a

Од 11. до 14. децембра у Бујановцу, Прешеву и Медвеђи одржани су Дани Заштитника грађана током којих су заштитник грађана Саша Јанковић и сарадници одржали низ састанака са представницима локалних самоуправа и организација цивилног друштва које су активне у овим општинама.
Такође, грађани су били у могућности и да поднесу притужбе у локалним канцеларијама Заштитника грађана у Бујановцу, Прешеву и Медвеђи, а у Бујановцу је 12. децембра одржан и округли сто о односу медија и независних регулаторних тела. Поред заштитника грађана Саше Јанковића округлом столу су присуствовали представници локалних самоуправа и организација цивилног друштва као и медија који делују на подручју општина Медвеђа, Бујановац и Прешево, а у раду округлог стола активно су учествовали директор Центра за практичну политику Драган Поповић, председник НУНС-а Вукашин Обрадовић као и Николас Херкулес, руководилац програма „Одржање мира и локалног развоја“ (ПБИЛД) у оквиру којег је и одржан округли сто.

Заштитник грађана је говорио о остваривању права грађана на локалном нивоу као и о најчешћим проблемима и повредама права због којих су се грађани Бујановца, Прешева и Медвеђе обраћали овом органу. Такође, он је презентовао карактеристичне примере обраћања Заштитнику грађана истакавши и значај заштите медијских слобода с обзиром на незамењиву улогу медија у одржавању и очувању демократског уређења.

Представници локалних самоуправа Медвеђе и Бујановца говорили су о најчешћим проблемима са којима се грађани суочавају на локалном нивоу нагласивши улогу сиромаштва као једне од највећих препрека ка потпуном остваривању права грађана. Такође, нагласили су већу партиципацију жена у локалним нивоима одлучивања као један од позитивних трендова у остваривању људских права и тим општинама.

У делу округлог стола који је био посвећен односу медија и Заштитника грађана и праћењу рада независних институција било је речи о несанкционисаном говору мржње у медијима као резултату јачања екстремистичких партија у друштву. Председник НУНС-а је истакао добру сарадњу те организације са Заштитником грађана и значај улагања у професионално усавршавање медија и медијске садржаје на југу Србије, нарочито када су у питању медији на језицима националних мањина.