a

Заштитник грађана Саша Јанковић упозорио је данас у уводном излагању на јавном слушању "Медијске слободе  - није време за ћутање" да практиковање слободе изражавања представља демократски императив, али и да она мора имати ограничења, на пример, када се иза те слободе заклањају неистине или увреде.


Држава, како је истакао Јанковић, мора да буде креативнија у прописивању онога што је дозвољено и процесуирању онога што је недозвољено, али је неопходно и активније ангажовање удружења новинара на практиковању одредби новинарских кодекса. Он се заложио за поштовање радних права новинара који, како је рекао, тешко могу да се брину и у срцу носе одређене вредности, ако се крше њихова основна права.

"Није ни сваки списак људи црна листа. Не видим, на пример, ништа неетично у томе што се прави списак посланика који су гласали за нешто, спискови су забрањени ако се људима прети незаконитим санкцијама, прогоном или смрћу", објаснио је Јанковић.


Видео прилози са јавног слушања "Медијске слободе  - није време за ћутање" , Дом  Народне скупштине Србије, 28. јануар 2013. године:

Јанковић: Просечан грађанин не зна више чему да верује

Заштитник грађана Саша Јанковић о слободи медија у Србији