a

Заштитник грађана Саша Јанковић и повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић изражавају дубоку забринутост због информација да су председник државе Томислав Николић и потпредседник Владе Александар Вучић били на мети незаконитог надзора комуникација.

То на најдрастичнији начин показује колико су озбиљни и релевантни били резултати контроле и њихови налази изнети пре три месеца о масовном незаконитом задирању у приватност комуникација, и до милион годишње, и широм отвореним вратима за злоупотребе.

Према доступним информацијама, комуникације Николића и Вучића биле су предмет неуставне контроле управо на начин који су заштитник грађана и повереник детаљно описали и утврдили да се грађанима дешава свакодневно.

Јанковић и Шабић изражавају наду да ће починиоци бити у најкраћем року идентификовани и санкционисани, али и да ће након тога бити примењено 14 мера које су два контролна органа предложила, а надлежни органи извршне власти до сада само на речима подржали, а којима се смањила нормативнa и практична слобода неуставног и недопустиво опасног задирања у комуникације која сада постоји.

 Уставни суд Србије је почетком 2012, после више од годину дана разматрања, по предлогу омбудсмана и повереника погласио неуставним одредбе Закона о војним службама безбедности које су омогућавале прибављање листинга и других података о разговорима на основу одлуке директора службе или лица које он овласти, што је остављало огроман простор за злоупотребе. Полиција је тада саопштила Јанковићу и Шабићу да ће наставити да приступа листинзима и без одлуке суда јер њих Законик о кривичном поступку на то овлашћује. Будући да је то "овлашћење" очигледно неуставно као и у случају Закона о војним службама безбедности, заштитник и повереник су покренули поступак оцене уставности и у односу на ЗКП и Уставном суду предложили да до доношења одлуке о уставности привременом мером суспендује примену оспорене законске одредбе.