a

Округлим столом „Физичко кажњавање деце у породици- каква санкција следи“ који се у понедељак 1. децембра 2008. одржава у Палати Србија, Заштитник грађана отвара стручну расправу о овом важном друштвеном проблему. Став о физичком кажњавању деце у породици, у расправи за Округлим столом изнеће доктори, психолози, социолози, педагози и правници.

Уводничари, учесници Округлог стола ( проф.др Жарко Требјешанин, Љиљана Лучић, државни секретар у Министарству рада и социјалне политике, проф.др Невена Шаховић) говориће о психолошким и етнолошким чиниоцима укорењености физичког кажњавања у нашој средини, националној стратегији за превенцију и заштиту деце од насиља и препорукама Комитета за права детета о забрани физичког кажњавања деце.
Jедан од уводничара биће и представник деце, Beosupport који ће образложити залагање ове организације да се физичко кажњавање деце у породици санкционише законом.
Подсетимо да је група деце учесника кампање против насиља над децом, 20.октобра ове године, уручила заштитнику грађана Саши Јанковићу захтев да се хитно приступи законском уређењу овог питања. Деца траже решавање овог друштвеног проблема пошто их, како кажу, „боли сваки мрки поглед родитеља, а камоли врућ шамар, каиш по ногама или варјача по руци“....

Представница Уницеф-а Катлин Брашић, представиће резултате «МИКС» истраживања о положају жена и деце у делу који се односи на телесно кажњавање деце од стране родитеља, док ће Слађана Радуловић из организације Save the Children говорити о томе зашто је потребно законом санкционисати телесно кажњавање деце у породици.

Округли сто који организује Заштитник грађана је, иначе, први разговор између заинтересованих стручњака и надлежних институција.
Модератор панела је Тамара Лукшић–Орландић, заменица Заштитника грађана за права детета.