a

Државни службеници у обавези да штите грађане који су на удару хомофобије

У последњих шест година у Србији су се ствари битно промениле, али то ни најмање не значи даје посао завршен. Догодила се историја права у случају ЛГБТ популације. Иако не желим да умањим проблеме који и даље постоје, морам да приметим позитивне помаке, изјавио је данас заштитник грађана Саша Јанковић на презентацији годишњег Извештаја о стању људских права лезбејки, гејева, бисексуалних и трансродних (ЛГБТ) особа у Србији за 2012. годину у Медија центру у Београду.

Јанковић је подсетио да 2007. године, у време када је именован на функцију Заштитника грађана, није било Закона о забрани дискриминације, Поверенице за заштиту равноправности, полиција је тукла ЛГБТ популацију, а није било ни судске заштите и пресуда. Данас можемо да приметимо да је питање равноправности за државне службенике обавезно, они су упознати са различитостима, морају да разумеју проблеме и штите грађане који су на удару хомофобије, закључио је заштитник грађана Саша Јанковић.

У седишту Заштитника грађана развијене заставе LGBTIQ популације

Поводом 17. маја, Међународног дана борбе против хомофобије и трансфобије, у седишту Заштитника грађана развијене су заставе дугиних боја и транс* популације, симболи LGBTIQ популације. На том симболичком нивоу је исказана подршка  LGBTIQ особама, а заставе су развијене у присуству  представница и представника организација Лабриса, Гејтена, Жена у црном и Бибије.