a

b_300_0_16777215_00_images_stories_18.01.13-panel.jpegУ петак 18. јануара 2013. год. одржан је први редован састанак Панела младих саветника Заштитника грађана у овој години под слоганом „Добри – бољи – чланови Панела“, на којем су учествовали чланови првог сазива Панела и новоизабрани чланови.

Заштитник грађана Саша Јанковић је, поздрављајући чланове Панела, указао на значајне активности које је Панел током претходне две године спровео, а нарочито на истраживања Панела о насиљу у школама и ставовима деце и младих о телесном кажњавању у циљу дисциплиновања и васпитања деце. Изражавајући наду да ће и у наредном периоду Панел бити у истој мери активан у остваривању и унапређивању права детета, заштитник грађана захвалио се на досадaшњем ангажовању младима који више неће учествовати у раду овог тела и посебно поздравио нове чланове Панела.

Заменица заштитника грађана за права детета, Тамара Лукшић-Орландић је истакла да је Заштитник грађана први, а доскора и једини државни орган који је у свој рад укључио децу и обезбедио њихову суштинску партиципацију. Она је оценила да је Панел постигао вредне резултате и изразила уверење да је учешће у раду Панела било изузетно значајно и самим члановима Панела, који су имали прилике да у претходне две године стекну нова знања не само о правима детета и људским правима, већ и о могућностима да та права у већој мери и на бољи начин остварују и штите. Она се захвалила на учешћу и доприносу бившим члановима Панела, а новим младим саветницима Заштитника грађана пожелела добродошлицу, изражавајући уверење да ће својим радом дати значајан допринос будућим активностима Панела.

Истовремено, састанак је посвећен упознавању 12 нових младих саветника, изабраних на Јавном позиву крајем 2012. године и њиховом укључивању у рад овог сталног тела Заштитника грађана које чине деца. Кроз рад у радионицама, деца из првог сазива Панела су, уз добродошлицу, новим члановима пренела стечена знања о правима детета и институцији Заштитника грађана.