a


Брига о особама са менталним сметњама у Србији није адекватна и задовољавајућа, али би побољшању требало да допринесе усвајање закона о њиховој заштити, које се очекује крајем године, закључак је скупа "Заштита права особа са менталним сметњама које су смештeне у стациoнaрнe установe" у организацији ОЕБС-а и Заштитника грађана.
Министарка здравља Славица Ђукић -  Дејановић и заштитник грађана Саша Јанковић оценили су да је највећи проблем, заправо, принудна хоспитализација особа са менталним сметњама, као и њихово спутавање и везивање. Ђукић-Дејановић је рекла да не сме да се догоди било шта слично ономе што се већ десило у једном дому здравља, који је одбио да уради анализе за пацијента са менталним сметњама, под изговором да Републички завод за здравствено осигурање не би рефундирао те трошкове.

Омбудсман Саша Јанковић поручио је да друштво које није у стању да обезбеди достојанствен живот особама са сметњама у развоју има разлога за стид. Он је истакао да се ситуaција у тој области поправља, али да је још далеко од жељеног.

"Највеће притужбе су на то што се у стационарним установама задржава на предуг рок, такве установе су превелике и  дислоциране, а пацијенти немају довољан контакт са својим породицама", казао је Јанковић, изразивши наду да ће доношење закона о заштити права особа са менталним сметњама поправити слику. Јанковић је нагласио да није довољно тај закон усвојити, већ да он треба да буде квалитетан и да се примењује.