a

b_300_0_16777215_00_images_stories_jankovic_uzbunjivaci_2305.jpegУзбуњивачи се морају заштитити, а случајеви на које указују морају бити брзо и делотворно решени, речено је на Међународној конференцији "Заштита узбуњивача", чији су учесници оценили да данас постоји политичка воља за доношење закона који би регулисао решавање тог проблема

Заштитник грађана Саша Јанковић рекао је да је основни циљ овог пројекта заштита узбуњивача, а други циљ је да та заштита буде ефикасна и делотворна. Он је напоменуо да није довољно само заштитити узбуњивача, већ да треба имати у виду да национални интерес остаје угрожен, али то, како је истакао, овај закон неће моћи да реши. Јанковић је изразио уверење да ће овај корак заштите узбуњивача бити иницијална каписла за брже решавање других проблема.

У Србији постоји консензус да доношење Закона о заштити узбуњивача буде приоритет и дужност, рекао је министар Никола Селаковић, додајући да ће тај закон бити донет у најскорије време и да више није питање да ли хоћемо или не да закон буде донет, већ да ће то бити урађено.

"Узбуњивачи су од непроцењиве вредности у откривању корупције, превара и лоше управе", истакао је министар Селаковић.

Дводневна конференција, која се одржава данас и сутра, организована је у оквиру Пројекта "Заштита узбуњивача" који спроводи Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности, уз подршку амбасада Велике Британије и Холандије у Београду.