a

b_300_0_16777215_00_images_stories_sasa_u_otavi.jpegОТАВА 26. септембра - Усвајањем Меморандума, у Отави је завршена дводневна међународна конференција омбудсмана за оружане снаге, прва те врсте на тлу Северне Америке. Србија, домаћин претходне конференције одржане у Београду у пролеће прошле године, једина је међу државама бивше Југославије имала свог представника и на отавској конференцији, заштитника грађана Сашу Јанковића.

"Мој задатак био је да представим методе којима се ефикасно утиче на унапређење људских права у оружаним снагама и доприноси да кршење тих права нестане", изјавио је за Бету у Отави Саша Јанковић. Према његовим речима, "занимање војника и официра је специфично и од њих се често захтева да жртвују сопствени или некоме одузму живот те зато војска традиционално има посебан друштвени статус".

"Међутим, припадници оружаних снага су пре свега грађани и права им се могу ограничавати само кад дозвољава закон и кад то захтевају околности у складу са законом", додао је Јанковић. Заштитник грађана је рекао да је на конференцији такође представио различите могућности доступности омбудсмана грађанима, "у овом случају припадницима оружаних снага с обзиром да заштитник грађана Србије у остваривању своје улоге, примењује разрађене методолошке иницијативе".

"Усвојени Меморандум одражава приврженост да заједнички радимо и развијамо методологију, упоређујемо искуства и инсистирамо на принципу да су припадници оружаних снага пре свега грађани у униформи, као и да истовремено унапређујемо ефикасност омбудсмана у сарадњи са локалним и међународним институцијама", рекао је Јанковић.

Четврту конференцију војних омбудсмана, као и претходне три, заједнички су организовали земља домаћин и Женевски центар за демократску контролу у оружаним снагама. Пета конференција омбудсмана у оружаним снагама биће одржана идуће године у Норвешкој, а шеста 2014. у Француској.