a

Савет за људска права УН усвојиће 7. јуна ове године, током свог 23. заседања, Извештај Радне групе у другом циклусу Универзалног периодичног прегледа Републике Србије.

Заштитник грађана Саша Јанковић ће се обратити Савету путем снимљене видео изјаве, одмах након излагања представника Владе.

Право да се обрати Савету, Заштитник грађана је стекао као Национална институција за заштиту и промоцију људских права са највишим „А“ статусом, којим су га Уједињене нације акредитовале 2010. године.

Универзални периодични преглед (УПР) је нови механизам надзора поштовања људских права у  земљама  чланицама Уједињених нација који је дат у мандат Савету за људска права Резолуцијом Генералне скупштине УН 60/251 од 15. марта 2006. године. УПР  се спроводи сваке четири и по године и кроз њега пролазе све чланице УН. Република Србија је кроз први циклус прошла 2008. године, док је свој извештај о стању људских права у другом циклусу овог механизма представила у јануару ове године у Женеви. Том приликом, Савет за људска права је позитивно оценио Србију и дао јој 144 препоруке које се односе на даље потребне кораке у заштити људских права. Србија је прихватила чак 132 препоруке, док ће се о преосталих 12 изјаснити до седнице Савета.

Дужу верзију обраћања заштитника грађана Саше Јанковића можете преузети испод видео записа.  


http://www.youtube.com/watch?v=UPTATXHGOFg