a

Заштитник грађана Саша Јанковић предложио је вечерас министру унутрашњих послова Ивици Дачићу да се у име министарства извини грађанима због очигледно неоправданог и бахатог привођења грађанке у Београду, а да се према полицајцу који је то учинио примене одговарајуће мере.

У Београду је данас приведена грађанка у присуству своје малолетне ћерке, из разлога и на начин који је изазвао оправдано незадовољство и узнемирење грађана.

Приведена жена учествовала је у јавном протесту због принудног исељења породице Матић. Породица је исељена на основу судске одлуке у околностима које понекад, као у овом случају, на жалост одвајају и разликују право од правде.

Подршка грађана породици која је изгубила кров над главом чин је људске, преко потребне солидарности. Иако параграфи који обавезују суд и друге државне органе нису на страни исељених, Заштитник грађана истиче да право није увек савршено скројено по мери правде и због тога омбудсман грађанима пружа подршку увек када се неправди успротиве на достојанствен и ненасилан начин.

Испровоциран речима „срам вас било“, делајући у оквиру закона, али очигледно неправилно процењујући ситуацију и сходно томе поступајући неправилно, полицијски службеник је привео грађанку која је са дететом одлазила од њега, што су забележиле и медијске екипе. Приведени су, слично и други грађани.

Тај поступак прелио је чашу неправде у овом случају, а на жалост, виновници су полицијски службеници.

Због тога је заштитник грађана Саша Јанковић предложио министру Ивици Дачићу да се у име Министарства извини свим грађанима који су приведени због ненасилне, јавне подршке породици Матић. Заштитник грађана препоручио је и да се без одлагања утврди због чега је дошло до очигледно погрешне процене ситуације и исхитреног, неправилног реаговања овлашћених службених лица и у складу са тим предузму потребне мере - дисциплинске, едукативне или и једне и друге.