a

Заштитник грађана поздравља одлуку Републичке агенција за електронске комуникације (РАТЕЛ) која је доделила НВО АСТРА на коришћење јединствени Европски телефонски број  за несталу децу „116000“, чиме ће услуге овог броја ускоро постати доступне и у Србији. Посебно је значајно да је ова одлука донета уочи 25. маја, Међународног дана нестале деце.
Србија је на тај начин постаје прва земља Југоисточне Европе ван ЕУ у којој ће број 116000 бити оперативан, придружујући се групи од 16 европских земаља у којима је овај вид помоћи родитељима/старатељима и несталој деци већ доступан. Телефонска линија за несталу децу биће доступна 24 сата дневно, седам дана у недељи. На позиве упућене на број 116000 ће се јављати сарадници НВО АСТРА обучени за пружање психолошке и друге помоћи родитељима нестале деце, који ће примати информације од грађана о случајевима нестанка и, уз њихову сагласност, прослеђивати их полицији и другим надлежним државним органима.

Заштитник грађана оцењује да би у циљу законитог поступања, али и ефикасности у проналажењу деце било од великог значаја да Министарство унутрашњих послова закључи што је могуће пре меморандум о сарадњи са НВО АСТРА, имајући, пре свега, у виду садашњу процедуру да се налог за потрагу за дететом не издаје док не прође 24 сата од нестанка, упркос томе што истраживања показују да су први сати по нестанку детета најзначајнији за његово успешно проналажење.