a

Заменица заштитника грађана за права детета, Тамара Лукшић - Орландић, учествовала је на регионалној конференцији посвећеној заштити деце од насиља, која је одржана у Анкари 27. и 28. новембра 2012. године. Она је у оквиру сесије посвећене превентивним мерама, односно услугама усмереним на заштиту деце и породице, представила резултате активности Заштитника грађана у промоцији позитивних родитељских пракси у васпитавању деце, као истинској замени за телесно кажњавање деце у циљу њиховог дисциплиновања и васпитавања.

Посебан акценат у излагању заменица заштитника грађана је ставила на резултате истраживања чланова Панела младих саветника о њиховој перцепцији пожељног модела васпитања, као и на понуђеним начинима и вештинама реаговања родитеља у ситуацијама када децу треба дисциплиновати, али без примене физичке казне, који су садржани у брошури „О родитељству без батина“, коју је публиковао Заштитник грађана.

На конференцији су учествовали представници из 19 европских земаља, надлежни министри у Влади Републике Турске, као и највиши представници међународних организација у овој области -  Марта Сантос Паис, специјални известилац ГС УН о заштити деце од насиља и амбасадорка Аница Ђамић, чланица Комитета министара Савета Европе и тематски координатор  за дечја права СЕ.