a

Ваљево

Заменик заштитника грађана Милош Јанковић најавио је данас да ће грађанима Колубарског округа бити омогућено да путем видео линка директно контактирају са Заштитником грађана. Јанковић је на конференцији за новинаре у Ваљеву рекао да је Заштитнику грађана управо из Ваљева стизало највише притужби грађана Колубарског округа и да је због тога и одлучено да се директни контакти омогуће из тог града.

Уколико имају притужби на рад органа јавне власти, грађани Колубарског округа моћи ће из ваљевске Матичне библиотеке “Љубомир Ненадовић” да се путем видео линка обрате стручној служби Заштитника грађана у Београду. Јанковић је рекао да су у досадашњим обраћањима грађана Колубарског округа приметне притужбе које указују на повреду права на заштиту имовине, ефикасног поступања органа и поштовања закона.

Иницијативом "Промоција људских и мањинских права кроз интензивнији контакт Заштитника грађана са грађанима" тежи се унапређивању, заштити и остваривању људских права грађана кроз повећање видљивости и доступности Заштитника грађана. Директном комуникацијом, путем видео линка, грађанима широм Србије се отвара могућност да контактирају са службом Заштитника грађана, а да не морају да путују у Београд. Јанковић је позвао грађане да буду активнији када је реч о угрожености њихових права и да сами предузимају кораке и иницијативе, не чекајући да то за њих учини неко други. Додао је да могућност директног видео линка из Ваљева треба да допринесе јачању таквог односа.

Обраћања видео линком постоји у још 14 градова и општина у Србији.

Током данашњег боравка у Ваљеву, заменик заштитника грађана Милош Јанковић и правни тим из стручне службе Заштитника грађана разговарали су са 35 грађана Колубарског округа.

“Иницијатива „Промоција људских и мањинских права кроз интензивнији контакт Заштитника грађана са грађанима“ спроводи се у партнерству са Библиотекарским друштвом Србије, а уз финансијску помоћ Владе Краљевине Норвешке и обухвата следеће општине: Сомбор, Вршац, Бачка Паланка, Пожаревац, Бор, Зајечар, Јагодина, Ваљево, Чачак, Ужице, Пријепоље, Нови Пазар, Лесковац и Димитровград.”

-----------

03.06.2013.

Чачак

Иницијативом “Промоција људских и мањинских права кроз интензивнији контакт Заштитника грађана са грађанима”, биће омогућено да житељи 15 градова остваре контакт са републичким Омбудсманом, добију помоћ, а уколико то није права адреса за решавање њихових проблема, буду посаветовани којим органима да се обрате.

Досадашње притужбе грађана Моравичког округа односиле су се најчешће на непоштовање рокова од стране органа, игнорисање захтева грађана, као и пребацивање надлежности са једних на друге, нагласио је данас Милош Јанковић на конференцији за новинаре у Чачку.

Незадовољни грађани из Моравичког округа моћи ће директно да се из Градске библиотеке „Владислав Петковић Дис“ из Чачка обрате стручној служби Заштитника грађана у Београду путем видео линка, два пута недељно,  понедељком и четвртком од 13.00 до 15.00 часова.

Током дана, заменику заштитника грађана и правном тиму из стручне службе Заштитника грађана обратило се 30 грађана Чачка и Моравичког округа.