a

Међународни дан борбе против хомофобије и трансфобије – 17. мај, дан када је пре две деценије Светска здравствена организација уклонила хомосексуалност са листе болести, треба да нас подсети и опомене да сексуална оријентација не може бити основ за дискриминацију или било какво ускраћивање права грађанима.

Сексуална оријентација и родни идентитет су лична ствар појединца/појединке, али се заштита права на различитост тиче свих нас. О праву на различитост, уважавању и заштити другачијих, посебно када су мањина, треба да се упознају деца у најранијем узрасту, како би са тим сазнањима одрастали у особе лишене предрасуда и стереотипа које незнање са собом носи. Утолико је одговорност образовног система и професионалаца у просвети примарна.

Заштитник грађана има разлога да буде задовољан односом сарадње и подршке који је развио са удружењима која се баве заштитом права геј и лезбејске популације, као и трансродних особа, и да с правом очекује од надлежних државних органа и институција да се ангажују на унапређењу и заштити њихових људских права, једнако као свих грађана и грађанки.

Заштитник грађана ће 17. маја развити заставу дугиних боја, која је симбол LGBTIQ популације, на згради у Делиградској 16, у Београду, током радног времена институције, чиме ће и на том симболичком нивоу исказати подршку  LGBTIQ особама.