a

Од сада ће и грађани Пожаревца моћи да из Народне библиотеке “Илија М. Петровић” уторком и четвртком у периоду од 11 до 13 часова путем видео линка успоставе контакт са правницима из стручне службе Заштитника грађана Републике Србије и путем живог контакта поднесу притужбу на рад органа јавне власти, најавио је данас републички омбудсман Саша Јанковић у Пожаревцу.

Он је на конференцији за новинаре, представљајући иницијативу “Промоција људских и мањинских права кроз интензивнији контакт Заштитника грађана са грађанима” у пожаревачкој Народној библиотеци заједно са Њ.Е. Нилс Рагнар Камсвагом, амбасадором Краљевине Норвешке у Србији, рекао да се на овај начин започиње осавремењивање приступа грађана овој институцији. Библиотека је добила компјутере за видео комуникацију, а запослени у библиотеци ће помагати грађанима у директној комуникацији са стручном службом Заштитника грађана.

Амбасадор Камсваг је нагласио да је Заштитник грађана једна од најважнијих институција у демократском друштву, и да је веома важно да буде доступна грађанима. Томе доприноси и Краљевина Норвешка финансирањем ове иницијативе.

Омбудсман је додао да је из Браничевског округа до сада Заштитнику грађана стигло 548 притужби. Грађани се углавном жале на лошу администрацију, као и у осталим градовима у Србији. Како је рекао, тренутно се води три хиљаде поступака, 1500 је окончано, и додао да је у Србији институција Заштитника грађана ефикасна.

Беба Станковић, директорка библиотеке је указала да је одабир библиотеке за место где грађани могу успоставити контакт са Заштитником грађана добар потез, и позвала грађане да искористе ову могућност да заштите своја права.

Заштитнику грађана Саши Јанковићу и његовим сарадницима током боравка у Пожаревцу обратило се 40 грађана.

“Иницијатива „Промоција људских и мањинских права кроз интензивнији контакт Заштитника грађана са грађанима“ спроводи се у партнерству са Библиотекарским друштвом Србије, а уз финансијску помоћ Владе Краљевине Норвешке и обухвата следеће општине: Сомбор, Вршац, Бачка Паланка, Пожаревац, Бор, Зајечар, Јагодина, Ваљево, Чачак, Ужице, Пријепоље, Нови Пазар, Лесковац и Димитровград.”