и других служби, као и рад припадника Министарства унутрашњих послова Републике Србије.

Прелиминарни извештај Заштитника грађана о овом догађају биће доступан у петак, 27. априла, а коначан до половине маја.