a

Поводом 22. јуна, Дана прекршајног система у Србији, Удружење судија прекршајних судова Републике Србије уручило је данас заштитнику грађана Саши Јанковићу признање за „изузетан допринос у успостављању владавине права и унапређењу рада и статуса судија прекршајних судова као интегралног дела правосудног система Републике Србије“.

Омбудсман је том приликом рекао да морамо повратити ауторитет институцијама наше државе и прекинути садашњи однос непријатељства између грађана и државе, тако што ћемо начином рада, квалитетом и ауторитетом одлука и образложења грађанима поделити правду, а не решити још један предмет.

Признања су добили и директор УСАИД Пројекта за реформу правосуђа Лоренс Ветер,  повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић, председник Државне ревизорске институције Радослав Сретеновић, директорка Агенције за борбу против корупције Зорана Марковић, секретар за образовање, управу и националне заједнице Владе АП Војводине Андор Дели, начелник Управе саобраћајне полиције Драгиша Симић и шефица одсека за царинске прекршаје у Управи царина Мирјана Оташевић-Лушић.

На скупу Удружења, који је одржан у Медија центру у Београду, најављене су измене и допуне Закона о прекршајима, које радна група треба да заврши до јесени. Измене предвиђају ефикаснији и економичнији прекршајни поступак, усклађивање са другим казненим поступцима, као и увођење дисциплине код грађана.